Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας απόφασης ήταν η παράταση του γενικού lockdown έως 14 Δεκεμβρίου από την κυβέρνηση, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα δε, στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στις βορειότερες περιοχές της χώρας, ενώ το σύστημα Υγείας δέχεται τεράστιες πιέσεις, με τους ασθενείς στις ΜΕΘ να αυξάνουν, την ιδια στιγμή που ο ημερήσιος μέσος όρος των νεκρών από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, βρίσκεται κοντά στους 100.
Θα ήταν, ωστόσο, υποκρισία να κλείσουμε τα μάτια στην κούραση του κόσμου από τα περιοριστικά μέτρα. Το πολυήμερο lockdown, σε συνδυασμό με τις κλειστές επιχειρήσεις και τα προβλήματα στη γενικότερη οικονομία, φυσικό παρεπόμενο της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που συμβαίνει στην εποχή μας, έχει εντείνει την αγωνία των πολιτών, οι οποίοι αναζητούν την ευκαιρία να αντικρίσουν ξανά τους δικούς τους και να χαρούν τις ελευθερίες τους, ιδιαίτερα τις εορταστικές ημέρες που έρχονται.
Η πρόωρη άρση του lockdown, όμως, δίχως κανόνες θα ισοδυναμούσε με καταστροφή και πολύ περισσότερους νεκρούς το επόμενο διάστημα. Η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να σχεδιάζει τη σταδιακή άρση των μέτρων, ωστόσο καμία απόφαση, με εξαίρεση το άνοιγμα των εποχιακών καταστημάτων ενόψει των Χριστουγέννων, δεν έχει «κλειδώσει» ή επισημοποιηθεί.
Σε κάθε περίπτωση, η έλευση των εμβολίων θα αποτελέσει σε βάθος χρόνου το «κλειδί» για την επί της ουσίας σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Μία ημερομηνία που κυκλοφόρησε ως πληροφορία, για την έναρξη του εμβολιασμού, είναι η 11η Ιανουαρίου. Η ημερομηνία, ωστόσο, θα «κλειδώσει» όταν θα εγκριθεί η διανομή του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό και όταν γίνει γνωστή η ημερομηνία διάθεσης σε όλες τις χώρες της ΕΕ, από τις Βρυξέλλες.
Το θέμα των σχολείων παραμένει ανοιχτό, με τις πιθανότητες να είναι στο συντριπτικό ποσοστό τους, υπέρ της πρότασης να ανοίξουν μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Πολλοί -και εύλογα- και ανάμεσά τους η πλειοψηφία των λειμωξιολόγων της επιτροπής που προτείνει τα μέτρα στην κυβέρνηση, θεωρούν άσκοπο να ανοίξουν τα σχολεία για μία μόλις εβδομάδα, πριν κλείσουν εκ νέου για τις Γιορτές. Το ρίσκο θα είναι μεγάλο και το όφελος μηδαμινό, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη την επικράτεια, παραμένει υψηλό και η κινητικότητα που συνεπάγεται η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη βεβαρημένη κατάσταση.
Τι θα γίνει με τα καταστήματα, τα νυχτερινά μαγαζιά και την απαγόρευση κυκλοφορίας; Πρόκειται για τρία καίρια ερωτήματα, για τα οποία η κυβέρνηση θα αποφασίσει οριστικά το επόμενο διάστημα. Υπάρχει, όμως, ήδη ένας «οδικός χάρτης», ένα προσχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση σκέφτεται να ακολουθήσει. Όλα δείχνουν ότι στις 7 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν τα εποχιακά καταστήματα και στις 14 Δεκεμβρίου τα μικρά τοπικά καταστήματα λιανεμπορίου και τα κομμωτήρια. Για τα νυχτερινά μαγαζιά και ιδιαίτερα τα μπαρ και τα κλαμπ, όλα δείχνουν ότι θα είναι κλειστά, ενώ θεωρείται δύσκολο να αποφασιστεί και η άρση στην απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα.
Όσον αφορά στα εστιατόρια, η απόφαση εκκρεμεί, τόσο ως προς το αν θα ανοίξουν, όσο και ως προς τους κανόνες που θα επιβληθούν, αν και εφόσον αποφασιστεί το άνοιγμα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.
Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι για τα σχολεία
Όχι στο άμεσο άνοιγμα των σχολείων είπε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, με αρκετά από τα μέλη της να προτείνουν την επαναλειτουργία τους μετά από τις γιορτές, προκειμένου να ελεγχθούν καλύτερα οι μετακινήσεις των γονέων.
Είχε άλλωστε προηγηθεί η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε αναφέρει ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά «όσο χρειασθεί».
Οι ειδικοί συμφώνησαν να συζητήσουν και πάλι το θέμα την ερχόμενη εβδομάδα – ωστόσο , λόγω και της μικρής μόνον μείωσης των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, θεωρείται ελάχιστα πιθανό να εισηγηθούν την άμεση επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων. Μόνον αν υπάρξει μεγάλη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου μπορεί να συζητηθεί το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων για τις 14 Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων από τις 16 Νοεμβρίου, ενώ νωρίτερα είχε κλείσει γυμνάσια, λύκεια και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης ενόψει των Γιορτών
Παρ’ ότι τα μέτρα αυτοπεριορισμού θα παραμείνουν σε πλήρη ισχύ μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, δηλαδή για δύο ακόμη εβδομάδες, πρεμιέρα στην επάνοδο προς την κανονικότητα κάνουν τη Δευτέρα κάποια μεμονωμένα εμπορικά καταστήματα. Συγκεκριμένα, από τις 7 Δεκεμβρίου επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών καθώς και η πώλησή τους από τα super markets, ενώ ο ακριβής τρόπος και χρόνος λειτουργίας θα ανακοινωθεί αύριο από τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.
Στον αντίποδα, κλειστά θα παραμείνουν στη διάρκεια των γιορτών μπαρ και κέντρα διασκέδασης, ενώ εξετάζονται πολύ αυστηροί περιορισμοί, όπως εξήγησε την Τετάρτη και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για τη λειτουργία των εστιατορίων, αν τελικά συναινέσουν σε αυτήν τόσο οι λοιμωξιολόγοι, όσο και οι επιχειρηματίες του κλάδου.
Κλειστές επ’ αόριστον φαίνεται ότι θα μείνουν το 2020 όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης στη χώρα, καθώς η παράταση του απαγορευτικού μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου μειώνει δραματικά τις εναπομείνασες ημέρες διδασκαλίας, κάνοντας πολλούς επιστήμονες να θεωρούν ότι δεν αξίζει τον κόπο. Σήμερα, άλλωστε, αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εισηγηθεί προς την κυβέρνηση τα βήματα και το χρόνο επιστροφής των μαθητών στα θρανία.
Οι πρώτοι σταθμοί προς τα Χριστούγεννα
τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα λειτουργούν
· καταστήματα με εποχικά είδη – Χριστουγεννιάτικα είδη
· τμήματα στα σούπερ μάρκετ, τα οποία πωλούν εποχικά – Χριστουγεννιάτικα είδη.
τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου προβλέπονται:
· Λήξη της νέας παράτασης του απαγορευτικού – lockdown
· Κλειστά την περίοδο των γιορτών
· Σχολεία όλων των βαθμίδων
· Μπαρ
· Κέντρα Διασκέδασης
· Πολυχώροι πολιτισμού
Αναμένεται άμεσα να ανοίξουν:
· Κομμωτήρια
· μικρές εμπορικές επιχειρήσεις
Κορωνοϊός: Στα 1.882 τα νέα κρούσματα – 622 διασωληνωμένοι, 100 θάνατοι
Μέτρα: «Όχι» στο άνοιγμα των σχολείων – Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι