«Οικοδομείται» με σταθερό ρυθμό, μέρα με τη μέρα, το τείχος ανοσίας έναντι του κορωνοϊού στη χώρα μας. Οι πλέον των 100.000 εμβολιασμοί που διενεργούνται καθημερινά, τα εκατοντάδες χιλιάδες ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο δίμηνο αλλά και η συνέπεια που χαρακτηρίζει τους πολίτες στην εμφάνισή τους στα εμβολιαστικά κέντρα, επιτρέπουν στους αρμόδιους να… πάρουν μια βαθιά ανάσα και να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Παράλληλα, η μείωση της ροής ασθενών με λοίμωξη covid-19 προς τα νοσοκομεία, με τις ημερήσιες εισαγωγές να βρίσκονται σταθερά μετά το Πάσχα κάτω από 450 και τις τελευταίες τέσσερις ημέρες κάτω από 370, δημιουργεί βάσιμες ελπίδες στους ειδικούς ότι το αποτύπωμα της εορταστικής πασχαλινής περιόδου στην επιδημία θα είναι αμυδρό. Ο δείκτης αναπαραγωγής της λοίμωξης (Rt) αυτή την εβδομάδα έπεσε για πρώτη φορά μετά από τρεις και πλέον μήνες (3 Φεβρουαρίου) κάτω από το 0,9 και ανέρχεται σε 0,86. Επιπλέον, το ποσοστό θετικότητας υπολογίζεται στο 4,8%.
8η η Ελλάδα στην ΕΕ στο ποσοστό πληθυσμού με πλήρη εμβολιασμό
Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή μερικώς, αποτελώντας μια καλή και στέρεη βάση για το τείχος ανοσίας. Ιδίως σε ό,τι αφορά τα άτομα 60 χρόνων και άνω, τα πλέον ευάλωτα για μόλυνση, σοβαρή νόσηση και νοσηλεία, η ανοσία έναντι του κορωνοϊού θεωρείται ότι θα έχει επιτευχθεί σε πολύ ικανοποιητικό ποσοστό, περίπου στο 70%, μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Έως το τέλος Ιουνίου εκτιμάται ότι θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου περισσότεροι από το 50% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας.
Μάλιστα, όπως υπογράμμισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Άκης Σκέρτσος, «τα στοιχεία των εισαγωγών και του μητρώου Covid δείχνουν ότι από τους 1,3 εκατ. πολίτες, που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, μόνο το 0,3% έχει νοσήσει από Covid. Οι γιατροί μάς λένε ότι πλέον η συντριπτική πλειονότητα των διασωληνώσεων αφορούν μη εμβολιασμένους. Συνεπώς, το εμβόλιο λειτουργεί. Σώζει ζωές. Μας γλιτώνει από μία τεράστια ταλαιπωρία με σημαντικό ψυχικό, κοινωνικό, οικογενειακό, οικονομικό κόστος». Ο υφυπουργός κάλεσε τους πολίτες που δεν έχουν πάρει ακόμη την απόφαση για εμβολιασμό, να το ξανασκεφτούν θετικά: «Είναι στο χέρι μας να κάνουμε το 75% των 60άρηδων και 65άρηδων, που θα έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος Μαΐου, 80% ή και 90%, και να έχουμε το επιθυμητό τείχος ανοσίας» είπε χαρακτηριστικά.
Το ίδιο δυνατό, καθαρό μήνυμα έστειλε και ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας. «Θέλω να τους παρακινήσουμε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι κάτι θετικό ο εμβολιασμός, προστατεύει τη Δημόσια Υγεία, κι επιπλέον είναι ο τρόπος με τον οποίο θα προστατεύσουμε τους γονείς μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, οι πιο μικροί τους πιο μεγάλους. Όλοι θα έχουν περιθώρια κινητικότητας, θα ξαναβρούν τη ζωή τους» είπε ο κ. Κικίλιας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, 2,6 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 24,59% του πληθυσμού και περισσότεροι από 1,3 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, σε ποσοστό που ξεπερνά το 13% και το οποίο φέρνει την Ελλάδα στην 8η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο 97% ανέρχεται το ποσοστό εμφάνισης των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα για τον εμβολιασμό τους, με τις ακυρώσεις ή αναβολές των ραντεβού να κρίνονται ως πολύ χαμηλές.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», η οποία αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά,
με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Απώτερος στόχος της «Γαλάζιας Ελευθερίας» είναι ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των μονίμων κατοίκων των νησιών έως τα τέλη Ιουνίου, έτσι ώστε οι νησιώτες να είναι το φετινό καλοκαίρι ασφαλείς και απόλυτα θωρακισμένοι από τον κορωνοϊό.
Μειώνονται οι νοσηλευόμενοι
Στις Μονάδες των νοσοκομείων της επικράτειας έως χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 1.088 ασθενείς με λοίμωξη covid-19, με περίπου τους μισούς στο λεκανοπέδιο. Οι διασωληνωμένοι ήταν 707, εκ των οποίων οι 410 ήταν ηλικίας άνω των 64 χρόνων.
Συνολικά σε απλές κλινικές και σε Μονάδες νοσηλεύονταν περί τους 4.000 ασθενείς, με τους μισούς στα νοσοκομεία της Αττικής.
Χθες μάλιστα υποχώρησε ο αριθμός των νοσηλευομένων στην Αττική οριακά κάτω από το «φράγμα» των 2.000, φέρνοντας το σύστημα υγείας στο λεκανοπέδιο στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου (ήταν 1.991 ασθενείς).
Άλλοι 1.100 ασθενείς νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, με τους περισσότερους στα ιδρύματα της Θεσσαλονίκης. Περίπου 800 ήταν οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας και 100 στην Κρήτη.