Η εξέλιξη της πανδημίας στη Γερμανία ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή παρουσία της καγκελαρίου Μέρκελ στη γερμανική βουλή. Ενώ το κεντρικό θέμα της ολομέλειας ήταν ο προϋπολογισμός της χώρας για το 2021 η Μέρκελ αφιέρωσε πάνω από 7 λεπτά από την ομιλία της για να προειδοποιήσει για τον κορωνοϊό. Μέσα σε μια ασυνήθιστη για την καγκελάριο συναισθηματική φόρτιση δεν απευθύνθηκε μόνο στους παριστάμενους βουλευτές, αλλά και στους Γερμανούς πολίτες να πάρουν στα σοβαρά την πανδημία. Αναφέρθηκε στους φόβους των ανθρώπων, την λαχτάρα για ανθρώπινη επαφή και εγγύτητα λέγοντας ότι αυτά είναι και τα δικά της συναισθήματα. Και υποσχέθηκε ότι κάποια στιγμή η ζωή, όπως όλοι την ξέρουν, θα επιστρέψει.
Δυνατότητες και όρια
Ο δρόμος όμως προς τα εκεί φαίνεται να είναι ακόμη μακρύς. Σήμερα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων σε 24 ώρες ανέβηκε σε 2.503. Είναι η δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες που ξεπερνά το όριο των 2.500 κρουσμάτων. Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν θεωρεί ότι σύντομα θα βρεθεί εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. «Υπάρχουν πολλές, πολλά υποσχόμενες προσπάθειες», είπε μιλώντας χθες βράδυ το ntv και το RTL. Εκείνο που το υπουργείο του προωθεί από τα μέσα Οκτωβρίου είναι η διεύρυνση της στρατηγικής κατά του κορωνοϊού και ο εμπλουτισμός των δυνατοτήτων τεστ με ένα ενός νέου τύπου που θεωρείται ποιοτικά καλύτερο. Θα γίνεται κατ΄ οίκον και θα έχει άμεσα αποτελέσματα. Αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο σε περίπτωση πχ. γηροκομείων και κλειστών δομών, όπου χρειάζεται ασφάλεια στην επαφή των ηλικιωμένων με συγγενείς ή με το προσωπικό που έρχεται από έξω γιατί το αποτέλεσμα βγαίνει σε λιγότερο από 30 λεπτά. Σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη με ομολόγους του από τα γερμανικά κρατίδια ο Σπαν δεν διευκρίνισε ωστόσο πότε αναμένεται να υπάρξει ένα τέτοιο τεστ. «Δεν μπορώ να σας πω… ίσως σε 4, 8, 12 εβδομάδες, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα έρθει». Ο Σπαν διευκρίνισε ωστόσο ότι ένα τέτοιο τεστ θα πρέπει να πάρει πρώτα την έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών, γιατί η λοίμωξη με Covid-19 είναι μια ασθένεια που πρέπει να δηλωθεί υποχρεωτικά στις υπηρεσίες υγείας.
Έτσι από τα μέσα Οκτωβρίου οι γερμανικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα αντιμετωπίσιμης του κορωνοϊού αυξάνοντας τα τεστ αντιγόνου «κατά πολλά εκατομμύρια το μήνα». Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ και εμπειρογνώμονες βρίσκονται σε συνεννόηση με τα γερμανικά κρατίδια, σε ποιο πλαίσιο θα χρησιμοποιηθούν τα συνήθη τεστ PCR και τα νέα λεγόμενα γρήγορα τεστ. Σημαντική παράμετρος είναι και το κόστος και ποιος ακριβώς θα το επωμιστεί. Πάντως ο Σπαν προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να υπερτιμάται η χρήση του γρήγορου τεστ, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχει νόημα, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις συναυλιών με 5.000 επισκέπτες.
Κορωνοϊός: Συναγερμός σε γηροκομείο στην Αθήνα – Από τα 70 τεστ τα 35 βγήκαν θετικά
Κορωνοϊός: Στα 354 τα νέα κρούσματα, τα 195 στην Αττική – 78 διασωληνωμένοι