Τα λεπτά νήματα της δύσκολης διαχείρισης της πανδημίας «τεντώνουν» συνεχώς οι αριθμοί που ανακοινώνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Μαζί με τα 1.070 νέα κρούσματα, ο Φεβρουάριος φτάνει τα 4.025 σε μόλις τέσσερις ημέρες και τα σενάρια για αυστηρότερα μέτρα στην Αττική, το μέλλον του λιανεμπορίου καθώς και της δευτεροβάθμιας τρέχουν. «Δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, υπάρχει θέμα αυστηρής τήρησης των υπαρχόντων», δήλωσε νωρίτερα από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Η αγωνία βέβαια παραμένει για τις αποφάσεις που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Υπουργείου Υγείας.
Οι νέες λοιμώξεις, έπειτα από ένα ρεκόρ 44.396 τεστ κορωνοϊού, καταγράφουν μια μείωση συγκριτικά με χθες, αν και οι μόλις 16.331 μοριακοί έλεγχοι έναντι 28.065 rapid, θολώνουν ελαφρώς την εικόνα της επιδημίας στη χώρα.
Αττική η μεγάλη πληγή – Κοκκινίζει ο επιδημιολογικός χάρτης
Στο γαϊτανάκι του κορωνοϊού εξακολουθεί να χορεύει η Αττική, η οποία φιλοξενεί 533 νέα κρούσματα. «Χρειάζεται ειδική προσοχή», επεσήμανε χθες από το βήμα της Βουλής ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, για τα πάνω από 4.000 ενεργά κρούσματα στο λεκανοπέδιο.
Αύξηση σημειώθηκε στα νούμερα της Ανατολικής Αττικής (76 από 63 χθες), στο Δυτικό Τομέα Αθηνών (101 από 77) και το Νότιο (80 από 65), με τις δύο πρώτες περιφερειακές ενότητες να σημειώνουν επιπλέον υψηλή αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, στα 15,13 και 20,63 αντίστοιχα.
Το Κέντρο κατέγραψε μια μείωση με 129 νέες διαγνώσεις έναντι 209 χθες, το ιικό φορτίο όμως παραμένει υψηλό (12,53). Λιγότερα ήταν τα κρούσματα και στον Βόρειο Τομέα Αθήνας (58), τη Δυτική Αττική (24), τον Πειραιά (64) και την ενότητα Νήσων (1).
Εντούτοις, όλα τα στοιχεία συνηγορούν στην ανησυχητική πορεία του λεκανοπεδίου. Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νικόλαο Θωμαΐδη, θα φτάσει τις επόμενες ημέρες το 200% από το 42% της προηγούμενης εβδομάδας.
Ελαφρώς αυξημένη αποτυπώνεται η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης (87 νέα κρούσματα), για την οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα έκτακτη σύσκεψη ώστε «να προλάβουμε νέα διασπορά και νέους κινδύνους», όπως τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Η ανοδική πορεία της πανδημίας σε αρκετές περιφερειακές ενότητες κοκκινίζει σταδιακά και τον επιδημιολογικό χάρτη των τελευταίων δεκατεσσάρων ημερών. Μαζί με την Αττική, η Χαλκιδική, η Αχαΐα και η Εύβοια «βράζουν», κάτι που μαρτυρούν και οι σημερινοί τους αριθμοί: 33 νέες διαγνώσεις και 31,16 ανά 100.000 πληθυσμού για τη Χαλκιδική, 81 και 26,1 για την Αχαΐα και 55 και 26,09 για την Εύβοια αντίστοιχα.
Μικρή αύξηση στους διασωληνωμένους
Ο αυστηρός δείκτης των διασωληνωμένων, όπως και χθες, σημείωσε μικρή αύξηση φτάνοντας στους 249. Οι αριθμοί ως προοικονομία, ακολουθούν την εκτίμηση του κ. Τσιόδρα για σχεδόν προδιαγεγραμμένη «επιβάρυνση» στις ΜΕΘ το επόμενο διάστημα, με 80 έως 100 επιπλέον διασωληνωμένους.
Τα σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας που καλπάζει ηχούν εφιαλτικά, με τις εκτιμήσεις των ειδικών να υπολογίζουν χιλιάδες ημερήσια κρούσματα και μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας.
Ένα δεδομένο που ανησυχεί και προβληματίζει τους επαΐοντες σχετικά με τις μελλοντικές αποφάσεις, είναι η μεγάλη διασπορά στα παιδιά πριν παρέλθει ολόκληρος μήνας από την επαναλειτουργία των δημοτικών και λίγες ημέρες από το άνοιγμα των Γυμνασίων, με τους παιδιατρικούς ασθενείς πια μια ανάσα από τις 10.000 (9.977).
Ένα ακόμη σκληρό δεδομένο, που σκιαγραφεί τον ανηλεή χαρακτήρα της πανδημίας, είναι η μονάδα από χθες στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 17, στον πίνακα των καταγεγραμμένων θανάτων του ΕΟΔΥ. Χθες έχασε τη μάχη με την COVID-19 μια 16χρονη, ενώ τη δική του συνεχίζει στην Πάτρα ο 9χρονος Μάριος, με τους γιατρούς στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών σε αγώνα να ανακόψουν την επιδείνωση της κατάστασής του.
Την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 25 νέους θανάτους, με το σύνολο να ανέρχεται πλέον στους 5.903.
Αναθεωρήσεις και εξελίξεις στην εμβολιαστική επιχείρηση
Προστριβές και αναταραχές φέρνει αναπόφευκτα η πρωτόγνωρη πανδημία που ταλανίζει τη χώρα.
Για επικείμενο «πόλεμο» έκανε λόγο η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, οργισμένη για όσα ακούγονται περί υγειονομικών που αποφεύγουν τον εμβολιασμό, ενώ με ανακοίνωσή του η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ), επεσήμαναν τα στοιχεία που ορίζουν το ποσοστό εμβολιασμών στα νοσοκομεία στο 80% – 90%.
Νωρίτερα στην ημέρα υπήρξαν πληροφορίες για χαμένα ραντεβού εμβολιασμών στα Ιωάννινα έπειτα από βλάβη στο ψυγείο συντήρησης εμβολίων το πρωί στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων, κάτι που διέψευσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Τα χαμένα εμβόλια αντικαταστάθηκαν άμεσα με νέα παράδοση, επιβεβαίωσε.
Τέλος, νέα δεδομένα δείχνουν αναπροσαρμογή στο σχέδιο «Ελευθερίας» για τον εμβολιασμό στη χώρα, μετά την απόφαση για χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca/Οξφόρδης στα άτομα ηλικίας κάτω των 65 χρόνων.
Μέχρι τις χθες πραγματοποιήθηκαν 338.122 εμβολιασμοί με 276.103 άτομα να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και 62.019 τη δεύτερη. Με τη φυσιολογική πορεία του εμβολιασμού να κυμαίνεται σε 18.000-22.000 εμβόλια,το σύνολο μετά τους σημερινούς αναμένεται γύρω τους 360.000.