Με γοργούς ρυθμούς γίνεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επιστροφή στην κανονικότητα και την άρση του lockdown. Αν και οι μέχρι τώρα πληροφορίες ανέφεραν ότι η απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό θα γινόταν στις 15 Μαΐου κάτι τέτοιο φαίνεται να μεταφέρεται μία μέρα νωρίτερα και συγκεκριμένα από την 6η πρωινή της 14ης Μαΐου.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ ενδέχεται να είναι διαφορετικές οι προϋποθέσεις τόσο για τα ταξίδια στην ενδοχώρα όσο και για τα ταξίδια στα νησιά. Πιο συγκκεριμένα για τη μετακίνηση στην ενδοχώρα θα ισχύει ισχυρή σύσταση, -αλλά όχι υποχρέωση, για διενέργεια self test ή μοριακού τεστ πριν το ταξίδι, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν και βεβαιώσεις εμβολιασμού.
Για μετακίνηση στα νησιά ωστόσο, ενδέχεται να είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test ή pcr 72 ώρες πριν από το ταξίδι ή οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η υποχρέωση θα αφορά τόσο τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά ταξίδια.
Τι θα γίνει με τα SMS στο 13033 και το 13032 και παράταση κυκλοφορίας
Στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να μπει οριστικό τέλος στην υποχρέωση αποστολής SMS για μετακινήσεις στο 13033 και για το λιανεμπόριο και τα πολυκαταστήματα στο 13032. Επίσης σταματά το click inside και το click away και οι καταναλωτές θα προσέρχονται ελεύθερα στα καταστήματα. Το ωράριο κυκλοφορίας θα παραταθεί κατά τουλάχιστον μία ώρα, ενδεχομένως και έως τις 12.30 και αντίστοιχα θα παραταθεί και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.
Ανακοινώσεις για τον τουρισμό από τον Χάρη Θεοχάρη
Οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα του τουρισμού θα γίνουν την Πέμπτη από τον αρμόδιο υπουργό, Χάρη Θεοχάρη και θα καλύπτουν όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ οι τουρίστες θα εισέρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 14 ημέρες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα προκειμένου οι αρχές να ελέγχουν ποιοι θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test.
Κικίλιας: Οι πέντε πυλώνες που οδηγούν στο ΕΣΥ του 21ου αιώνα
AstraZeneca: Τι θα γίνει με τα προγραμματισμένα ραντεβού και τη δεύτερη δόση στην Ελλάδα