Τα σχολεία δεν έπρεπε να κλείσουν, είμαστε αρνητικοί πρωταθλητές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς έμειναν κλειστά 21 εβδομάδες από τις συνολικά 38 του σχολικού έτους, δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.
Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση είχε βρει τον εύκολο τρόπο να κλείσει τα σχολεία, αντί να εφαρμόσει όσα προβλέπονται υγειονομικά για την ασφάλεια των μαθητών.
Όπως είπε, θα έπρεπε εξ αρχής να γίνει αραίωση των μαθητών από τις τάξεις, να γίνονται μέρα παρά μέρα τα μαθήματα ακόμη και 4 ώρες. Να μη διακοπεί, όπως είπε, η σχέση μαθητή-σχολείου, διότι αυτό έχει επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή, αλλά και τη ψυχολογία των παιδιών.
Επιπλέον, για τα self test, είπε ότι βοηθάει επικουρικά και όχι όπως πρέπει στην επιδημιολογική επιτήρηση. Ταυτόχρονα, στηλίτευσε την αργοπορία των εμβολιασμών στους εκπαιδευτικούς και ειδικότερα στους καθηγητές της ειδικής αγωγής. «Στα ειδικά σχολεία υπάρχει πρόβλημα. Δεν έκλεισαν, έμειναν ανοιχτά χωρίς τεστ και εμβόλια. Όσες δόσεις περίσσεψαν, τις έδωσαν σε νεαρούς αστυνομικούς, έπρεπε να δοθούν πρώτα στους εκπαιδευτικούς της ειδικής αγωγής», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη, ο κ. Φίλης τόνισε ότι πρέπει να συζητηθεί άμεσα το θέμα του ιδιωτικού χρέους. «Θα έχουμε θύματα επιχειρήσεις και ανθρώπους όταν τελειώσει η πανδημία», σημείωσε, ενώ κατήγγειλε ότι γίνεται καταρράκωση της μεσαίας τάξης, με πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα τους. Πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό, τόνισε, με την ενίσχυση των επιχειρήσεων και ρευστότητα. Να υπάρξουν ρυθμίσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Πρόσθεσε, πώς είμαστε μπροστά σε μια φτωχοποίηση και διάλυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ισχυρίστηκε ότι σύμφωνα με τον νέο εργασιακό νόμο, ο εργαζόμενος θα δουλεύει 10ώρο, αλλά θα πληρώνεται μόνο 8ώρο.