Μία ερευνητική ομάδα επιστημόνων, που συστάθηκε από την κυβέρνηση της Ινδίας με σκοπό την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού, είχε προειδοποιήσει τους Ινδούς αξιωματούχους ήδη από τις αρχές Μαρτίου για την ανεύρεση ενός νέου και μεταδοτικότερου στελέχους του ιού που «κυκλοφορούσε» στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ορισμένοι εκ των επιστημόνων που συμμετείχαν στο φόρουμ αποκάλυψαν ότι οι ίδιοι είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση για το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος, εκείνη ωστόσο δεν επέβαλε αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, για να περιορίσει τη μετάδοση του ιού.

Το αποτέλεσμα τώρα είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου να δίνει «μάχη» για να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση, αφού ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε χιλιάδες καθημερινά, ενώ οι μολύσεις κατέγραψαν ρεκόρ ξεπερνώντας τις 400.000 το προηγούμενο 24ωρο.

Οι προειδοποιήσεις σχετικά με τη νέα παραλλαγή στις αρχές του Μαρτίου ανακοινώθηκαν από την Indian SARS-CoV-2 Genetics Consortium, αλλιώς INSACOG. Οι πληροφορίες διαβιβάστηκαν σε έναν ανώτατο αξιωματούχο που στις αρμοδιότητες του είναι η άμεση ενημέρωση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις αναφορές ενός μέλους της ομάδας. Παραμένει άγνωστο, ωστόσο, εάν οι πληροφορίες μεταφέρθηκαν εν τέλει στον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι.

Το INSACOG ιδρύθηκε ως φόρουμ επιστημόνων από την κυβέρνηση στα τέλη Δεκεμβρίου κυρίως για τον εντοπισμό παραλλαγμένων στελεχώς του κορωνοϊού. Οι ερευνητές του INSACOG εντόπισαν για πρώτη φορά το B.1.617, γνωστό ως «ινδική μετάλλαξη» του ιού, ήδη από τον Φεβρουάριο, δήλωσε ο Ajay Parida.

Η ερευνητική ομάδα επεσήμανε πως είχε ανακοινώσει τα ευρήματα στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (NCDC) του υπουργείου Υγείας πριν από τις 10 Μαρτίου, προείδοποιώντας ότι οι μολύνσεις θα μπορούσαν να σημειώσουν ραγδαία αύξηση. Παρά την προειδόποιηση, όμως, το υπουργείο προχώρησε σε δημοσιοποίηση των ευρημάτων περίπου δύο εβδομάδες αργότερα, στις 24 Μαρτίου.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι κυβέρνηση δεν έλαβε μέτρα εγκαίρως για να αποτρέψει την εξάπλωση της νέας παραλλαγής, λένε οι ερευνητές. Έτσι, οι μολύνσεις τετραπλασιάστηκαν μέχρι την 1η Απριλίου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ορισμένοι από τους επιστήμονες παραδέχονται ότι το κύμα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το αναμενόμενο και ότι η αποτυχία δεν μπορεί να επικεντρωθεί μόνο στην πολιτική ηγεσία. Στην παρούσα κατάσταση «δεν έχει νόημα να κατηγορούμε την κυβέρνηση», δήλωσε στο Reuters η Saumitra Das, διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Γονιδιωμάτων και μέλος του INSACOG.