*Γράφει η Μίνα Αγγελίνη
Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες – σχεδόν ο οκταπλάσιος αριθμός από των ανδρών – αποχώρησαν από το εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ μόνο τον περασμένο μήνα.
Η πανδημία συνεχίζει να επιδεινώνει τις ανισότητες στην οικονομία της Αμερικής, όπως σχολιάζει εύστοχα το αμερικανικό δίκτυο CNN.
Περίπου 617.000 γυναίκες εγκατέλειψαν την εργασία τους μόνο τον μήνα Σεπτέμβριο την ώρα που ο αντίστοιχος αριθμός των ανδρών δεν ξεπερνά τις 78.000, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Παρασκευή.
Όπως αναφέρει το CNN, οι μισές από τις γυναίκες που εγκατέλειψαν τη εργασία τους, ήταν στην ηλικιακή ομάδα 35 – 44 ετών.
Παρά το γεγονός ότι, χιλιάδες γυναίκες αποφασίζουν να σταματήσουν να εργάζονται, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών στις ΗΠΑ παρέμεινε στο 8% τον προηγούμενο μήνα.
Για τις αφροαμερικανές και τις ισπανόφωνες, το ποσοστά ανεργίας είναι υψηλότερο, όπως διευκρινίζεται στην έρευνα.
Πού οφείλεται το πρόβλημα
Οι βιομηχανίες που απασχολούν πολλές γυναίκες, όπως ο χώρος εστίασης και ψυχαγωγίας, βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα απ΄ ότι οι υπόλοιπες επιχειρήσεις στη διάρκεια της πανδημίας.
Επιπλέον, οι γυναίκες έχουν περισσότερες ευθύνες στο σπίτι: από την εκπαίδευση των παιδιών έως την καθαριότητα και την μαγειρική και για πολλές από αυτές, είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία ενώ τα παιδιά τους μένουν στο σπίτι για λόγους προφύλαξης από τον νέο κορωνοϊό.
Οι μητέρες έχουν επίσης τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους μπαμπάδες να επωμιστούν τις περισσότερες δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών, σύμφωνα με στοιχεία των εταιρειών ΜcInsey’s και LeanIn, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.
«Ο τεράστιος αριθμός γυναικών που εγκατέλειψαν την δουλειά τους τον περασμένο μήνα οφείλεται εν μέρει στην έλλειψη επιλογών παιδικής μέριμνας», όπως εξηγεί ο Ράσελ Πράις, επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας «Ameriprise».
«Ενδεικτικό είναι ότι, η απασχόληση στις υπηρεσίες παιδικής μέριμνας μειώθηκε σχεδόν κατά 18% τον Σεπτέμβριο απ΄ότι ήταν πριν από την πανδημία», προσθέτει.
Η απόφαση για αποχώρηση από την εργασία δεν είναι εύκολη. Σ’ ένα νοικοκυριό με δύο εργαζόμενους, συνήθως αυτός με το χαμηλότερο εισόδημα κάνει ένα βήμα πίσω. Στις μονογονεϊκές οικογένειες όμως δεν υπάρχει αυτό το περιθώριο.
«Εύχομαι πραγματικά να μπορούσαν να βρουν κάτι για να βοηθήσουν τις ανύπαντρες μητέρες», δηλώνει η Τζέσικα Ρ., από τη Βόρεια Καρολίνα.