Στην πόλη της Δράμας το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει απλωθεί επικίνδυνα με τον Ιατρικό Σύλλογο να καταγγέλλει πως εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες του Δήμου, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, έχουν προμηθευτεί πλαστό πιστοποιητικό νόσησης.
Στη Δράμα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, οι ενδιαφερόμενοι προμηθεύονται το ψευδώς θετικό rapid test έναντι χρηματικού ποσού, με την ταρίφα από 10 έως 50€.
Δεν είναι μόνο στη Δράμα όπου ερευνώνται πλαστά δικαιολογητικά. Στον Παλαμά της Καρδίτσας έχουν ήδη εντοπιστεί 34 πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ενώ στο Μαμάτσειο νοσοκομειο της Κοζάνης, ερευνώνται τρεις περιπτώσεις γιατρών που εμβολιάστηκαν εκτός πόλης και σχετίζονται με το Κέντρο Υγείας του Παλαμά.
Τέσσερις υγειονομικοί στο «Γεννηματάς» έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα. Στο νοσοκομείο της Ικαρίας ερευνώνται δύο περιπτώσεις εργαζομένων ενώ στην Καβάλα, 18 άνθρωποι ελέγχονται για το κατά πόσο τα πιστοποιητικά νόσησης που υπέβαλαν πρόσφατα είναι πλαστά, ή όχι.
Σε διαθεσιμότητα βρίσκεται και η γιατρός στο νοσοκομείο στο Μεσολόγγι που φέρεται να πήρε δείγμα από θετικό ασθενή, για τον σύζυγό της, επίσης γιατρό του νοσοκομείου, προκειμένου να βρεθεί θετικός και έτσι να μην κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και να μην βγει σε αναστολή. Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να απολογηθεί εγγράφως.
Την ίδια στιγμή στην Πάτρα υπάρχει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελέα Πλημμελειοδικών με αφορμή και την προσφυγή του ιατρικού συλλόγου της πόλης στο δικαστικό μέγαρο της Πάτρας για όλες τις καταγγελίες που έγιναν τις τελευταίες μέρες και τα πλαστά πιστοποιητικά νόσησης – εμβολιασμού.
Γκάγκα: Έχουν επιδοθεί 5.305 πιστοποιητικά αναστολής σε υγειονομικούς
«Οπου υπάρχουν καταγγελίες για παράνομα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης επεμβαίνουμε άμεσα και γίνεται έλεγχος», ανέφερε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την ενημέρωση για την πανδημία. Πρόσθεσε ότι τα περιστατικά με πλαστό πιστοποιητικό που έχουν αποδειχθεί, μέχρι τώρα, είναι λίγα. Ξεκαθάρισε ότι οι υγειονομικοί που εμπλέκονται θα απομακρύνονται από την εργασία και θα ακολουθούνται όλες οι διοικητικές και νομικές κυρώσεις.
«Είναι πολύ σημαντικό η εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας. Δεν είναι δυνατόν να παραβλέπουν τους νόμους και να κινδυνεύουν άνθρωποι», υπογράμμισε.
Σχετικά με τα πιστοποιητικά αναστολής καθηκόντων που έχουν επιδοθεί σε ανεμβολίαστους επαγγελματίες υγείας, η κ. Γκάγκα είπε ότι είναι 5.305 στο σύνολο των εργαζομένων στην Υγεία, δηλαδή ποσοστό 5,8% του συνόλου.
Στα νοσοκομεία οι γιατροί ήταν το 2,1%, 547 σε σύνολο 21.000, το νοσηλευτικό ήταν 2.700 σε σύνολο 40.000 και το διοικητικό 879 εργαζόμενοι σε σύνολο 12.000.
«Τα ποσοστά αυτά δεν είναι πολύ μεγάλα και τα προβλήματα που προκύπτουν μπορούν να λυθούν και όπου χρειαστεί γίνονται με μετακινήσεις προσωπικού», είπε η κ.Γκάγκα.
Πρόσθεσε ότι έχουν ήδη προκηρυχθεί νέες θέσεις γιατρών και θα προσληφθεί και επικουρικό προσωπικό.