Προβληματισμό προκαλεί η πολιτική του γηροκομείου στον Άγιο Παντελεήμονα ως προς την ανάπτυξη μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό. Ο συναγερμός παραμένει μετά την αποκάλυψη κόρης φιλουξενούμενης στον οίκο ευγηρίας, όπου εντοπίστηκαν 41 θετικά κρούσματα. Την ώρα που η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ποινικές ευθύνες, και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος των υπευθύνων, η κόρη της ηλικιωμένης αποκάλυψε ότι από το ίδρυμα εστάλη χαρτί να υπογράψουν, το οποίο έλεγε ότι σε περίπτωση κορωνοϊού και αν προκύψει κρούσμα, το γηροκομείο δεν φέρει καμία ευθύνη.
Αναφερόμενος στην καταγγελία της γυναίκας, ο γιος του ιδιοκτήτη του γηροκομείου υποστήριξε τα εξής: «Είπαμε ότι δεν είμαστε νοσοκομείο, είμαστε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων. Δεν το ξέραμε για τον κορωνοϊό, όταν στείλαμε το χαρτί. Ο κορωνοϊός, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, είναι καθαρά θέμα ατομικής ευθύνης».
Υπενθυμίζεται ότι την οργή του προέδρου της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα προκάλεσε η νέα εστία μόλυνσης στον Άγιο Παντελεήμονα.
Η καταγγελία για το επίμαχο χαρτί
Σε συνέντευξή της, στην εκπομπή Live News του Mega, η κόρη της γυναίκας που φιλοξενείτο στο συγκεκριμένο κέντρο είπε ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για το τι είχε συμβεί.
Επιπλέον, εξήγησε ότι η μητέρα της δεν βρίσκεται μεταξύ των όσων έχουν κολλήσει τον ιό.
«Η μητέρα μου ζει στο γηροκομείο. Είναι αρνητική από το τεστ που έγινε. Κάθε μέρα επικοινωνούσα με την προϊσταμένη, κάθε μεσημέρι, να ρωτήσω για την μητέρα μου. Πήρα και εχθές. Ρώτησα αν είναι όλα καλά και μου είπαν ότι όλα ήταν καλά. Το βράδυ δεν είχαμε ειδήσεις. Το πρωί δεν είχα ρεύμα, δεν είχα μάθει τίποτα. Σήμερα στις 12 και μισή επικοινώνησε η κόρη μου με το γηροκομείο για άλλο θέμα, και έτσι ενημερωθήκαμε», εξήγησε.
«Το Σάββατο μας έστειλαν χαρτί να υπογράψουμε, ότι σε περίπτωση κορονοϊού και αν προκύψει κρούσμα, δεν φέρει το γηροκομείο καμία ευθύνη. Μας είπαν ότι είναι συνέχεια της σύμβασης που έχουμε υπογράψει, και ότι τους το σύστησε να το κάνουν ο ΕΟΔΥ. Μου είπαν ακόμα ότι ο νοσηλευτής που βρέθηκε θετικός δούλευε βράδυ, και δούλευε με 4 μάσκες και 3 γάντια»,συμπλήρωσε.
Τι απαντά στις καταγγελίες ο γιος του ιδιοκτήτη του γηροκομείου
Ο Κωνσταντίνος Κάκος, γιος του ιδιοκτήτη του γηροκομείου στον Άγιο Παντελεήμονα, δήλωσε στο MEGA τα εξής: «καταλάβαμε ότι μια γιαγιά και ένας παππούς είχαν πυρετό, και ο παππούς είχε χαμηλό οξυγόνο. Εμείς έχουμε θάλαμο απομόνωσης και τους πήγαμε εκεί. Τους στείλαμε μετά νοσοκομείο και μάθαμε ότι είναι θετικοί».
Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει και δεν απαντήθηκε, πάντως, είναι για ποιον λόγο η ιχνηλάτηση των επαφών έγινε έξι ημέρες μετά, την Κυριακή και όχι άμεσα.
Ο κ. Κάκος συνέχισε λέγοντας: «Αγοράσαμε rapid test, κάναμε σε κάποιους ασθενείς, και έβγαιναν αρνητικά. Μετά όποιον βλέπαμε ότι είχε πυρετό τους στέλναμε στο νοσοκομείο και ενημερώναμε την περιφέρεια. Την Κυριακή έγινε ιχνηλάτηση και βρέθηκαν τα κρούσματα που ξέρετε».
Όσον αφορά στον νοσηλευτή που είχε συμπτώματα κορωνοϊού και συνέχισε να εργάζεται, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, ο κ. Κάκος υποστήριξε πως «ένας υπάλληλος μας είπε ότι φεύγει και πάει αλλού για δουλειά, ξαφνικά. Αυτό έγινε δύο ημέρες αφού εντοπίσαμε τα προαναφερθέντα κρούσματα, την προηγούμενη εβδομάδα, την προηγούμενη Τρίτη ή Τετάρτη. Χτύπησε το τηλέφωνό μου ένα βράδυ, είναι μια κυρία από τον ΕΟΔΥ και με ρώτησε αν γνωρίζω ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος είναι θετικός στον ιό. Δεν γνώριζα τίποτα. Μας είπαν ότι πρέπει να γίνει ιχνηλάτηση. Την επόμενη ημέρα έμαθα και για τον άλλο υπάλληλο. Κάναμε συμφωνία γιατροί και οικογένεια ότι αν βρεθούν ύποπτα περιστατικά να πηγαίνουν στο νοσοκομείο».
Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα μπαίνει πλέον η υπόθεση με τα δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού στο Γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα. Η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ποινικές ευθύνες και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος των υπευθύνων του γηροκομείου. Την ίδια στιγμή έρευνα για την συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Ειδικότερα και σύμφωνα με την παραγγελία που έχει δοθεί στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα διερευνηθεί αν υπήρξε από την πλευρά των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του ιού σε βαθμό κακουργήματος, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα.
Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει:
«Όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:
με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων,
με κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο,
με κάθειρξη έως 10 χρόνια, εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου,
με ισόβια, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων».
Να σημειωθεί πως οι αρμόδιες αρχές σε ό,τι αφορά στα γηροκομεία έχουν θέσει σε ισχύ αυστηρό πρωτόκολλο και έχουν λάβει ειδικά περιοριστικά μέτρα για την προστασία των φιλοξενούμενων σε αυτά.