Σκιές έχουν απλωθεί πάνω από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), μετά τις πρόσφατες
αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 3 Μαρτίου όπου 380 πρόεδροι και εκλέκτορες Ιατρικών Συλλόγων ανέδειξαν τα 15 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) για την επόμενη τριετία.
Η κυριαρχία της γαλάζιας παράταξης (τις 9 από τις 15 έδρες του ΔΣ του ΠΙΣ εξασφάλισε η παράταξη ΔΗΚΙ-ΕΝΟΣΥ η οποία προέκυψε από τη συνεργασία γιατρών του κεντροδεξιού χώρου και έλαβε το 62% των ψήφων) φαίνεται πως αμαυρώνεται από τις καταγγελίες για νοθεία στην καταμέτρηση των ψήφων σε υποψηφίους του αλλά και για τις “παθογένειες” που εκδηλώθηκαν και σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση του ΔΣ σε σώμα, το περασμένο Σάββατο.
Ο ΠΙΣ ανακοίνωσε πως στις 16 Μαρτίου συγκλήθηκε το νέο ΔΣ για την εκλογή του προεδρείου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που εξέδωσε, πρόεδρος εξελέγη ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, α’ αντιπρόεδρος η κυρία Άννα Μαστοράκου, β’ αντιπρόεδρος ο κ. Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος, γενικός γραμματέας ο κ. Γιώργος Ελευθερίου, ταμίας ο κ. Βασίλειος Ψυχογυιός.
Ωστόσο, μέλη της ΔΗΚΙ-ΕΝΟΣΥ και της παράταξης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) καταγγέλλουν πως η συγκρότηση του ΔΣ σε σώμα είναι παράνομη διότι αφενός δεν έχουν επικυρωθεί τα αποτελέσματα των εκλογών από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως ορίζεται στον νόμο, αφετέρου διότι η εφορευτική επιτροπή διαπίστωσε, μετά τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν, παρατυπίες στην καταμέτρηση των ψήφων σε υποψήφιους της ΔΗΚΙ-ΕΝΟΣΥ.
Σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΙΣ η επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων από το υπουργείο Υγείας είναι προαπαιτούμενο για τη νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας και της συγκρότησης του ΔΣ σε σώμα – και στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως υπάρχει κενό στις σχετικές διαδικασίες, που σύμφωνα με νομικούς κύκλους ανοίγει το ενδεχόμενο ακόμη και της καθαίρεσης του προεδρείου από τον υπουργό.
Εμπλοκή όμως καταγράφεται και σε ό,τι αφορά τις αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν καθώς η εφορευτική επιτροπή εξέτασε τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν από “γαλάζιους” προέδρους τριών μεγάλων ιατρικών συλλόγων της χώρας και διαπίστωσε μετά την επανακαταμέτρηση των ψήφων επιπλέον σταυρούς σε υποψηφίους.
Με τα δεδομένα που διαμορφώνουν αυτές οι καταγγελίες, γίνεται προφανές πως η επόμενη ημέρα για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο αναμένεται να είναι ιδιαίτερη και δύσκολη -και αυτή τη φορά όχι για τις μάχες που θα πρέπει να δώσει για τα μέλη του αλλά για τον ίδιο τον θεσμικό του ρόλο.