Στο διάστημα που θα απαιτηθεί ώστε να εκτονωθεί η υγειονομική κρίση στρέφονται πια τα βλέμματα των λοιμωξιολόγων.
Μετά την αυστηροποίηση του lockdown, το αμέσως επόμενο θέμα που ανακύπτει είναι πότε θα υπάρξει μείωση στα κρούσματα, ειδικά στην Αττική που έχει εισέλθει στην «κόκκινη ζώνη».
Το κλείσιμο του λιανεμπορίου και των σχολικών μονάδων ήταν τα δύο βασικά μέτρα του κυβερνητικού σχεδιασμού κόντρα στις αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής.
Σε ερώτηση αν είναι επαρκής ο χρόνος του lockdown, μέχρι το τέλος του μήνα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο δελτίο του Star απάντησε: «Από το τέλος Μαΐου και έπειτα, αυτό είναι εφικτό».
«Είναι απαραίτητο το lockdown…Θα ήθελα το ποσοστό τηλεργασίας να ανέβει στο 70% και να το κρατήσουμε και σε βάθος χρόνου. Όχι μόνο για το lockdown. Χρειάζονται έλεγχοι και εταιρική ευθύνη», προσέθεσε.
Νωρίτερα, πάντως, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εστιάζοντας στο αποτέλεσμα του lockdown, δήλωσε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ότι σε μια εβδομάδα θα καταγραφεί μείωση κρουσμάτων.
«Εάν κερδίσουμε ένα μήνα στην κορύφωση, θα έχουμε προλάβει να εμβολιάσει περισσότερους», επεσήμανε ακόμη. Αναφερόμενος στον ανησυχητικό αριθμό εισαγωγών, τόνισε ότι από τους 100 που νοσηλεύονται το 10% εισέρχονται στην εντατική.
Διευκρινίσεις για τον εμβολιασμό 60-64 ετών – Ποιοι δεν θα λάβουν sms
Ο ΠΟΥ δίνει «πράσινο φως» στο εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 65