Τον οδικό χάρτη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) ξεδίπλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης σε συντάκτες υγείας ο νέος πρόεδρος, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, παρουσία της Α’ αντιπροέδρου του ΔΣ, κυρίας Άννας Μαστοράκου και του γενικού γραμματέα, κ. Γιώργου Ελευθερίου.
Με αφετηρία, το ισχυρό, όπως τόνισε, ποσοστό 62% που έλαβε η παράταξή του, ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε στις νέες αρμοδιότητες του ΠΙΣ, αλλά και στα «βαρίδια» που θεωρεί ότι παρέλαβε.
«Οι υπηρεσίες του ΠΙΣ λειτουργούν πολύ καλύτερα από όσο φανταζόμουν και είναι έτοιμες για τις αρμοδιότητες που παραλαμβάνουν από τον επόμενο μήνα από τις Περιφέρειες, δηλαδή την έκδοση αδειών άσκησης επαγγέλματος αλλά και τις εξετάσεις ειδικότητας με το νέο σύστημα» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Επισήμανε, όμως, ταυτόχρονα και την αντίθεσή του ως επικεφαλής του νέου προεδρείου με τους χειρισμούς των προηγούμενων διοικήσεων: «έπρεπε το ΤΣΑΥ να μετατραπεί σε επαγγελματικό ταμείο το 2014, ενώ και το 2015 χάσαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε ως γιατροί στην τιμολόγηση των ιατρικών πράξεων από την ΕΣΑΝ», είπε χαρακτηριστικά.
Το πεδίο στο οποίο ως φαίνεται θα αναλάβει δράση ο ΠΙΣ είναι εκείνο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) για την οποία ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε πως «έχει καταστεί εγχείρημα ατελέσφορο, και πως σύντομα θα παρουσιάσουμε τη δική μας ολοκληρωμένη και πλήρη πρόταση για την ανάπτυξη της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».
Αναφερόμενος στους προκατόχους του και επιχειρώντας να δικαιολογήσει την άσκηση διοίκησης ο νέος, εκ Θεσσαλονίκης, πρόεδρος του ΠΙΣ παρατήρησε πως «κλείνει ένας 10ετής κύκλος, όπου μειοψηφίες στον ΠΙΣ είχαν κρίσιμο ρόλο στη λήψη των αποφάσεων».
Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, «το μονοπαραταξιακό προεδρείου του Συλλόγου ήταν εντολή των ψηφοφόρων μας».
Καμία σκιά για στην ανάδειξη του νέου ΔΣ
Ερωτηθείς για τη συγκρότηση του ΔΣ σε σώμα -που αμφισβητήθηκε και από μέλη της παράταξης του σε ό,τι αφορά τη διαδικασία καθώς δεν έχουν επικυρωθεί τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών από τον υπουργό Υγείας- ο νέος πρόεδρος του ΠΙΣ υποστήριξε ότι «η αφετηρία των κινήσεων μας είναι ο νόμος 4512/2018, και σύμφωνα με αυτόν προσκάλεσα τα εκλεγμένα μέλη του ΔΣ σε διάστημα 8 ημερών προκειμένου να συγκροτηθούμε σε σώμα» και πως «όλα τα έγγραφα έχουν σταλεί αρμοδίως προς επικύρωση».
Σχετικά με τις ενστάσεις για τα λάθη στην καταμέτρηση των ψήφων, ανέφερε πως «οι ενστάσεις εξετάστηκαν και πως όλα έγιναν με σύννομο τρόπο» επιμένοντας πως «δεν υπάρχουν σκιές στη διαδικασία, ιδίως με δεδομένο πως η ανακαταμέτρηση των ψήφων δεν άλλαξε κάτι στο τελικό αποτέλεσμα, το οποίο έδωσε στην παράταξή του ποσοστό 62%».