Γρίφος το lockdown στην Αττική σύμφωνα με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη, καθώς όπως υποστηρίζει στο protothema.gr το θέμα δεν είναι αν πρέπει να εφαρμοστεί ή όχι, αλλά ποιο θα πρέπει να είναι το διάστημα αυτό ώστε να ανακοπεί μια και καλή η έξαρση της επιδημίας με στόχο να μην βρεθούμε ξανά μέσα στους επόμενους μήνες σε παρόμοια κατάσταση.

Όπως αναφέρει τα ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν μετά την σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, είναι πολλά γι αυτό θα χρειαστεί να παραμένουμε μέχρι τις τελικές ανακοινώσεις:

«Πολεμάμε τι να κάνουμε. Είμαστε σε μια φάση, όπου θα αξιολογηθούν όλα τα στοιχεία σήμερα. Ο υπουργός Υγείας δεν είπε ότι πάμε σε lockdown εδώ και τώρα, είπε ότι θα αξιολογήσουν την κατάσταση και τις παραμέτρους και θα αποφασίσουν. Ένα lockdown η αλήθεια είναι πως δεν το θέλει κανένας, ωστόσο πρέπει να αξιολογηθούν οι παράμετροι όλοι».

Σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη ένα lockdown στην Αττική 15 ημερών θα φέρει κάποια αποτελέσματα όχι όμως τα επιθυμητά:

«Καλά κάνει ο υπουργός που βλέπει, αξιολογεί και ενημερώνει. Πάντως ένα lockdown τύπου Μαρτίου η αλήθεια είναι πως θα φέρει κάποια αποτελέσματα, ωστόσο είναι και το πόσο θα κρατήσει αυτό γιατί είναι και το μετά. Ένα lockdown 15ημερών δεν νομίζω πως είναι αρκετό ώστε να ανακόψει την εξάπλωση. Πρέπει να γίνονται πολλά τεστ ώστε να ανιχνεύονται οι ασυμπτωματικοί για να μην αυξάνονται τα κρούσματα, προσοχή στα ΜΜΜ και πολλά εμβόλια».

Για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και τα ελεύθερα κρεβάτια ΜΕΘ εξηγεί :

«Αυτή την στιγμή υπάρχουν γύρω στα 60 με 65 κρεβάτια ΜΕΘ σ όλη την Αττική. Νομίζω πως με ψυχραιμία και ηρεμία θα παρθούν οι αποφάσεις ως προς το τι πρέπει να κάνουμε. Έχουμε δυο με τρεις μέρες μπροστά μας, μην πανικοβάλουμε τον κόσμο. Οι κλινικές παρουσίασαν μια αύξηση εισαγωγών αυτές τις μέρες, όμως αυτό που ήταν πιο πιεστικό ήταν τα παιδιατρικά γιατί παρουσιάστηκαν περισσότερα κρούσματα σε μικρές ηλικίες. Αυτό μου θα μας σώσει είναι μόνοι οι εμβολιασμοί. Στόχος είναι τέλος Ιουνίου να φτάσουμε το 60% της σχετικής ανοσίας. Αυτό που πρέπει να τρέξει είναι οι εμβολιασμοί»