«Το πλάνο ελευθερίας είναι η επόμενη προτεραιότητα», επεσήμανε ο Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ομιλία του στην έναρξη της Ημερίδας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας με θέμα «Δύο Χρόνια Πανδημίας COVID-19: Προκλήσεις και Διδάγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις» και πρόσθεσε πως η παραλλαγή Όμικρον «ίσως είναι η επιστροφή μας σε μία σταθερότητα, σε μία αλλαγή τρόπου σκέψης αλλά και σωστή αντιμετώπιση με όλα τα όπλα της επιστήμης».
Με σύμμαχο την επερχόμενη άνοιξη και τις υψηλότερες θερμοκρασίες, η χώρα ετοιμάζεται σταδιακά για την επιστροφή στη μέγιστη κανονικότητα, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Συγκεκριμένα, ο υπουργός εκτίμησε ότι έως τα τέλη Μαρτίου θα έχει αρθεί η πλειονότητα των περιοριστικών μέτρων, με διατήρηση όμως της μάσκας και των αναγκαίων αποστάσεων ασφαλείας καθώς η επιδημία είναι ακόμη παρούσα.
Το «τρένο της ελευθερίας» ωστόσο θα χάσουν όσοι δεν εξασφάλισαν το εισιτήριό τους, ούτως ειπείν τη θωράκισή τους έναντι του κορωνοϊού με τον εμβολιασμό. Όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης για τον αποκλεισμό τους από την κανονικότητα, «έχουν κάνει μια επιλογή εξαιτίας της οποίας κινδυνεύουν οι ίδιοι, ενώ είναι κίνδυνος και για την κοινωνία».
Αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, τους επόμενους μήνες -ή το νέο έτος κατά βεβαιότητα- η επιτήρηση θα επικεντρώνεται στα περιστατικά COVID-19 που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες ή μονάδες, αφήνοντας κατά μέρος την καταμέτρηση κρουσμάτων κορωνοϊού. Προς αυτή την κατεύθυνση ενδεχομένως, η 18η Φεβρουαρίου 2022 σηματοδότησε το τέλος του χάρτη αθροιστικής επίπτωσης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά ημέρα στα επιδημιολογικά δελτία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσια Υγείας (ΕΟΔΥ), όπου παραμένει μόνο αντίστοιχος χάρτης των τελευταίων δεκατεσσάρων ημερών.
Προς το παρόν, η καταγραφή της διασποράς του ιού εξακολουθεί να αποκαλύπτει μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων, αναντίστοιχους όμως με τους θανάτους χάρη στην ηπιότερη νόσο από την παραλλαγή Όμικρον, όπως παρατήρησε ο κ. Τσιόδρας και έχουν επισημάνει και άλλοι επιστήμονες.
Τα σημερινά κρούσματα ανέρχονται σε 19.623, με το 36% να εντοπίζεται στην Αττική (7.112). Ο λόγος της επιδημικής «ανόδου» στο λεκανοπέδιο που μέχρι πρότινος φιλοξενούσε το ένα μόνο στα τέσσερα κρούσματα καθημερινά, ενδεχομένως να σχετίζεται με την αυξημένη κινητικότητα και τη δυναμική επιστροφή στη διασκέδαση. Εντούτοις, την περασμένη εβδομάδα 14 – 20 Φεβρουαρίου, το ιικό φορτίο στα λύματα της πολυπληθέστερης περιφέρειας της χώρας παρέμεινε σταθερό σύμφωνα με τις μετρήσεις του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, όπως και στις περισσότερες περιοχές που ελέγχει (7 στις 13).
Αντιθέτως, αύξηση παρατηρήθηκε στην Ξάνθη (+46%), στην Αλεξανδρούπολη (+34%), στη Λάρισα (+12%), στο Ηράκλειο (+30%) και στα Χανιά (+13%). Ιδιαίτερα για την Κρήτη, σε εκρηκτικά επίπεδα παραμένει η διασπορά και για σήμερα, με 1.622 κρούσματα να εντοπίζονται στο νησί και τα περισσότερα στην πρωτεύουσά του (996) και έπειτα σα Χανιά (335).
Μειώνεται η πληρότητα σε απλές κλίνες και ΜΕΘ
Σταθερά στην πτωτική του πορεία παραμένει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), με την πληρότητα στις απλές κλίνες και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για Covid περιστατικά να πέφτουν κάτω από το 50% και 70%, στο 49,09% και 69,03% αντιστοίχως.
Το περασμένο 24ωρο, 420 ασθενείς χρειάστηκαν εισαγωγή σε κάποιο νοσοκομείο της χώρας σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr και ygeiamou.gr, ενώ μειώθηκαν περαιτέρω οι διασωληνωμένοι φτάνοντας στους 455, με το 58% περίπου ηλικίας 65 ετών και άνω. Το σύνολο των νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό στην επικράτεια ανέρχεται σε 3.639, με τον έναν σχεδόν στους έξι σε ΜΕΘ.
Τέλος, 67 ακόμα θάνατοι προστέθηκαν στο Εθνικό Μητρώο COVID19 και, μαζί με εκείνους που καταγράφηκαν με καθυστέρηση, ανέβασαν το βαρύ φορτίο της επιδημίας στις 25.485 συνολικά απώλειες.