Στο «κόκκινο» επίπεδο επιδημιολογικής διασποράς καταγράφεται η συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα τη Θεσσαλονίκης, με βάση τις πιο πρόσφατες μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ, ενώ τα στελέχη ΒΑ.4&5 της Όμικρον ανιχνεύονται στο 90% επί του συνολικού ιικού φορτίου.

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα, έπειτα από έξι εβδομάδες σε ένα μέτριο (πορτοκαλί) επίπεδο διασποράς του ιού στην κοινότητα, σε συνέχεια της αυξητικής τάσης που ξεκίνησε παράλληλα με τη σταδιακή επικράτηση των στελεχών Όμικρον BA.4&5 του SARS-CoV-2, το ιικό φορτίο πέρασε ξανά σε επίπεδο υψηλής διασποράς.

 

Συγκριση_ιικου_φορτιου_στα_λυματα_με_κρουσματα_Θεσσαλονικη__22_Ιουνιου_2022

 

Συγκριση_ιικου_φορτιου_στα_λυματα_με_κρουσματα_Θεσσαλονικη__22_Ιουνιου_2022
Rationalized_relative_shedding_rate_Thessaloniki_up_to_22_06_2022_SHORT

 

Rationalized_relative_shedding_rate_Thessaloniki_up_to_22_06_2022_LONG

 

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τρίτης 21/06/2022 και της Τετάρτης 22/06/2022 είναι:

Αυξημένη κατά 43% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Κυριακής 19/06/2022 και της Δευτέρας 20/06/2022.

Αυξημένη κατά 74% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τρίτης 14/06/2022 και Τετάρτης 15/06/2022

«Η αύξηση της διασποράς του ιού, όπως την μετράμε στα λύματα τις τελευταίες εβδομάδες και πιο ξεκάθαρα τις τελευταίες ημέρες, δεν είναι αμελητέα, καθώς από τα δεδομένα που μας έθεταν σε επιφυλακή, τώρα έχουμε δεδομένα που μας θέτουν σε εγρήγορση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

«Πρέπει εδώ να είναι σαφές ότι το ιικό φορτίο στα λύματα αποτελεί δείκτη της διασποράς του ιού στην κοινότητα αλλά δεν μπορεί να συσχετιστεί ούτε με την ένταση των συμπτωμάτων ούτε με τη διάρκεια των συμπτωμάτων σε όσους νοσήσουν. Με την επικράτηση των πιο μεταδοτικών στελεχών Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5 ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μεγαλύτερος και ακόμη μεγαλύτερος όσο αυξάνεται η χρονική απόσταση από τον τελευταίο εμβολιασμό», εξήγησε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

 

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός – Βασιλακόπουλος για τέταρτη δόση: «Αν περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο, είμαστε εκτεθειμένοι για τέσσερις μήνες»

Τζανάκης: Η 4η δόση ωφελεί τους άνω των 60 ετών