*Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης
«Αναβρασμός» επικρατεί στις Βρυξέλλες από την εξέλιξη που θέλει την AstraZeneca τελικά να μην μπορεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να προαναγγέλλει παραδόσεις δεκάδων εκατομμυρίων λιγότερων εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η αλλαγή αυτή στον προγραμματισμό προκαλεί τριγμούς στον σχεδιασμό της ΕΕ για γρηγορότερη άρση των περιοριστικών μέτρων στα κράτη μέλη ως απόρροια του εμβολιασμού μεγάλης μερίδας του πληθυσμού. Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παρακολουθούν με αγωνία την «μάχη» αυτή της Ένωσης με τις φαρμακευτικές, ενόσω είναι ουσιαστικά δέσμιες της κεντρικής διαπραγμάτευσης που διενεργείται από τις Βρυξέλλες.
Όπως ανακοίνωσε η ίδια η βρετανική εταιρεία, μέσω εκπροσώπου της, «μολονότι δεν προβλεπόταν κάποια αργοπορία στην έναρξη των παραδόσεων του εμβολίου μας, εάν λάβουμε την έγκριση της Ευρώπης, οι αρχικές ποσότητες θα είναι μικρότερες απ’ ότι αναμενόταν αρχικά, λόγω της μείωσης της παραγωγής σε μια από τις μονάδες της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού», χωρίς να ποσοτικοποιήσει τις μειώσεις. Η Wall Street Journal, όμως, μεταφέροντας το παρασκήνιο αυτής της εξέλιξης μεταδίδει πως η AstraZeneca είπε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι σε θέση να παραδώσει περίπου 30 εκατομμύρια από τις 80 εκατομμύρια δόσεις που είχαν προβλέψει οι χώρες της ΕΕ για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο με την συνολική συμφωνία να μιλά για 300 εκατ. δόσεις.
Όλα τα παραπάνω, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Ένωση καθώς όπως μεταδίδει το Politico, οι Βρυξέλλες ζητούν άμεσα πειστικές εξηγήσεις για την υπαναχώρηση από τις αρχικές της δεσμεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό η αρμόδια επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου με επιστολή της στην εταιρεία ζητά περαιτέρω διευκρινίσεις, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Υγείας Στεφάν Ντερ Κερσμπέκερ.
Στην επιστολή αυτή η επίτροπος τονίζει τη σημασία των παραδόσεων σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που ορίζονται στη συμφωνία. Όπως επισημαίνει, η κλιμάκωση της παραγωγικής ικανότητας πρέπει να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών για να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των εμβολίων το συντομότερο δυνατό- αυτή είναι η προϋπόθεση της σύμβασης.
Την ίδια ώρα, παρά τις επίσημες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους διαδρόμους των κέντρων αποφάσεων των Βρυξελλών ψάχνουν να μάθουν την ακριβή αιτία πίσω από την υπαναχώρηση της AstraZeneca . Εκτός της πίεσης που επιχειρείται να ασκηθεί μέσω της προαναφερθείσας επιστολής, το Politico αποκαλύπτει τα δύο βασικά σενάρια που συζητούνται και αναγκάζουν την βρετανική εταιρεία να δύναται να παραδώσει λιγότερα εμβόλια: Είτε δεν υλοποιήθηκε η εκ των προτέρων παραγωγή των εμβολίων, είτε τα σκευάσματα παρήχθησαν αλλά έχουν προγραμματιστεί να πωληθούν σε κάποιον άλλον που έχει πληρώσει περισσότερα από την ΕΕ.
Ο εκνευρισμός είναι διάχυτος στην βελγική -και ευρωπαϊκή- πρωτεύουσα. Βάσει της συμφωνίας που έχει γίνει, η AstraZeneca έλαβε, όπως αποκαλύπτει το Reutes, προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ προκειμένου να έχει τους πόρους για να ξεκινήσει την παραγωγή του εμβολίου έτσι ώστε αυτό να είναι άμεσα διαθέσιμο άμα τη εγκρίσει από τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές.
Νωρίτερα τον Ιανουάριο, η Pfizer, που είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος προμηθευτής εμβολίων κατά της COVID-19 στην ΕΕ, ανακοίνωσε καθυστερήσεις σχεδόν ενός μήνα στις αποστολές της, αλλά μερικές ώρες αργότερα αναθεώρησε, διευκρινίζοντας ότι οι καθυστερήσεις είναι μόνο μίας εβδομάδας.
«Θέλουμε απαντήσεις» διαμηνύουν από την «καρδιά» της Ένωσης και τονίζουν πως οι κινήσεις αυτές της AstraZeneca είναι ενάντια στις συμφωνίες που η ίδια έκανε με μία τεράστια αγορά 27 κρατών και περίπου 450 εκατομμυρίων πολιτών.
Συναγερμός σε γηροκομείο στο Μαρούσι – Περισσότερα από 40 κρούσματα κορωνοϊού
Η μετάλλαξη ανησυχεί τους επιστήμονες – Φόβοι για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων