Τη βαριά επιδημιολογική εικόνα της χώρας που οδήγησε την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην εισήγηση για καθολικό lockdown στη χώρα μας για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, αποτυπώνουν με τον πιο καθαρό τρόπο τα αρνητικά ρεκόρ που καταγράφηκαν σε κρούσματα – ανήλθαν σε 2.646 -, νοσηλείες – περισσότερες από 1.500- και θανάτους – 18 σε μια ημέρα.
Από το περασμένο Σάββατο που έσπασε το όριο των 2.000 ημερήσιων κρουσμάτων – 2.056 κρούσματα– χρειάστηκαν τρεις ημέρες για να επαναληφθεί αυτό και όπως όλα δείχνουν να παγιωθεί. Έτσι χθες καταγράφηκαν 2.166 κρούσματα και άλλα 2.646 σήμερα, που αποτελούν και τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων. Η χώρα έχει μπει στην τροχιά εκθετικής αύξησης και είναι προφανές πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα κινείται μόνο ανοδικά στο εξής.
Οι νοσηλείες κινούνται επίσης στην ίδια τάση δυναμικής αύξησης. Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Τετάρτη 28 Οκτωβρίου νοσηλεύονταν στα δημόσια νοσοκομεία με λοίμωξη λόγω του κορωνοιού 989 άνθρωποι και σήμερα το πρωί οι νοσηλευόμενοι ήταν 1.503. Μέσα σε μια εβδομάδα οι νοσηλευόμενοι αυξήθηκαν κατά 51%. Ανάλογη αύξηση, κατά 54%, καταγράφηκε και στους ασθενείς με μηχανική υποστήριξη αναπνοής λόγω επιπλοκών από τη λοίμωξη Covid-19. Την περασμένη Τετάρτη ήταν 116 οι διασωληνωμένοι και εκτινάχθηκαν σήμερα στους 179.
Η πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας είναι προφανής. Τα νοσοκομεία έχουν παραχωρήσει μεγάλο αριθμό των κλινών τους για τις ανάγκες των ασθενών με κορωνοϊό, περιορίζοντας δραστικά τα τακτικά προγραμματισμένα χειρουργεία και τα τακτικά ιατρεία, προκειμένου να μπορεί να αντεπεξέλθει το σύστημα υγείας στην αντιμετώπιση των ασθενών της επιδημίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας έχουν διατεθεί 3.072 κλίνες του ΕΣΥ για τις ανάγκες της επιδημίας, και εξ αυτών έχουν ήδη καταληφθεί οι 1.503. Αν αναλογιστεί ωστόσο κάποιος ότι είναι ακόμη Νοέμβριος και η χώρα μόλις εισήλθε στην εκθετική αύξηση, αντιλαμβάνεται το βάρος των ασθενών που θα κληθούν να σηκώσουν τα νοσοκομεία.
Ανάλογη πίεση δέχονται και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Από τις 1.013 κλίνες ΜΕΘ έχουν διατεθεί οι 348 για τις ανάγκες της επιδημίας, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία των άλλων τμημάτων των νοσοκομείων που εξαρτώνται από τις ΜΕΘ, πχ τα χειρουργεία. Πανελλαδικά έχουν καλυφθεί οι 220 και οι ελεύθερες είναι 128.
Στην Αττική υπάρχουν 144 κλίνες ΜΕΘ για Covid-19 και οι κενές είναι 40. Στη Θεσσαλονίκη που βρίσκεται στη δίνη της επιδημίας – κάτι που σημαίνει ότι τα εκατοντάδες κρούσματα των τελευταίων ημερών θα “δίνουν” ασθενείς που θα χρειάζονται νοσηλεία για αρκετές ημέρες ακόμη- είναι διαθέσιμο το 30% των κλινών ΜΕΘ – από τις 102 έχουν καταληφθεί οι 71.
Ο μέσος όρος των θανάτων σε ημερήσια βάση κυμαίνεται γύρω στους 10, ωστόσο υπάρχουν ημέρες όπως η σημερινή που ο μέσος όρος εκτινάσσεται προς τα πάνω και διπλασιάζεται. Σήμερα κατέληξαν 18 άνθρωποι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μέχρι και τις έξι το απόγευμα, και άλλοι 7 τις βραδινές ώρες. Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 687 άνθρωποι.
Ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε σήμερα και στην Αττική, στην οποία επιβεβαιώθηκαν 588 κρούσματα ενώ άλλα 542 είχαν καταγραφεί χθες. Η Θεσσαλονίκη πλησίασε και πάλι το μαύρο ρεκόρ του περασμένου Σαββάτου όταν κατέγραψε 839 κρούσματα – σήμερα μετράει 823 νέα κρούσματα. Άλλα 111 νέα θετικά περιστατικά κορωνοϊού αναφέρονται στη Λάρισα, 85 στη Δράμα και 83 στη Ροδόπη. Σε αυτές τις πέντε περιοχές καταγράφεται σήμερα το 64% των κρουσμάτων.
Στον επιδημιολογικό χάρτη βρίσκονται ακόμη με έντονο αποτύπωμα οι εξής περιοχές: Σέρρες με 72 κρούσματα, Έβρος με 61, Καβάλα με 57, Ξάνθη με 55, Πέλλα με 54, Κιλκίς με 51, Ημαθία με 45, Πιερία με 31. Συνολικά, η επιδημία αποτυπώνεται σε 50 περιφερειακές ενότητες της χώρας.