*Γράφει η Ισμήνη Χαραλαμποπούλου
Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα για τους μαθητές. Η απόφαση αυτή θα ισχύσει για τα σχολεία των περιοχών που βρίσκονται στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) και 4 (αυξημένου κινδύνου), σύμφωνα με τον χάρτη Υγειονομικής Προστασίας.
H απόφαση αυτή αναμένεται να υλοποιηθεί από τη Δευτέρα και εντάσσεται στο πλαίσιο χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.
Επίσης, κανονικά συνεχίζεται η λειτουργία των σχολείων στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Καστοριάς, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο τέταρτο (κόκκινο) επίπεδο προληπτικών μέτρων, αλλά με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους αυτών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, σύμφωνα με την τελευταία ΚΥΑ .
Για το θέμα της χρήσης μάσκας από Δευτέρα στα σχολεία αναμένεται νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα θεσπίζονται νέα, οριζόντια προληπτικά μέτρα, μεταξύ των οποίων και η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στα διαλείμματα των σχολείων που ανήκουν σε περιφερειακές ενότητες της χώρας που έχουν ενταχθεί στο τρίτο (πορτοκαλί) και τέταρτο (κόκκινο) επίπεδο προληπτικών μέτρων και κανόνων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται για την ώρα και η Αττική.
Για το λόγο αυτό το υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει από την Επιτροπή των Επιστημόνων οδηγίες για αποστολή προς τις εκπαιδευτικές δομές σχετικά με τα «διαλείμματα από τη χρήση μάσκας» που μπορούν να τηρούν τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Σημειώνεται ότι στη φυσική αγωγή (γυμναστική) δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας σε όλα τα σχολεία της χώρας.
Με τη χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, δηλαδή και κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, οι μαθητές θα φορούν μάσκα για 7-8 ώρες συνεχόμενα, οπότε το υπουργείο αναμένει οδηγίες από τους ειδικούς που αναμένεται να συζητήσουν και το ενδεχόμενο διαλείμματος από τη μάσκα , αν κριθεί απαραίτητο και ασφαλές για τους μαθητές.
Μέχρι στιγμής, πάντως, μαθητές και εκπαιδευτικοί τηρούν ευλαβικά, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τα μέτρα στα σχολεία, με κυριότερο τη χρήση μάσκας παντού. Απειροελάχιστος είναι ο αριθμός των σχολείων και των σχολικών αιθουσών που έχει κλείσει, λέει η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, επισημαίνοντας ότι η εκπαιδευτική κοινότητα τηρεί κατά γράμμα όλα τα μέτρα προστασίας.
Παρά την έξαρση του κορωνοϊού, τα σχολεία παραμένουν ο πιο ασφαλής χώρος, καθώς σύμφωνα με τα στιγμή είναι κλειστά 40 σχολεία στα 1.4000 και 430 τμήματα στα περισσότερα από 80.000 που υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Οι σχολικές μονάδες που παραμένουν κλειστές για προληπτικούς λόγους είναι το 0,25% των σχολικών μονάδων της χώρας, και τα τμήματα το 0,47% των τμημάτων της χώρας ενώ εξακολουθούν τα κρούσματα να προέρχονται ως επί το πλείστον από έξω από το σχολείο.
Ενώ στην κοινότητα η διασπορά πολλαπλασιάζεται με εκρηκτικούς ρυθμούς, τα σχολεία αποδεικνύονται ασφαλή για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Το αποτέλεσμα αυτό πέντε εβδομάδες μετά την έναρξη του φετινού σχολικού έτους δικαιώνει την επιλογή της κυβέρνησης και επίσης δικαιώνει μαθητές και εκπαιδευτικούς που τηρούν τα μέτρα ασφαλείας κατά γράμμα και με μεθοδικότητα, αποδεικνύοντας ότι είναι αποτελεσματικά.
Η υγειονομική κατάσταση έχει επηρεάσει και τα σχολεία, καθώς τμήματα ή σχολικές μονάδες έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας, με την πλειονότητα να εντοπίζεται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη και Λάρισα.
Ακόμα και στις περιοχές που είναι στο κόκκινο η στο πορτοκαλί δεν επιβλήθηκε κλείσιμο σχολείων. Επίσης, από τα επιδημιολογικά στοιχεία, δεν έχει προκύψει τάση μεταφοράς του κορωνοϊού μεταξύ των μαθητών, ενώ δεν παρατηρούνται ενδείξεις διασποράς του στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά πρωτίστως μεμονωμένα κρούσματα που προέρχονται έξω από τη σχολική μονάδα.
Μελέτες από την Αμερική και τη Γερμανία κατέδειξαν ότι είναι περιορισμένη η διασπορά του κορωνοιού στα σχολεία.