Για την πορεία της πανδημίας αλλά και του εμβολιασμού στην χώρα μας μίλησε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας, Ματίνα Παγώνη.
Αναφερόμενη στα κρούσματα, η κυρία Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης, είπε πως αυτά θα συνεχίσουν να είναι υψηλά μέχρι το τέλος Ιουνίου και τότε θα φτάσουν γύρω στα 1.000, ενώ οι ασθενείς στις ΜΕΘ θα μειωθούν σταδιακά.
Σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία είπε πως αυτά επιστρέφουν σιγά σιγά στην κανονικότητα σημειώνοντας πως «οι κλινικές αλλάζουν γίνονται από covid no covid». Επεσήμανε δε πως αν τέλος Αυγούστου οι εμβολιασμένοι φτάσουν το 80% θα σημαίνει ότι θα υπάρχει ασφάλεια και γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου θα μπορούμε να βγάλουμε και τις μάσκες.
Σχετικά με τον 17χρονο που νοσηλεύεται διασωληνωμένος είπε πως δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα και πως δεν είναι το πρώτο περιστατικό. «Είχαμε και άλλα δύο 18 και 25 ετών που είχαν διασωληνωθεί και το μήνυμα είναι πως η νόσος δεν έχει ηλικίες ή ανθρώπους που έχουν υποκείμενα ή δεν έχουν γι αυτό χρειάζεται προσοχή και στους νέους και στις μεγάλες ηλικίες».
Επίσης, υπογράμμισε πως όσο προχωρήσουν οι εμβολιασμοί ακόμη και αυτό το μικρό ποσοστό που μπορεί να νοσήσει θα είναι με απλά συμπτώματα και δεν θα φτάνει σε ΜΕΘ.
Για το θέμα των θρομβώσεων και τα εμβόλια ανέφερε πως καθημερινά είναι πολλά τα τηλεφωνά που δέχονται για αυτό το θέμα. «Συζητάμε με τον ασθενή το ιστορικό του και βεβαίως μπορεί να κάνει το εμβόλιο Astrazeneca. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Έχουν καταλάβει όλοι ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και έστω το ποσοστό των επιπλοκών του 0.002% συγκριτικά με την νόσο COVID19 δεν συγκρίνονται. Γι αυτό πρέπει να πειστούν όλοι να εμβολιαστούν» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Ματίνα Παγώνη σημείωσε πως οι εμβολιασμοί των γιατρών έχουν φτάσει στο 85% και πως υπάρχουν κάποια νοσοκομεία που αγγίζουν το 92%. Επίσης, πρόσθεσε πως υπάρχει ένα 10% που έχει περάσει την νόσο και πως πρέπει να περάσει ένα διάστημα για να εμβολιαστούν ενώ είναι και κάποια νοσοκομεία που οι γιατροί είναι σε καραντίνα. «Νομίζω αυτό το θέμα θα λυθεί τους επόμενους μήνες γιατί έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι υποχρέωσή τους απέναντι στον άρρωστο» δήλωσε χαρακτηριστικά. Σχετικά με το ποσοστό των νοσηλευτών είπε πως είναι πιο κάτω.