Αλλάζει δραματικά τα δεδομένα η διασπορά των μεταλλάξεων του κορονοϊού «παντού, από την Κρήτη μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα», όπως περιέγραψε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, με τα νέα κρούσματα να γράφουν σήμερα τετραψήφιο αριθμό, δηλαδή αριθμό -ρεκόρ σε σχέση με όλο το τελευταίο διάστημα.
Η κατακόρυφη άνοδος του αριθμού των νέων κρουσμάτων, την οποία είχε προαναγγείλει από νωρίς σήμερα ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, αποτυπώνει την υψηλή επιδημιολογική επιβάρυνση στην Αττική, την Πάτρα, αλλά και τη Θεσσαλονίκη, προβληματίζοντας ιδιαίτερα αμφότερους κυβερνητικούς παράγοντες και επιστημονική κοινότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, η ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας θα αποτελέσει την αιχμή της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης στο εξής, με τα αρμόδια κλιμάκια να τίθενται στην πρώτη γραμμή των σαρωτικών ελέγχων. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η ένταση των ελέγχων να φτάσει στα επίπεδα των γιορτών ιδίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου τα νέα κρούσματα σήμερα έφτασαν τα 652, με την μεγαλύτερη επιβάρυνση να εμφανίζεται στη δυτική Αττική και τον κεντρικό τομέα, με 105 και 180 κρούσματα αντίστοιχα.
205 μεταλλαγμένα κρούσματα
Παράλληλα, νέα διασπορά ήρθε στην επιφάνεια από τη γονιδιωματική ανάλυση 96 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 19-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.
Στο σύνολο των 96 δειγμάτων που αναλύθηκαν, αναδείχθηκαν συνολικά 31 δείγματα θετικά για το στέλεχος VOC 202012/01, τα οποία εντοπίστηκαν όλα στην Αττική. Συγκεκριμένα το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) ανιχνεύθηκε σε 7 δείγματα προερχόμενα από νοσοκομεία, και 24 δείγματα από Κέντρα Υγείας. Συνολικά, στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί 204 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.
Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη
Με αυτά τα δεδομένα, προετοιμασίες για την μετάβασή τους την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη κάνουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να πραγματοποιήσουν έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για τον κορωνοϊό, με τη συμμετοχή φορέων της πόλης.
Η παρουσία των κ. Χρυσοχοϊδη και Χαρδαλιά στην πόλη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η λήψη νέων μέτρων για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού, καθώς εντείνεται η ανησυχία μετά τον εντοπισμό της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στον 36χρονο διάκο από την Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως που είχε διαγνωσθεί θετικός στον κορωνοϊό. Στην ίδια κατεύθυνση συντείνει και ο εντοπισμός 126 νέων κρουσμάτων σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ενώ εξακολουθεί η διαδικασία ανίχνευσης με δειγματοληψία στο δήμο Νεάπολης – Συκεών. Σε κάθε περίπτωση, η αναβάθμιση των ελέγχων και στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των δύο κυβερνητικών στελεχών, τουλάχιστον μέχρι να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα ως προς το εύρος της διασποράς της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
Ανησυχία για την Πάτρα
Προβληματισμός για την αλυσίδα διάδοσης του ιού επικρατεί και μεταξύ των υγειονομικών στην Πάτρα, δεδομένου ότι 55 υγειονομικοί διαγνώστηκαν θετικοί στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της πόλης. Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα τις διαρκείς εκκλήσεις προς τους υγειονομικούς για τον εμβολιασμό όλου του προσωπικού του νοσοκομείου, καθώς στο Νοσοκομείο του Ρίου έχει εμβολιαστεί το 60% των υγειονομικών, ενώ στης Πάτρας μόνο το 44% του υγειονομικού προσωπικού, ανεβάζοντας τα ποσοστά της πιθανότητας μόλυνσης των νοσηλευτών από τον ιό.
Απαντώντας σχετικά με τη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης του ιού στο γενικό νοσοκομείο, η πρόεδρος επιτροπής λοιμώξεων του “Αγίου Ανδρέα” και γιατρός της ΜΕΘ, Πατρούλα Μανωλοπούλου τόνισε πως «εφαρμόστηκαν άμεσα όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα που προτείνονται από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, αλλά και από την επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου μας, με συμμάχους σε αυτόν τον αγώνα από την πρώτη στιγμή, τόσο την 6η υγειονομική περιφέρεια, όσο και τον Μάρκο Μαραγκό και πλέον δείχνουμε ότι διαχειριζόμαστε την κατάσταση».
«Βρετανικό μοντέλο»
Η απότομη εκτόξευση του αριθμού των νέων κρουσμάτων επικαιροποιεί τη συζήτηση για νέα μέτρα, αν και πρόθεση των λοιμωξιολόγων είναι να αποτιμήσουν την τρέχουσα εβδομάδα την κινητικότητα από την εκκίνηση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και του λιανεμπορίου. Η πιθανότητα, ωστόσο, αναβάθμισης του περιοριστικού πλαισίου λόγω των μεταλλάξεων του ιού, τόσο της βρετανικής όσο και της νοτιοαφρικάνικης έχει θορυβήσει ήδη πολλές χώρες του πλανήτη, με πρώτη την Μεγάλη Βρετανία, η οποία συνέστησε στους πολίτες της να το «σκεφτούν δυο φορές» αν είναι να βγουν από το σπίτι, ακόμη και για την μετάβασή τους στο σούπερ μάρκετ.
Ανάλογη αγωνία επικρατεί και στη γαλλική πρωτεύουσα, καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το 20% των Γάλλων έχουν προσβληθεί από τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία εμφανίζεται στις έρευνες ανθεκτικότερη απέναντι στο εμβόλιο από την αρχική μορφή του κορωνοϊού.