*Γράφει η Γεωργία Σαδανά
Σκληρή κριτική στο κάλεσμα της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης για συμμετοχή σε πορεία στις 17 Νοέμβρη άσκησε ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΙΣΘ κ. Δημήτρης Τσάμης, σε συνέντευξή του στο Radio North 98 και στην εκπομπή «Βόρειος Αντίκτυπος». Ο ίδιος ανέφερε ότι τα αποτελέσματα των τεστ, που γίνονται για τρίτη ημέρα στους γιατρούς του ΙΣΘ από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, δείχνουν τη διασπορά του κορωνοϊού μεταξύ των γιατρών της Θεσσαλονίκης: «Ανάμεσα σε 200 συναδέλφους, που προσήλθαν να εξεταστούν είχαμε ένα 4%-4,5% θετικά αποτελέσματα», τόνισε.
Ο ίδιος ανέφερε πως άλλοι τόσοι γιατροί, περίπου 200 δηλαδή, διαφόρων ειδικοτήτων, βρίσκονται ήδη στη διάθεση του ΕΣΥ: «Είναι πλέον στα χέρια των υγειονομικών περιφερειών και του υπουργείου για το πώς θα αξιοποιηθούν».
Αναφορικά με την πρόθεση γιατρών της ΕΝΙΘ για πορεία στις 17 Νοεμβρίου, ο κ. Τσάμης υπογράμμισε:
«Αν έχεις προτεραιότητα να κάνεις μια επίδειξη ανόητης ιδεολογικής προσήλωσης, τότε απέχεις από την πλειονότητα των γιατρών. Και πρέπει να ξέρετε ότι -παρά τους βαρύγδουπους τίτλους- εδώ πρόκειται καθαρά για σωματείο – σφραγίδα, που είναι λάθος να δίνεται μεγαλύτερη έκταση σ΄ αυτά που λέει. Εδώ γίνεται μια προσπάθεια κάποιες ασημαντότητες να φανούν σημαντικές».
Κληθείς να σχολιάσει τον ισχυρισμό των εκπροσώπων της ΕΝΙΘ πως ως γιατροί μπορούν να εφαρμόσουν σωστά μέτρα προστασίας στη διάρκεια της πορείας σημείωσε:
«Το πρόβλημα δεν είναι τι θα κάνω ατομικά εγώ ή κάποιος άλλος. Το πρόβλημα είναι ποιο είναι το μήνυμα, που φτάνει σε κάθε συμπολίτη μας. Και το μήνυμα που φτάνει σε κάθε συμπολίτη είναι ότι εκδηλώσεις – συναθροίσεις μπορεί να γίνονται χωρίς κίνδυνο. Αυτό λοιπόν δεν ισχύει! Αυτό είναι το λάθος αυτής της ιστορίας. Κάθε είδους συνάθροιση, από τις μικρές οικογενειακές συναντήσεις μέχρις τις μεγάλες, που γίνονται για λόγους πολιτικούς, θρησκευτικούς, αθλητικούς, κοινωνικούς, μουσικούς και δεν ξέρω τι άλλο, σήμερα στη Θεσσαλονίκη, είναι επικίνδυνη! Ένας άνθρωπος, που φέρει ιικό φορτίο και είναι μολυσματικός μπορεί μέσα σε μια συνάθροιση να δημιουργήσει δεκάδες, φορείς του ιού και αυτοί με τη σειρά τους να δημιουργήσουν καινούριους φορείς του ιού.»
Αναφερόμενος στη δυνατότητα αξιοποίησης εγκαταλελειμμένων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης (Παναγία, Λοιμωδών), εξέφρασε την άποψη πως αυτή τη στιγμή, είναι μια λύση ανέφικτη: «Θα μπορούσε έχει μελετηθεί από τις αρχές καλοκαιριού. Τώρα το να ζωντανέψουν αυτά τα νοσοκομεία απαιτεί χρόνο, προετοιμασία και μια προσπάθεια, που είναι πολύ μεγαλύτερη και δυσκολότερη από το να στηθούν πρόχειρα νοσηλευτήρια, όπως είδαμε να γίνονται και σε μεγάλες χώρες της Δύσης. Γι αυτή τη λύση, υπάρχουν διάφορες σκέψεις και σχεδιασμοί από το καλοκαίρι».
Μητσοτάκης: Αρχές του 2021 οι πρώτες παραδόσεις του εμβολίου – Πώς θα γίνονται οι εμβολιασμοί