*Γράφει η Νεφέλη Λυγερού
Καραντίνα, αποστάσεις, μάσκες, αντισηπτικά και SMS κυκλοφορίας. Τον τελευταίο χρόνο έχουμε εξοικειωθεί με όλα τα παραπάνω. Αμέσως μετά την έλευση του κορωνοϊού, μετατράπηκαν σε αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Αντιθέτως, το self testing είναι το πιο πρόσφατο όπλο στη φαρέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας και έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις.
Τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν πως τα self tests θα παρέχονται δωρεάν προς τους πολίτες. Στη συνέχεια, ο πολίτης θα διενεργεί μόνος του το τεστ. Θα διατίθενται στα φαρμακεία και κάθε ένας θα δικαιούται τέσσερα το μήνα. Αλλα, στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί τη βοήθεια του φαρμακοποιού για τη διενέργειά του, θα υπάρχει μία συμβολική επιβάρυνση. Αν το τεστ βγει θετικό, ο πολίτης είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ που προβλέπει δήλωση του θετικού κρούσματος και επανέλεγχο σε δομή υγείας. Στη συνέχεια θα απευθύνεται σε κάποια δημόσια δομή, ώστε να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα.
Στην πραγματικότητα, έφτασε και η σειρά της Ελλάδας να υιοθετήσει μία πρακτική που ήδη μετράει μήνες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όμως, η Ελλάδα είναι η πρώτη που καθιερώνει το συγκεκριμένο εργαλείο σε εβδομαδιαία βάση, αλλά και δωρεάν.
Η Γερμανία προσέφερε τη δυνατότητα αγοράς rapid τεστ από τα σούπερ μάρκετ. Όταν πρωτοκυκλοφόρησαν προκάλεσαν φρενίτιδα στους πολίτες, οι οποίοι έσπευσαν να τα προμηθευτούν.
Το γερμανικό οικιακό τεστ ονομάζεται «Aesku» και η συσκευασία του δεν διαφοροποιείται από οποιοδήποτε άλλο φάρμακο. Στο κουτί υπάρχει η ειδική μπατονέτα, την οποία και τοποθετεί κανείς σε βάθος 2,5 εκατοστών μέσα στη μύτη του. Οι οδηγίες λένε να την γυρίσει κανείς πέντε φορές από το ένα ρουθούνι και πέντε από το άλλο. Στη συνέχεια τοποθετείται στο ειδικό διάλυμα για 24 με 45 δευτερόλεπτα . Η όλη διαδικασία θυμίζει το τεστ εγκυμοσύνης. Ο χρόνος αναμονής είναι τα 15 λεπτά. Στην περίπτωση που κοκκινίσει σημαίνει ότι το αποτέλεσμα είναι θετικό. Ένα πακέτο πέντε τεστ ανά άτομο κοστίζει 24,99 ευρώ.
Στην Κύπρο οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλονται σε rapid test στο φαρμακείο της γειτονιάς τους, καταβάλλοντας το ποσό των 20 ευρώ. Τα τεστ θα διενεργούνται στον εξωτερικό χώρο του φαρμακείου, κατόπιν ραντεβού. Τα φαρμακεία θα εκδίδουν έντυπα για κάθε αποτέλεσμα, είτε αυτό είναι αρνητικό, είτε είναι θετικό. Θα καταχωρούν τα θετικά αποτελέσματα στο αρχείο της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης Λοιμωδών Νοσημάτων του υπουργείου Υγείας, με αυστηρές συστάσεις προς τον πολίτη για αυτοπεριορισμό σε περίπτωση που διαγνωστεί θετικός.
Δωρεάν rapid test πραγματοποιούνται και στα φαρμακεία της Αυστρίας. Στη Γαλλία εγκρίθηκαν οικιακά τεστ για ενηλίκους και εφήβους άνω των 15 ετών. Τα βρίσκει κανείς στα φαρμακεία και στα σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με ανακοινώσεις των αρχών, στόχος είναι να διαχυθούν σε όλα τα νοικοκυριά της χώρας. Το κόστος, χωρίς ασφάλεια, κυμαίνεται στα 10 ευρώ. Κάποιος που είναι ασφαλισμένος, το προμηθεύεται δωρεάν.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες μία διαδικτυακή υπηρεσία ντελίβερι φαγητού προσφέρει και τη δυνατότητα κατ’ οίκον παράδοσης τεστ κορωνοϊού. Ο πελάτης έχει, μάλιστα, τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ δύο ειδών τεστ: αυτό που γίνεται από τη μύτη και αυτό από το στόμα. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, άλλωστε, τα self test είναι διαθέσιμα από πολλές και διαφορετικές εταιρείες, ενώ οι τιμές τους ποικίλουν. Στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί κανείς να παραγγείλει τεστ μέσω τηλεφώνου ή Διαδικτύου. Πακέτα οικιακών τεστ θα παρέχονται δύο φορές την εβδομάδα και σε μαθητές.
Τα τεστ αυτά υιοθετούνται από ολοένα και περισσότερες χώρες. Επιτρέπουν τη γρήγορη διάγνωση και κατά συνέπεια τον έγκαιρο εντοπισμό και απομόνωση των θετικών στον ιό ατόμων.