Η κυβέρνηση του Περού αποφάσισε να παρατείνει τα μέτρα που επιβάλλει για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού για τουλάχιστον 14 ημέρες, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Βιολέτα Βερμούδες, σύμφωνα με το περουβιανό πρακτορείο ειδήσεων Andina.
«Παρότι σημειώνεται κάποια βελτίωση, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη σε πολλά τμήματα της χώρας. Με αυτό κατά νου, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει για 14 ημέρες τα μέτρα που επιβάλλονται στις περιοχές υψηλού (επιδημιολογικού) κινδύνου», είπε η κυρία Βερμούδες, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Τα μέτρα που επιβάλλονται από τα τέλη Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα Λίμα και εννέα περιφέρειες θα επεκταθούν σε 32 επαρχίες από τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, το Περού έχει καταγράψει πάνω από 42.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1,9 εκατ. και πλέον κρουσμάτων του SARS-CoV-2.
Το Περού άρχισε την Τρίτη εκστρατεία ανοσοποίησης, με το εμβόλιο της κινεζικής φαρμακευτικής εταιρείας Sinopharm. Το εγχείρημα ξεκίνησε στη Λίμα προχθές το πρωί στα νοσοκομεία, όπου εκατοντάδες μέλη του ιατρικού, του νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού έλαβαν την πρώτη δόση των εμβολίων τους.
Σύμφωνα με τον Κάρλος Σαντιγιάν, διευθυντή του νοσοκομείου του Αγίου Βαρθολομαίου στην περουβιανή πρωτεύουσα, προβλέπεται «χρονοδιάγραμμα πέντε ημερών για τον εμβολιασμού όλου του προσωπικού» των υπηρεσιών υγείας της χώρας.
Ο μεταβατικός πρόεδρος του Περού, ο Φραντσίσκο Σαγάστι, εμβολιάστηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο «χωρίς φόβο, με εμπιστοσύνη και ελπίδα». «Μη φοβάστε το εμβόλιο», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα του πως «όλοι οι Περουβιανοί θα εμβολιαστούν φέτος».
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που εμβολιάζεται πρώτο, έχει πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχασε 298 ιατρούς και 25 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού εξαιτίας της COVID-19 από τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με συλλογικούς φορείς του.
Ως την Κυριακή, η χώρα αναμένει να έχει στη διάθεσή της ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της Sinopharm για να συνεχίσει την εκστρατεία ανοσοποίησης. Η χώρα των 33 εκατ. κατοίκων έχει αγοράσει 38 εκατ. δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου και 20 εκατ. αυτού της αμερικανογερμανικής συμμαχίας Pfizer-BioNTech. Αναμένει επίσης να λάβει 14 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και 13 εκατ. δόσεις διαφόρων εμβολίων μέσω του μηχανισμού COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.