Σε αντίθετες κατευθύνσεις κινούνται η διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Έτσι, ενώ τα νοσοκομεία εξακολουθούν να αποσυμφορούνται όπως δείχνουν οι μόλις 48 νέες εισαγωγές το περασμένο 24ωρο, οι 186 διασωληνωμένοι, η μείωση κατά 28% στους ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορωνοϊό στην επικράτεια στους 606 από 700, η παρουσία του ιού στη χώρα γίνεται καθημερινά εντονότερη.
Όπως τις προηγούμενες ημέρες, έτσι και για σήμερα η επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναφέρει 771 νέες λοιμώξεις από 40.140 ελέγχους, αυξημένες σε σχέση με τις 761 που ανακοίνωσε χθες κατόπιν 41.387 ελέγχων, διπλάσιες σχεδόν από της περασμένης Παρασκευής (395).
Από τα νέα εγχώρια κρούσματα, τα 463 εντοπίζονται στην Αττική με Νότια Προάστια και Πειραιά να καταγράφουν από 127, τα 17 στη Θεσσαλονίκη, ενώ για μία ακόμη ημέρα στις αρνητικές επιδόσεις πρωτοστατεί η Κρήτη, με Ηράκλειο και Ρέθυμνο να σημειώνουν 26 και 25 νέα κρούσματα αντίστοιχα.
Η Κρήτη με το Ηράκλειο των 30 κρουσμάτων μεταλλαγμένων στελεχών Δέλτα επί συνόλου 54 στη χώρα, σημειώνει όπως και άλλες νησιωτικές περιοχές επιδημιολογική αύξηση, γεγονός που παρουσιάζει συνάφεια με την πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων στις ηλικιακές ομάδες 18-24 κυρίως και 25-34 έπειτα, σε ποσοστό 60% επί του συνόλου των νέων λοιμώξεων κορωνοϊού. Οι νέοι με την αυξημένη κινητικότητα στο πλαίσιο των καλοκαιρινών διακοπών, ανάγονται σε οδηγοί της επιδημίας.
«Η παρατηρούμενη αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, πιθανά να οφείλεται τόσο στη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας αλλά και στη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα», ανέφερε χθες η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.
Εν αναμονή του τέταρτου επιδημικού κύματος εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα (ινδική), το οποίο δεν φαίνεται να απέχει πολύ κατά τις εκτιμήσεις επιστημόνων όπως ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που τοποθέτησε την έναρξή του στα μέσα ή προς το τέλος του Ιουλίου. Επικαλούμενος τα προγνωστικά μοντέλα, δήλωσε πως θα πρέπει τον Αύγουστο το ποσοστό των εμβολιασμένων στον ενήλικο πληθυσμό να ανέρχεται στο 83% προς αποφυγή μιας απευκταίας εξέλιξης της επιδημίας.
Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, που πλέον κυμαίνονται στα 8,5 περίπου εκατομμύρια, τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια μείωση στον εμβολιαστικό ρυθμό, λόγος ανησυχίας για τους ειδικούς που επισημαίνουν την ανάγκη εμβολιασμού πριν τις καλοκαιρινές εξορμήσεις, ιδίως όταν και τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια κατά της COVID-19 στη χώρα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά έναντι της πλέον απειλητικής μετάλλαξης Δέλτα.
Σήμερα, η αμερικανική εταιρεία Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι το μονοδοσικό εμβόλιο της κατά του κορωνοϊού παρέχει ισχυρή προστασία και έναντι της ινδικής μετάλλαξης που έχει αυξήσει κατά 30% τα κρουσμάτων στην Ευρώπη σε μία μόλις εβδομάδα, με την αποτελεσματικότητα του 85% να μειώνεται ελάχιστα.
Υπενθυμίζεται ότι για τα άλλα εμβόλια σε σχέση με το μεταλλαγμένο στέλεχος, οι δύο δόσεις των Pfizer και AstraZeneca προφυλάσσουν από σοβαρή νόσο και πιθανότητα νοσηλείας κατά 96% και 92% αντίστοιχα, ενώ πριν λίγες ημέρες η εταιρεία Moderna επιβεβαίωσε την αποτελεσματικότητα και του δικού της φαρμακευτικού σκευάσματος έναντι της μετάλλαξης.
Τέλος, ως προς το πλέον σκληρό στοιχείο στις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ για τις απώλειες από την COVID-19, για σήμερα ανακοινώθηκαν 10 νέοι θάνατοι.
Κορωνοϊός: Νέα μετάλλαξη στην Πάτρα – Εντοπίστηκε κρούσμα κολομβιανής παραλλαγής
Johnson&Johnson: Αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης Δέλτα, λέει η εταιρία
Σαρηγιάννης: Μέσα στον Ιούλιο θα ξεκινήσει το 4ο κύμα της πανδημίας