Τη σύνδεση της καλής χοληστερόλης με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ ανακάλυψαν οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέα αμερικάνικη έρευνα.
Ειδικότερα, τα υψηλότερα επίπεδα της καλής HDL χοληστερόλης στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό που περιβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό μπορεί να μας προστατεύουν από την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ. «Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που καταμετρώνται μικρά σωματίδια HDL στον εγκέφαλο» τόνισε ο Δρ. Hussein Yassine, συγγραφέας της έρευνας και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής και νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νοτίου Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες.
Για την επιτυχία της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν τις συγκεντρώσεις των λιποπρωτεινών υψηλής περιεκτικότητας (HDL) που συχνά αναφέρεται ως καλή χοληστερόλη– στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό 180 εθελοντών με μέση ηλικία τα 77 έτη. Η έρευνα βρήκε σύνδεση μεταξύ του υψηλού αριθμού των μικρών σωματιδίων HDL στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό με δύο βασικούς δείκτες που μπορεί να προστατέψουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Ο ένας εκ των δύο δεικτών αφορά στις βέλτιστες επιδόσεις πάνω σε τεστ μνήμης και σκέψης. Από τους 141 συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν μία σειρά από τέτοια τεστ, εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα των χαμηλών δεικτών HDL στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό τους είχαν καλύτερες βαθμολογίες και αυτό δεν είχε κάποια σχέση με την ηλικία, το φύλο, την εκπαίδευση ή από το αν έφεραν το γονίδιο APOE4, που ενεργοποιεί τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ. Η σύνδεση μάλιστα ήταν ακόμα πιο ισχυρή στα άτομα που δεν έπασχαν από γνωστική εξασθένηση.
Από την άλλη, ο δεύτερος δείκτης είναι πως τα άτομα με υψηλά επίπεδα των μικρών σωματιδίων HDL είχαν καταγράψει επίσης υψηλά επίπεδα ενός πεπτιδίου που ονομάζεται αμυλοειδές βήτα 42 στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό τους. Παρόλο που το πεπτίδιο αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ, όταν παραμορφώνεται και συσσωρεύεται στους νευρώνες, ένα υψηλότερο επίπεδό του που κυκλοφορεί στον εγκέφαλο και στη σπονδυλική στήλη έχει συνδεθεί με μικρότερο κίνδυνο της νόσου, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.
Τα αποτελέσματα δείχνουν πως τα μικρά σωματίδια HDL μπορεί να δείξουν το δρόμο για τη θεραπεία της πρώιμης νόσου Αλτσχάιμερ, πολύ πριν έλθει η νοητική εξασθένηση και παρακμή .
«Αυτά τα μικρά σωματίδια μπορεί να εμπλέκονται στο καθάρισμα των πεπτιδίων που σχηματίζουν τις πλάκες αμυλοειδούς τις οποίες βλέπουμε στη νόσο Αλτσχάιμερ, συνεπώς εικάζουμε ότι μπορεί να υπάρχει ρόλος γι’ αυτά τα μικρά σωματίδια της HDL στην πρόληψη αυτής της νόσου» τόνισε ο καθηγητής Yassine. Όπως εξηγεί άλλωστε ο ίδιος, πριν από την εμφάνιση της νοητικής εξασθένισης αυτά τα μικρά σωματίδια HDL λιπαίνουν το σύστημα και το αφήνουν υγιές.
«Υπάρχει ένα χρονικό διάστημα για να παρέμβεις με τη βοήθεια της σωματικής άσκησης, των φαρμάκων ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο μπορεί να κρατήσει τα εγκεφαλικά κύτταρα υγιή αλλά ακόμα χρειάζεται να καταλάβουμε τους μηχανισμούς που προάγουν την παραγωγή αυτών των μικρών σωματιδίων, ώστε να αναπτύξουμε φάρμακα που θα αυξάνουν τα μικρά αυτά σωματίδια της HDL στον εγκέφαλο», κατέληξε καθηγητής Yassine.
Διαβάστε επίσης:
«Κακή» (LDL) χοληστερόλη: 8 τροφές που τη ρίχνουν χαμηλά
Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο παράγοντας που εξουδετερώνει τη φλεγμονή και προστατεύει από την άνοια
To αγαπημένο ρόφημα που μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ