Σε ισχύ τέθηκαν από τις 18:00 του Σαββάτου τα νέα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή της περαιτέρω διάδοσης του κορωνοϊού.
Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική βρέθηκαν στο «κόκκινο» με την κυβέρνηση, μετά από τις σχετικές εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, να αποφασίζει την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 για τα Σαββατοκύριακα.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την Παρασκευή ποιες περιοχές εντάσσονται στο επίπεδο Β (κόκκινο) από το πρωί του Σαββάτου, καθώς και τα μέτρα που θα ισχύουν σε ειδικότερες περιπτώσεις, όπου το ιικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο και η κατάσταση επικίνδυνη. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη λίστα των επιπλέον μέτρων εντάχθηκαν τόσο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, όσο και η Πάτρα, δηλαδή οι τρεις εκ των μεγαλυτέρων πόλεων της χώρας.
Οι αλλαγές σε Αττική και Θεσσαλονίκη αφορούν κυρίως τη λειτουργία των καταστημάτων. Τα Σαββατοκύριακα τα καταστήματα θα είναι κλειστά, εκτός από φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, τρόφιμα, φούρνους και βενζινάδικα, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα εφαρμόζεται από τις 18:00 και όχι από τις 21:00 όπως ίσχυε στην «κόκκινη» πρωτεύουσα έως και την Παρασκευή. Τις καθημερινές, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα εφαρμόζεται από τις 21:00. Για τη Θεσσαλονίκη, που μέχρι την Παρασκευή βρισκόταν στο επίπεδο Α, αλλάζει και η καθημερινή λειτουργία των καταστημάτων, καθώς πλέον θα λειτουργούν μόνο με click away, ακόμα και η ένδυση, υπόδηση και τα βιβλιοπωλεία.
Τα μπρος-πίσω με το take away
Το πρωί του Σαββάτου, ωστόσο, προκλήθηκε αναστάτωση σχετικά με την λειτουργία του take away. Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν και η διακοπή του take away από καταστήματα εστίασης η οποία ωστόσο προκάλεσε σύγχυση.
Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, το πρωί του Σαββάτου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως «Έχει καταργηθεί το take away για τα Σαββατοκύριακα διότι έχει παρατηρηθεί ένας πάρα πολύ μεγάλος συνωστισμός μπροστά από τα καταστήματα που έπαιρνε ο κόσμος το φαγητό του. Έτσι, το take away τα Σαββατοκύριακα για Αθήνα και Θεσσαλονίκη σταματάει, αλλά το delivery, η διανομή φαγητού στα σπίτια συνεχίζεται κανονικά». Η αναφορά αυτή, πάντως προκάλεσε ερωτηματικά αφού ουσιαστικά ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως δεν θα έπρεπε να λειτουργεί το take away ήδη από το Σάββατο.
Λίγο αργότερα, ωστόσο, με ανακοίνωσή του το υπουργείο διευκρίνισε πως η απαγόρευση του take away δεν ισχύει σήμερα, αλλά από αύριο Κυριακή, και το επόμενο Σαββατοκύριακο ενώ υπήρξε διευκρίνηση πως το take away δεν θα επιτρέπεται ούτε από καταστήματα όπως φούρνους και ζαχαροπλαστεία.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Αύριο, Κυριακή 7 Φεβρουαρίου και το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Φεβρουαρίου απαγορεύεται μόνο στις περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής η διαδικασία παραλαβής από το κατάστημα (take away) από τις επιχειρήσεις εστίασης, σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.
Η πώληση καφέ μέσω της διαδικασίας take away απαγορεύεται και από τις επιχειρήσεις αρτοζαχαροπλαστείων, φούρνων και λοιπών επιχειρήσεων που η πώληση καφέ δεν αποτελεί κύρια δραστηριότητα. Η υπηρεσία παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) θα λειτουργεί κανονικά. Εξυπακούεται ότι κατά τις προαναφερθείσες ημέρες επιτρέπεται η διαδικασία παραλαβής από το κατάστημα (take away) από τις επιχειρήσεις εστίασης στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, ενώ από την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου στο σύνολο της επικράτειας».
Ωστόσο η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις με αποτέλεσμα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης να ανακαλέσει την απόφαση για το take away με δήλωση η οποία ανέφερε: «H Kυβέρνηση αξιολόγησε ότι το μέτρο της προσωρινής αναστολής του “take away” θα δημιουργήσει μεγαλύτερη σύγχυση και θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα. Ως εκ τούτου, ανακοινώνουμε ότι το “take away” θα λειτουργεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και τα Σαββατοκύριακα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα».
Την αλλαγή της αρχικής απόφασης κοινοποίησε ο κ. Γεωργιάδης και στο Twitter ζητώντας συγγνώμη για την αναστάτωση και σημειώνοντας πως η απαγόρευση λειτουργίας του take away ήταν ένα μέτρο που δεν θα μπορούσε πρακτικά να υλοποιηθεί.
Συγγνώμη για την αναστάτωση αλλά αυτό το μέτρο που αποφασίστηκε χθες υπό τις προτάσεις της επιτροπής δεν μπορούσε πρακτικά να υλοποιηθεί. Ασφαλώς πρέπει να τηρούνται από όλους όμως τα υγειονομικά μέτρα. https://t.co/QaAvVUOVGC
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) February 6, 2021
Στην συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης, απαντώντας σε σχόλια χρηστών σημείωσε πως «η δυνατότητα να βλέπεις ότι κάτι είναι λάθος και να το διορθώνεις όσο πιο γρήγορα γίνεται δεν είναι αδυναμία αλλά δύναμη. Αδυναμία είναι η επιμονή στο λάθος για λόγους επικοινωνίας. Εμείς κάναμε λάθος και το διορθώσαμε πριν γίνει ζημιά. Αφήστε τώρα τους γνωστούς να γκρινιάζουν».
Η δυνατότητα να βλέπεις ότι κάτι είναι λάθος και να το διορθώνεις όσο πιο γρήγορα γίνεται δεν είναι αδυναμία αλλά δύναμη. Αδυναμία είναι η επιμονή στο λάθος για λόγους επικοινωνίας. Εμείς κάναμε λάθος και το διορθώσαμε πριν γίνει ζημιά. Αφήστε τώρα τους γνωστούς να γκρινιάζουν.
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) February 6, 2021
Ολα όσα ισχύουν για λαϊκές, σούπερ μάρκετ, καταστήματα
Παρακολουθώντας την πορεία του κορωνοϊού στο χάρτη, σε τοπικό επίπεδο η Θεσσαλονίκη πέρασε χθες στην κατηγορία της ζώνης αυξημένου κινδύνου, πλάι στην Αττική και τη Χαλκιδική, στις οποίες από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου τέθηκαν σε ισχύ τα εξής:
1. Μετακίνηση το Σαββατοκύριακο μόνο με αποστολή SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.
2. Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια) και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.
3. Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει μόνο με τη μέθοδο του click away (και αναστολή της διαδικασίας click inside).
4. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν.
Το ωράριο λειτουργίας τόσο για το λιανεμπόριο, όσο και για τα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τις υπηρεσίες διαιτολογίας διαμορφώνεται ως εξής:
· Δευτέρα – Παρασκευή, από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.
· Σάββατο Κυριακή, κλειστά.
5. Αναστολή λειτουργίας take away στα καταστήματα εστίασης (σ.σ. η οποία τελικά ανακλήθηκε)
6. Λαϊκές Αγορές
Αναστέλλονται οι λαϊκές αγορές του Σαββατοκύριακου, αλλά από το επόμενο, δηλαδή από τις 13-14 Φεβρουαρίου.
Σε ό,τι αφορά στην αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών τα Σάββατα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι θα το συζητήσει ξανά με την Επιτροπή, καθώς όπως υπογράμμισε η μη λειτουργία τους «διακινδυνεύει τεράστιο συνωστισμό στα σούπερ μάρκετ».
Ωστόσο η συγκερκιμένη απόφαση προκάλεσε την αντίδραση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου). Σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας αρακτηρίζεται ότι ήταν λάθος η απόφαση καθώς «σε ανοικτούς χώρους η μετάδοση είναι πολύ μικρότερη από ότι σε κλειστούς χώρους» ενώ προστίθεται ότι η απόφαση στέλνει το καταναλωτικό κοινό σε χώρους που η μετάδοση είναι μεγαλύτερη. Η ομοσπονδία ζητάει, άμεσα, συνάντηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Επιτροπή Επιδημιολόγων.
7. Κλειστά παραμένουν από και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, όπως προβλέπεται για τις «κόκκινες» περιοχές.
«Στο στόχαστρο» 5 δήμοι
Πλην της υπαγωγής σε καθεστώς lockdown για τις Περιφερειακές ενότητες της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, ειδικής μέριμνας κατά τους ειδικούς χρήζουν άλλες πέντε περιοχές της χώρας, με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώνει χθες νέα, περιοριστικά μέτρα στους δήμους:
· Θήρας,
· Μυκόνου,
· Χαλκιδέων,
· Πατρέων και
· Αγίου Νικολάου Κρήτης.
Στις περιοχές αυτές, το υφιστάμενο πλαίσιο αυστηροποιείται ακόμη πιο πολύ, καθώς από σήμερα στις 6 το πρωί:
· Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου.
· Αναστέλλεται η λειτουργία των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.
· Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.
· Αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών και αντικαθίσταται με τηλεκπαίδευση. Εξαίρεση αποτελούν οι δήμοι Μυκόνου και Θήρας, όπου τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν.
· Η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.
· Αναστέλλεται η λειτουργία των Δικαστηρίων.
· Δεν επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.
· Αναστέλλεται η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.
«Κόκκινες» μετεγγραφές
Παράλληλα, στη βαθμίδα των «κόκκινων» περιοχών παραμένουν ή εντάσσονται από αύριο και για επτά ημέρες:
· ο δήμος Εορδαίας,
· ο δήμος Θηβαίων,
· ο δήμος Τανάγρας,
· ο δήμος Σπάρτης,
· ο δήμος Ζακύνθου,
· η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου,
· ο δήμος Ρεθύμνης
· ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού
· ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων
· ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και
· ο δήμος Τεμπών