Με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, συνεδριάζει αυτήν την ώρα η επιτροπή των ειδικών με αντικείμενο εάν, πότε και με ποιες προϋποθέσεις μπορούν τα σχολεία να λειτουργήσουν ξανά διά ζώσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν και οι τρεις τάξεις του Λυκείου στις 12 Απριλίου και όχι μόνο η Γ’, όπως είχε αρχικά εξεταστεί, καθώς θεωρείται δύσκολο για τους καθηγητές να κάνουν τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου δια ζώσης και των άλλων δύο βαθμίδων μέσω τηλεκπαίδευσης.
Οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων αναμένονται σήμερα, εφόσον ληφθεί απόφαση και σε τέτοιο ενδεχόμενο στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, μαζί με τον Βασίλη Κικίλια θα βρίσκεται και η Νίκη Κεραμέως.
Η υπουργός Παιδείας έχει εκπονήσει πλήρη πρόταση, για την ασφαλή και απρόσκoπτη επιστροφή των μαθητών στις φυσικές τάξεις και θα προσπαθήσει να πάρει το «πράσινο φως» από τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, τα οποία ωστόσο προβληματίζονται από τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας και από τον κίνδυνο να αυξηθεί η κινητικότητα και κατά συνέπεια η διασπορά του ιού από τη λειτουργία των σχολείων, παράλληλα με το λιανεμπόριο που έχει ήδη ανοίξει, από προχθές Δευτέρα.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η επαναλειτουργία των σχολείων με κανόνες και τήρηση όλων των μέτρων προστασίας μπορεί να γίνει με πλήρη ασφάλεια, δεδομένου άλλωστε ότι η χρήση των τεστ αυτοδιάγνωσης από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς θα λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας από μία ενδεχόμενη εξάπλωση του ιού στο σχολικό περιβάλλον.
Πάντως, υπάρχει περίπτωση τα σχολεία να μην ανοίξουν στις περιοχές που δεν λειτούργησαν και τα καταστήματα, δηλαδή στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κοζάνη. Συζητείται εξάλλου από ορισμένους επιστήμονες η πρόταση να ανοίξουν τα σχολεία κατά περιοχές ανάλογα με το ιικό φορτίο που τις επιβαρύνει.
Με τα τεστ που θα εντοπίζουν τυχόν κρούσματα, τη χρήση της μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων και της υγιεινής των χεριών, καθώς επίσης με τον σωστό εξαερισμό των αιθουσών, το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στα σχολεία. Όπως επισημαίνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, οι μαθητές έχουν μείνει μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από τις φυσικές τους τάξεις και η δια ζώσης διδασκαλία των μαθημάτων θα συμβάλλει στην ομαλή ενσωμάτωσή τους στο σχολικό περιβάλλον, στην αναγκαία κοινωνικοποίησή τους και στην τόνωση της ψυχολογίας τους.
Επιφυλακτικοί οι ειδικοί
Ωστόσο από την πλευρά των επιστημόνων, διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις για το γεγονός ότι σε μία χρονική καμπή κατά την οποία η πανδημία φθάνει στην κορύφωσή της στη χώρα μας, θα ήταν παράτολμο να ανοίξει ακόμα μία δραστηριότητα, η οποία ταυτόχρονα με το λιανεμπόριο θα αυξήσει σημαντικά την κινητικότητα και κατά συνέπεια τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Εφόσον προκριθεί η επαναλειτουργία των λυκείων από την προσεχή Δευτέρα 12 Απριλίου, θεωρείται πιθανό το άνοιγμα των γυμνασίων μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 19 Απριλίου και για μία μόλις εβδομάδα, μέχρι τη διακοπή των μαθημάτων για τις αργίες του Πάσχα, διαφορετικά το άνοιγμα των γυμνασίων θα παραπεμφθεί αμέσως μετά την επάνοδο από τις πασχαλινές διακοπές τη Δευτέρα 10 Μαΐου.
Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων των διακοπών του Πάσχα φέτος δεν θα γίνουν μαθήματα εξ αποστάσεως, όπως έγινε πέρυσι, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας.
Την ημερομηνία αυτή αναμένεται να επαναλειτουργήσουν και τα δημοτικά σχολεία μαζί με τα νηπιαγωγεία, καθώς η βαθμίδα αυτή της εκπαίδευσης αφενός έχει λειτουργήσει δια ζώσης φέτος για περισσότερο χρόνο σε σχέση με τα γυμνάσια και τα λύκεια ήτοι πέντε εβδομάδες κατά τη διάρκεια της καραντίνας, και αφετέρου προκαλεί πολύ μεγαλύτερη κινητικότητα αφού τα παιδιά δεν πηγαίνουν μόνα στο σχολείο, αλλά συνοδεύονται από τους γονείς ή τους παππούδες. Επιπλέον το σχολικό έτος θα επιμηκυνθεί και φέτος για τα δημοτικά σχολεία ως το τέλος Ιουνίου, όπως συνέβη και πέρυσι ενώ τα γυμνάσια θα λειτουργήσουν έως τα μέσα Ιουνίου με τις Πανελλαδικές εξετάσεις να γίνονται κανονικά περί τα μέσα Ιουνίου.