Μαθητές γίνονται και πάλι από σήμερα οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης. Αυτή τη φορά θα καθίσουν στα θρανία για να παρακολουθήσουν τον 6ο κύκλο των μεταπτυχιακών μαθημάτων που διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) και έχει θέμα «Λοιμώξεις αναπνευστικού με έμφαση στο ανώτερο αναπνευστικό. Ο ρόλος του φαρμακοποιού και η συνεργασία του με τον θεράποντα ιατρό».
Ο κύκλος αυτός υλοποιείται σε συνεργασία με την Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΑΠΘ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, ενώ τα μαθήματα αρχίζουν σήμερα και θα διαρκέσουν έως τις 26 Ιουνίου. Στόχος είναι οι φαρμακοποιοί να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους σχετικά με τις λοιμώξεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, αλλά και να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να διαχειριστούν παιδιατρικούς ασθενείς ή επείγουσες περιπτώσεις που προσέρχονται στα φαρμακεία τους.
Το πρόγραμμα των μαθημάτων του 6ου κύκλου μεταπτυχιακών είναι το εξής:
– Δευτέρα 8 Απριλίου: «Πρόληψη»
«Διαχείριση ασθενών με λοίμωξη αναπνευστικού. Ποιος ο ρόλος του φαρμακοποιού στην πρόληψη», εισηγήτρια η Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος, Επιμελήτρια Α΄, Γ.Ν.Θ. Γ. Παπανικολάου, Άννα Νικοπούλου.
– Δευτέρα 15 Απριλίου: «Λοιμώξεις αναπνευστικού»
«Διαχείριση ασθενών με λοίμωξη αναπνευστικού. Ποιος ο ρόλος του φαρμακοποιού», εισηγητής ο παθολόγος με εξειδίκευση στη Λοιμωξιολογία, αρχίατρος Ευάγγελος Ψωμάς.
– Τετάρτη 8 Μαΐου: «Λοιμώξεις ανώτερου αναπνευστικού»
«Διαχείριση ασθενών με λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού. Ποιος ο ρόλος του φαρμακοποιού», εισηγητής ο ΩΡΛ, αναπληρωτής καθηγητής Στέφανος Τριαρίδης.
– Τετάρτη 22 Μαΐου: «Λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού»
«Διαχείριση ασθενών με λοίμωξη κατώτερου αναπνευστικού. Ποιος ο ρόλος του φαρμακοποιού», εισηγητής ο πνευμονολόγος με εξειδίκευση στη Λοιμωξιολογία, καθηγητής ΑΠΘ Ιωάννης Κιουμής.
– Τετάρτη 5 Ιουνίου: «Παιδιατρικοί ασθενείς»
«Διαχείριση παιδιατρικού ασθενούς με λοίμωξη αναπνευστικού. Ποιος ο ρόλος του φαρμακοποιού», εισηγήτρια η Παιδίατρος-Πνευμονολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής-Πνευμονολογίας Αικατερίνη Χαϊδοπούλου
-Τετάρτη 26 Ιουνίου: «Επείγουσες καταστάσεις»
«Διαχείριση ασθενών με λοίμωξη αναπνευστικού. Επείγουσες καταστάσεις. Ποιος ο ρόλος του φαρμακοποιού», εισηγήτρια η παθολόγος με εξειδίκευση στην Εντατικολογία, διδάκτωρ ΑΠΘ Αθηνά Μύρου.
Κάθε κύκλος μεταπτυχιακών περιλαμβάνει πέντε ή έξι τρίωρα μαθήματα με αντικείμενο εκπαίδευσης μια ενιαία θεματική ενότητα με ανάλογη δομή και συγκρότηση. Στόχος είναι, μετά το τέλος της, ο φαρμακοποιός να έχει μια ολοκληρωμένη και όσο το δυνατόν πλήρη γνώση ενός συστήματος του οργανισμού, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και των θεραπευτικών – φαρμακευτικών προσεγγίσεων. Τα μαθήματα θα παρακολουθήσουν και φέτος 100 φαρμακοποιοί, αριθμός που καθορίζεται από τη χωρητικότητα της συνεδριακής αίθουσας του Συλλόγου.