*γράφει η Νεφέλη Λυγερού
Η μετάλλαξη Δέλτα ρίχνει βαριά τη σκιά της και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Παρότι τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάζουν παγκοσμίως μία αισθητή βελτίωση, η πιο μεταδοτική μετάλλαξη έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό. Προκαλεί φόβους για ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, ακόμα και εν μέσω καλοκαιριού. Εξάλλου, η μετάλλαξη αυτή είναι τρεις φορές πιο μεταδοτική από τον κορωνοϊό που επικρατούσε πέρσι το καλοκαίρι.
Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί είναι ότι τη στιγμή που η μία μετά την άλλη οι χώρες ανακοίνωσαν την άρση της υποχρεωτικής μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τη χρήση μάσκας και για τους πλήρως εμβολιασμένους με την παράλληλη τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας.
Η Δέλτα ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο στην Ινδία. Πλέον έχει ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον 92 χώρες. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) η μετάλλαξη Δέλτα είναι 40-60% πιο μεταδοτική από την Άλφα και όλο και περισσότερες χώρες έρχονται αντιμέτωπες με τη νέα αυτή απειλή. Η Βρετανία είναι από τις χώρες που έχει πληγεί ιδιαίτερα, καθώς η μετάλλαξη φαίνεται να κυριαρχεί του στελέχους Άλφα.
Η Άλφα, γνωστή και ως βρετανική μετάλλαξη, διαδόθηκε ταχύτατα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η «ινδική» εμφανίζει 50-100% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. «Αν η Άλφα είχε περίπου 50% αυξημένη μεταδοτικότητα από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού και η Δέλτα είναι 50% πιο μεταδοτική από την Άλφα, τότε μιλάμε για έναν ιό που είναι δύο φορές πιο μεταδοτικός από από το αρχικό στέλεχος» δήλωσε ο βιολόγος Άρης Κατζουράκης από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Η περίπτωση του Ισραήλ εγείρει ακόμα περισσότερα ερωτήματα. Και αυτό επειδή το μεταλλαγμένο στέλεχος «καλπάζει» σε μία χώρα-πρότυπο ως προς τους εμβολιασμούς. Τη στιγμή δηλαδή που ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας έχει θωρακιστεί μέσω των εμβολίων, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων. Στο Ισραήλ έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις το 65% του συνολικού πληθυσμού. Το ποσοστό στους ενήλικες, μάλιστα, ξεπερνάει το 85%.
Παρ’ όλα αυτά, νοσούν ακόμα και εμβολιασμένοι κι αυτό είναι που οδήγησε τις αρχές στην επαναφορά των μέτρων. Σύμφωνα με την επικεφαλής των ισραηλινών Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Δρ. Σάρον Άλροϊ-Πρέις, 891 άτομα έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό τον τελευταίο μήνα, οι μισοί εκ των οποίων είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα άτομα που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer μπορεί να έχουν περίπου 88% προστασία. Το ποσοστό πέφτει στο 33,5% σε όσους έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer ή της AstraZeneca.
Στο έλεος της Δέλτα βρίσκεται τόσο η Πορτογαλία, όσο και η Ρωσία. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 70% των περιστατικών μόλυνσης από την COVID-19 στην περιοχή της Λισαβόνας, προέρχονται από το στέλεχος Δέλτα. Η Μόσχα ανακοίνωσε αριθμό-ρεκόρ θανάτων, ενώ σε ολόκληρη τη Ρωσία, οι νεκροί ανήλθαν στους 599 σε ένα 24ωρο. Στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας επανήλθε το lockdown, σε μία προσπάθεια να μην εκτροχιαστεί η επιδημιολογική κατάσταση εξαιτίας της Δέλτα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας, η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 70% όλων των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη έως τις αρχές Αυγούστου. Ανησυχία πάντως επικρατεί και για τα παιδιά, τα οποία ενδέχεται να μετατραπούν στον πιο ευάλωτο πληθυσμό.