Σε νέα σελίδα μπαίνει η καθημερινότητά μας από την Παρασκευή 14 Μαΐου, με την άρση των περιοριστικών μέτρων να γίνεται πλέον πραγματικότητα. Οι «βαλβίδες αποσυμπίεσης» των προηγούμενων εβδομάδων απέδωσαν τα προσδοκώμενα, οδηγώντας την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων να δώσει το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση για το τέλος του lockdown.
Το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιορισμών ανακοίνωσε επίσημα κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Υγείας, ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος. Σύμφωνα με αυτό, από την Παρασκευή το ωράριο κυκλοφορίας επεκτείνεται έως τις 00.30 αντί για τις 11 το βράδυ που ισχύει έως τώρα, καταργείται η υποχρέωση αποστολής μηνυμάτων στο 13033, ενώ επιτρέπονται εκ νέου οι μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια.
Τι ανοίγει και πότε
Στην αξιοποίηση του βασικότερου πυλώνα δημόσιας υγείας –δηλαδή των εμβολίων- αλλά και του σημαντικού εργαλείου των self test απέδωσε ο κ. Σκέρτσος τη δυνατότητα περαιτέρω άρσης των περιορισμών κυκλοφορίας των πολιτών τις ερχόμενες ημέρες.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η χώρα είναι πλέον κοντά στον πρώτο στόχο, ώστε στο τέλος Μαΐου να έχουμε το τείχος ανοσίας για τους 60 ετών και άνω. Τέλος Ιουνίου το 50% του ενηλίκου πληθυσμού της χώρας θα έχει εμβολιαστεί. Η χώρα μας είναι μάλιστα πρώτη σε ημερήσιους εμβολιασμούς σε επίπεδο G8 και G20». Επιπρόσθετα, 8 εκατομμύρια δωρεάν self test έχουν ήδη διατεθεί σε 2,9 εκατομμύρια πολίτες, επομένως ο συνδυασμός της επιδημιολογικής επιτήρησης με την ανοσολογική προστασία του πληθυσμού θα επιτρέψει το άνοιγμα των δραστηριοτήτων από την Παρασκευή 14 Μαΐου.
Συγκεκριμένα:
Από την ερχόμενη Παρασκευή, η χώρα μας ανοίγει με ασφάλεια και στον τουρισμό. Από την ίδια ημερομηνία η απαγόρευση κυκλοφορίας μετακινείται πλέον στις 00.30 το βράδυ. Καταργούνται τα μηνύματα προς το 13033 και το 13032 όπως και οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ενώ ανοίγουν και τα μουσεία.
Επίσης, από τις 14 Μαΐου το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη ανά 25 τμ, χωρίς click-in-a shop ή click away.
Για λίγο αργότερα μετατίθεται η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών (17 Μαΐου), των θερινών κινηματογράφων (21 Μαΐου) και των ανοιχτών πολιτιστικών χώρων (28 Μαΐου).
Από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.
Όλο το Μάιο θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης.
Παράλληλα, από την 1η Ιουνίου τίθεται σε λειτουργία το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό (Green Pass) που θα διευκολύνει τα ταξίδια σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή φέρουν αρνητικό τεστ ή βεβαίωση νόσησης/ανάρρωσης.
Η ελληνική εκδοχή του πράσινου πιστοποιητικού, ωστόσο, τίθεται σε εφαρμογή από τις 14 Μαΐου. Σύμφωνα με αυτή, όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά (με εξαίρεση τη Λευκάδα, τη Σαλαμίνα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό PCR test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών, είτε να υπάρχει κάποια βεβαίωση νόσησης δύο μήνες μετά τη νόσηση και έως εννέα μήνες. Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών. Όσον αφορά στις χερσαίες μετακινήσεις, υπάρχει ισχυρή σύσταση για διενέργεια self test.
Ξεπερνάμε τα 4 εκ. εμβολιασμούς – Στο 97% η εμφάνιση των πολιτών στο ραντεβού
Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η επιχείρηση «Ελευθερία», όπως αναδείχθηκε από τα στοιχεία που παρουσίασε στη συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Η δημόσια υγεία θωρακίζεται καθημερινά όλο και περισσότερο μέσω του εμβολιασμού, το τείχος ανοσίας ενισχύεται και η σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα παίρνει σάρκα και οστά.
Σήμερα, άλλωστε, αναμένεται να ξεπεραστεί το φράγμα των 4 εκατ. εμβολιασμών, με το 24,59% των Ελλήνων να έχει ήδη εμβολιαστεί με την 1η δόση και άνω του 13% να είναι πλήρως εμβολιασμένο. Η επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος αποτυπώνεται και από το γεγονός ότι τις τελευταίες επτά ημέρες η χώρα μας βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στους εμβολιασμούς ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data. Επίσης, στο ποσοστό του πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασμένο, η Ελλάδα είναι στην 8η θέση από τις 27 χώρες της ΕΕ.
Τη μεγάλη ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των πολιτών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα εξέφρασε ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας ότι η προσέλευσή τους στα εμβολιαστικά κέντρα είναι αθρόα, με το ποσοστό εμφάνισης στο ραντεβού με την «Ελευθερία» να αγγίζει το 97%. Επιπλέον, ο Υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στο σχέδιο «Γαλάζια Ελευθερία» που αφορά στον καθολικό και πλήρη εμβολιασμό των μονίμων κατοίκων των νησιών το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου. Συγκεκριμένα, όλοι οι κάτοικοι άνω των 18 ετών θα εμβολιαστούν με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson σε 19 νησιά.
Τα νησιά αυτά είναι η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Χίος, η Ζάκυνθος, η Σαλαμίνα, η Κεφαλονιά, η Κως, η Σάμος, η Λευκάδα, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Λήμνος, η Κάλυμνος, η Θάσος, η Μύκονος, η Πάρος και η Αίγινα. Τα συγκεκριμένα νησιά ενισχύονται με επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του Ε.Σ.Υ. και κινητά συνεργεία εμβολιασμού που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού.
Μέχρι τα τέλη Μαΐου ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός σε άλλα 36 νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων (Φολέγανδρος, Δονούσα, Ελαφόνησος, Άνω Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Πάτμος, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρος, Σαμοθράκη, Αλόννησος, Περιστέρα, Σίφνος, Κέα, Παξοί, Ίος, Ύδρα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αστυπάλαια, Αντίπαρος, Αγκίστρι, Κάσος, Πόρος, Σπέτσες, Κύθηρα, Άνδρος, Τήνος, Ικαρία, Λέρος, Κάρπαθος, Σκιάθος, Σκόπελος, Μήλος).
Τέλος, οι εμβολιασμοί έχουν ήδη ολοκληρωθεί σε 32 νησιά: Φούρνοι, Μεγανήσι, Νίσυρος, Κίμωλος, Τήλος, Οινούσσες, Λειψοί, Χάλκη, Αμμουλιανή, Οθωνοί, Κάλαμος, Ερεικούσσα, Καστελόριζο, Ψαρά, Μαθράκι, Θηρασιά, Ανάφη, Σίκινος, Άγιος Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Γαύδος, Θύμαινα, Τέλενδος, Τριζόνια, Καστός, Ψέριμος, Παλαιό Τρίκερι, Αντικύθηρα, Αρκιοί, Γυαλί, Αντίπαξοι, Μαράθι.
Κάτω από το 0,9 το Rt μετά από 14 εβδομάδες
Σημαντικά μειωμένος είναι σήμερα ένας από τους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας, αποτυπώνοντας τη σταδιακή άμβλυνση της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), για την οποία κάνουν λόγο εδώ και κάποιες ημέρες οι ειδικοί. Συγκεκριμένα, οι διασωληνωμένοι είναι σήμερα 707, μειωμένοι κατά 25 σε σχέση με χθες και προχθές, ενώ οι νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας περιορίστηκαν στις 318.
Στις 70 ανήλθαν το τελευταίο 24ωρο οι απώλειες συνανθρώπων μας από τη νόσο COVID-19, ενώ ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) αυτή την εβδομάδα έπεσε για πρώτη φορά μετά από τρεις και πλέον μήνες (3 Φεβρουαρίου) κάτω από το 0,9 και ανέρχεται σε 0,86. Επιπλέον, το ποσοστό θετικότητας υπολογίζεται στο 4,80%.
Όσον αφορά στα 2.489 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αυτά προέκυψαν από 62.567 διαγνωστικούς ελέγχους (από self test εντοπίστηκαν τα 750), με τη θετική εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας να είναι πλέον σαφής. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει, άλλωστε, αν αναλογιστούμε τον αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων της προηγούμενης Τρίτης 5 Μαΐου (2.093) κατόπιν σχεδόν των μισών ελέγχων (33.958).
Από το σύνολο των διαγνώσεων, οι 1.063 εντοπίστηκαν στην Αττική (319 στο κέντρο, 215 στα δυτικά, 162 στον Πειραιά, 129 στα ανατολικά, 118 στα βόρεια, 105 στα νότια και 15 στα νησιά), οι 226 στη Θεσσαλονίκη, ενώ τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων σημειώνει για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Αιτωλοακαρνανίας (127). Σε σταθερά επίπεδα βρίσκεται η πανδημία σε άλλες μεγάλες ΠΕ, όπως η Αχαΐα (66 νέα κρούσματα), η Λάρισα (61), η Μαγνησία (60), τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο (59) και η Βοιωτία (44), με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας να μην ξεπερνούν σήμερα τα 40 νέα κρούσματα έκαστη.
Κορωνοϊός – ΕΜΑ: Τα mRNA εμβόλια δείχνουν πως μπορούν να εξουδετερώσουν την ινδική μετάλλαξη
Κορωνοϊός- Νέα μελέτη: 15 στους 1.000 εμβολιασμένους υποφέρουν από τον… ιό του φόβου για το εμβόλιο