Την απάντηση στο ποια είναι η διαφορά στην προστασία που παρέχουν τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια σε σχέση με τα προηγούμενα, έδωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Διευκρίνισε λοιπόν, ότι όσο αφορά στην προστασία από βαριά νόσηση και θάνατο τα επικαιροποιημένα εμβόλια έχουν την ίδια περίπου δράση με τα προηγούμενα, ωστόσο προστατεύουν και ως προς το να κολλήσει κανείς, ακριβώς επειδή καλύπτουν τις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν τώρα, τις Όμικρον 4 και 5.
Σε σχέση με το πόσο κοντά είμαστε στην δημιουργία ενός κοινού εμβολίου για την προστασία έναντι του κορωνοϊού και της γρίπης, ο κ. Θεμιστοκλέους εκτιμά ότι είμαστε μακριά από μια τέτοια εξέλιξη καθώς πρόκειται για προϊόντα διαφορετικής τεχνολογίας, ωστόσο υπενθύμισε ότι μπορεί κανείς ταυτόχρονα να εμβολιαστεί την ίδια στιγμή και με τα δύο εμβόλια.
Όσο αφορά στην επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα μας, ο κ. Θεμιστοκλέους επιβεβαίωσε ότι καταγράφεται μια μικρή αύξηση στα κρούσματα, που ήταν αναμενόμενη, χωρίς όμως να ασκείται πίεση στο σύστημα υγείας.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως στην Μ. Βρετανία όπου ακόμα και οι θετικοί στον κορωνοϊό πολίτες εφόσον είναι ασυμπτωματικοί δεν απομονώνονται στο σπίτι, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, άφησε το ενδεχόμενο ανοιχτό, ανάλογα με το πώς θα συνεχιστεί η πανδημία τον χειμώνα. Σε κάθε περίπτωση, η σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό ειδικά για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ισχύει, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, καθώς αυτοί διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, επομένως πρέπει να προστατέψουν τον εαυτό τους.
Παράλληλα επισήμανε ότι τα περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ πλέον είναι πολύ λιγότερα και πως ουσιαστικά έχουμε επιστρέψει στην προ πανδημίας κανονικότητα. «Έχει μπει σε μια νέα φάση ο κορωνοϊός και αυτό οφείλεται στο μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού, τον μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν νοσήσει καθώς και στις 6νέες μεταλλάξεις που είναι πιο ήπιες σε σχέση με τις πρώτες. Είναι ελάχιστες οι εισαγωγές ειδικά αν συγκρίνουμε με την ίδια ημέρα πέρσι τον Σεπτέμβριο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους. Ερωτηθείς γιατί πρέπει να υποβάλλονται ακόμη σε τεστ οι μη εμβολιασμένοι ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι «αυτοί κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο».
Ειδήσεις σήμερα:
Νοσοκομεία: Η πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού και τι αλλάζει στη λειτουργία τους