Εκκίνηση για την αναστολή καθηκόντων για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς αλλά με διαφορετικές ταχύτητες στη διαδρομή μέσα στο ΕΣΥ, έγινε από το πρωί της Τετάρτης.
Η εφαρμογή του μέτρου της αναστολής -απόρροια της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό για την προστασία της δημόσιας υγείας και των ασθενών- αφορά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων των εργαζομένων, περίπου 10.000 εργαζόμενους, με την πλειονότητα αυτών να είναι βοηθοί νοσηλευτές, προσωπικό εργαστηρίων, λοιπό προσωπικό.
Η «δαμόκλειος σπάθη» της αναστολής καθηκόντων με επακόλουθο τη στέρηση μισθού και ενσήμων για τη διάρκειά της, μπορεί να επικρέμαται πάνω από όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αλλά στην πράξη το μέτρο είχε μερική εφαρμογή.
Οι ανάγκες που καλύπτει κάθε υγειονομική μονάδα στην περιοχή αρμοδιότητας της, οι ελλείψεις επί μέρους κλινικών, εργαστηρίων, τμημάτων κάθε νοσοκομείου, η σχέση συνεργασίας που έχει επιτευχθεί μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης, διαμορφώνουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και τον τρόπο που εξελίσσεται η διαδικασία της αναστολής των ανεμβολίαστων εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, η αργή διαδικασία ενεργοποίησης του έκτακτου επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής δεν βοηθάει την κατάσταση. Είναι ενδεικτικό ότι η πλατφόρμα για επικουρικό και εμβολιασμένο προσωπικό τρίμηνης διάρκειας στα νοσοκομεία, δεν είχε τεθεί σε λειτουργία από το πρωί της Τετάρτης όπως είχε εξαγγελθεί, προκαλώντας σύγχυση και αντιδράσεις από ενδιαφερόμενους για τις θέσεις που ανοίγουν λόγω της άρνησης υγειονομικών να εμβολιαστούν.
Είναι ενδεικτικό ότι στο νοσοκομείο Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης οι ανεμβολίαστοι εντάχθηκαν κανονικά στο πρόγραμμα του νοσοκομείου, λόγω των ελλείψεων που θα προέκυπταν άμεσα.
Σε άλλα νοσοκομεία όπως στο Αγρίνιο οι εργαζόμενοι ακολούθησαν την πλάγια οδό της αναρρωτικής άδειας ώστε να αποφύγουν την αναστολή.
Στα περισσότερα νοσοκομεία της Αττικής – όπου βεβαίως καταγράφονται και χαμηλότερα ποσοστά ανεμβολίαστων σε σύγκριση με τα αντίστοιχα σε νοσοκομείο της περιφέρειας- οι διοικήσεις κρατούν ατύπως στάση αναμονής για το πρώτο 48ωρο εφαρμογής του νόμου και αναμένουν να συνεχιστεί η αυξημένη ροή εργαζομένων προς τα εμβολιαστικά κέντρα που καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα.
Είναι ενδεικτικό ότι στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) από τους περίπου 3.900 ανεμβολίαστους εργαζόμενους νοσοκομείων και κέντρων υγείας έσπευσαν να εμβολιαστούν οι μισοί μέσα στις προηγούμενες πέντε ημέρες.
Την ίδια στιγμή, σαφές μήνυμα για την κατάσταση που διαμορφώνεται δίνουν και οι υγειονομικές επιτροπές των ΥΠΕ που εξετάζουν τα αιτήματα εξαίρεσης από τον εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους που υποβάλλονται.
Στην 1η ΥΠΕ είχαν υποβληθεί ως χθες 640 αιτήματα και είχε απορριφθεί το 85%.