Μικρή υποχώρηση του αριθμού των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και μεγάλη αύξηση του αριθμού των νεκρών είναι τα δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν το σημερινό επιδημιολογικό δελτίο για τον κορωνοϊό στη χώρα μας, όπως αυτό εκδόθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Παράλληλα, αποτυπώνεται και σήμερα η σταθεροποίηση, αν και σε υψηλό επίπεδο, του αριθμού των νέων κρουσμάτων. Για περισσότερες από δέκα ημέρες ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων είναι πάνω από 300 – οι 342 νέες διαγνώσεις σήμερα επιβεβαιώνουν τις αρνητικές εκτιμήσεις των ειδικών από την περασμένη εβδομάδα για το ανησυχητικό «σερί» των 300 και άνω κρουσμάτων στην επικράτεια. Στο ίδιο ανησυχητικό επίπεδο κρουσμάτων βρίσκεται και το λεκανοπέδιο, όπου το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί 213 κρούσματα.

100 νεκροί σε 24 ημέρες

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την σημερινή έκθεση, 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, από το μεσημέρι της χθεσινής έως το μεσημέρι της σημερινής ημέρας. Ανάλογο θλιβερό ρεκόρ με 9 νεκρούς καταγράφηκε και στις 4 Απριλίου, μέσα στην καρδιά του πρώτου επιδημικού κύματος.

Έως και χθες 91 νεκροί ήταν ο βαρύς απολογισμός του Σεπτεμβρίου, από την 1η του μήνα. Συνολικά, πλέον, και για τις 24 ημέρες του μήνα που διανύουμε, η μοιραία λίστα με τα θύματα του κορωνοϊού αριθμεί 100 άτομα.

Τα θύματα της επιδημίας ανέρχονται σε 366 θανάτους, με τους 135 (ποσοστό 36.9%) να αφορά γυναίκες και τους 231 να αφορά άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 78 έτη και το 97% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μικρή υποχώρηση στους διασωληνωμένους με επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ δείχνει η σημερινή έκθεση. Από τους 79 διασωληνωμένους που είχαν καταγραφεί την περασμένη Κυριακή – ήταν ο υψηλότερος αριθμός μέσα στον Σεπτέμβριο- σήμερα καταγράφονται 68, με τους περισσότερους να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Οι 21 (ποσοστό 30.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Σήμερα, 24 Σεπτεμβρίου, καταγράφηκαν εννέα θάνατοι ασθενών με Covid-19, ισοφαρίζοντας το αρνητικό ρεκόρ που είχε καταγραφεί τόσο στις 4 Απριλίου, όσο και στις 17 Σεπτεμβρίου.

Οι ΜΕΘ και το κύμα των ασθενών που οδηγούνται σε αυτές με την ανάγκη διασωλήνωσης, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών, καθώς όπως είπε σήμερα κατά το διάγγελμά του και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «δεν θέλουμε να δούμε μία επιθετική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων». Η τάση υποχώρησης που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποτυπωθεί και στις επιστημονικές διαπιστώσεις. Όσο διατηρείται σε ελεγχόμενο επίπεδο ο αριθμός των διασωληνωμένων, ουσιαστικά διατηρείται υπό έλεγχο και η κυκλοφορία του κορωνοϊού και η επίπτωσή της στους ευάλωτους και ηλικιωμένους. Διότι πρέπει να υπενθυμίζεται ότι 8 στους 10 θανάτους αφορούν άτομα ηλικίας 65 χρόνων και άνω ή και με υποκείμενα νοσήματα.

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μία «κρίσιμη καμπή της μάχης με την πανδημία» λόγω της νέας έξαρσης του κορωνοϊού, την ώρα μάλιστα που η χώρα «μάχεται» σε πολλά μέτωπα.

«Έχω αποδείξει, άλλωστε, πως δεν διστάζω να παίρνω γρήγορα δύσκολες αποφάσεις. Όμως για να τιθασεύσουμε και το νέο κύμα της πανδημίας πρέπει κράτος, επιστήμονες και πολίτες να συνεργαστούμε» υπογράμμισε.

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ο «ιός είναι εδώ» και πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του όσο δεν υπάρχει εμβόλιο και θεραπεία. Ταυτόχρονα όμως η χώρα είναι πιο έτοιμη από το παρελθόν ενώ το σύστημα υγείας ενισχύεται και προς το παρόν βρίσκεται μακριά από τα όριά του.

«Και επειδή ακούγονται πολλά, σας βεβαιώνω ότι οι δομές των νοσοκομείων απέχουν πολύ ακόμα από τα όρια τους. Και φυσικά ενισχύονται διαρκώς» τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες «σε μία νέα εγρήγορση, χωρίς νέα, γενικά μέτρα σε όλη την επικράτεια, αλλά με συνεπή εφαρμογή όσων ήδη ισχύουν» και χωρίς lockdown με στόχο να αποφευχθεί μία επιθετική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

«Αποστάσεις. Ατομική υγιεινή. Και, κυρίως, μάσκα μέχρι να βρεθεί η θεραπεία και το εμβόλιο. Θα τολμούσα να πω, μάλιστα, ότι η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι το εμβόλιο. Την φοράνε χωρίς γκρίνια τα παιδιά μας, που αποδεικνύονται πιο πειθαρχημένα από κάποιους ενήλικες» σημείωσε.

Για τις συγκοινωνίες εξάλλου παραδέχτηκε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερα οχήματα και συχνότερα δρομολόγια». Έτσι, από την μεθεπόμενη εβδομάδα 100 νέα λεωφορεία μπαίνουν σε κίνηση και άλλα 400 έως το τέλος του χρόνου.

Έχω δεσμευτεί να παρουσιάζω την πραγματικότητα ως έχει. Και αυτό θα κάνω και τώρα: Καθώς η απειλή για τη Δημόσια υγεία ξαναφουντώνει, σας καλώ σε μία νέα εγρήγορση.

Χωρίς νέα, γενικά μέτρα σε όλη την επικράτεια. Αλλά με συνεπή εφαρμογή όσων ήδη ισχύουν. Και με στοχευμένες παρεμβάσεις όπως και όποτε χρειαστεί, σε περιοχές που εμφανίζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι σήμερα η Αττική.

Στόχος μας, οι μικρές ατομικές παραχωρήσεις να αποτρέψουν την μία και μεγάλη υποχώρηση της Υγείας και της Οικονομίας μας.

Τι δεν θέλουμε να δούμε; Μία επιθετική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς οριζόντιους περιορισμούς, αυτό που αποκαλούμε «lockdown»; Φυσικά και μπορούμε. Από εμάς εξαρτάται. Και έχουμε τη δύναμη και τη γνώση να το πετύχουμε.

Τα καθολικά μέτρα μπορεί να φαίνονται απλά. Και, όντως, ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρώτη φάση της πανδημίας. Μεσοπρόθεσμα, όμως, φέρνουν τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία και μεγάλες αδικίες στην κοινωνία.

Ξέρουμε ότι παγώνοντας όλες τις δραστηριότητες η μετάδοση του ιού περιορίζεται. Ήταν το δίδαγμα της Άνοιξης, μας κόστισε όμως πάρα πολύ. «Lockdown» σημαίνει κλειστές επιχειρήσεις και ανεργία. Λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγάλη ύφεση.

Και αν δεν είχαμε παρέμβει εγκαίρως με ένα τολμηρό και διαρκώς εξελισσόμενο πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.

Κυρίως, όμως, «lockdown» σημαίνει κοινωνική μεροληψία. Γιατί η ακίνητη οικονομία κινητοποιεί ανισότητες. Όπως και τα κλειστά σχολεία φέρνουν μόνο κλειστά μυαλά.

Άλλωστε, κάθε οριζόντιος περιορισμός είναι άδικος. Γιατί εξισώνει διαφορετικά βάρη επάνω στις πλάτες όλων. Ας αποφύγουμε, λοιπόν, μία δεύτερη τέτοια εμπειρία.

Σήμερα είμαστε πιο έμπειροι απέναντι στην πανδημία. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι τα σχολεία πρέπει να είναι τα τελευταία που θα κλείσουν σε μία νέα έξαρση της πανδημίας, και όχι τα πρώτα.

Ή ότι οι χώροι εργασίας και ψυχαγωγίας -με την ιχνηλασία που πραγματοποιούμε- μπορούν να ευνοήσουν τη μετάδοση του ιού.

Σημαίνει αυτό ότι πρέπει να κλείσουν; Όχι! Πρέπει να αναπροσαρμόσουν τους κανόνες και τα ωράρια λειτουργία τους. Η μάσκα, λοιπόν, πρέπει να είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους. Και να αναπτυχθεί η τηλεργασία. Ενώ συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορούν να γίνουν για κάποιο διάστημα διαδικτυακά.

Θα το πω ανοιχτά: Το δίλημμα είναι «Αυτοπροστασία ή Καραντίνα». Και γνωρίζοντας τις συνέπειες της δεύτερης έχουμε καθήκον να επιλέξουμε την πρώτη. Χωρίς πολλά λόγια. Αλλά με λίγες πράξεις, δοκιμασμένες και αποτελεσματικές: Αποστάσεις. Ατομική υγιεινή. Και, κυρίως, μάσκα μέχρι να βρεθεί η θεραπεία και το εμβόλιο.

Θα τολμούσα να πω, μάλιστα, ότι η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι το εμβόλιο. Την φοράνε χωρίς γκρίνια τα παιδιά μας, που αποδεικνύονται πιο πειθαρχημένα από κάποιους ενήλικες.

Γιατί, αντίθετα με κάθε άλλο μέτρο, είναι μία κίνηση πολύ απλή, μας προστατεύει από κάποια στιγμιαία αμέλεια, έναν τυχαίο συγχρωτισμό.

Για να το εξηγήσω με πολύ απλά λόγια: Οι ειδικοί μας λένε πως εάν ένας ασθενής με κορονοϊό βρεθεί κοντά σε κάποιον υγιή συμπολίτη του και αν και οι δύο φοράνε μάσκες η πιθανότητα μετάδοσης είναι απειροελάχιστη.

Πρέπει, συνεπώς, να μας γίνει συνήθεια. Και όπου είναι απαραίτητο η Πολιτεία θα επιβάλει την υποχρεωτικότητα του μέτρου.

Από την πρώτη στιγμή τόνισα ότι το σχέδιο της Πολιτείας μπορεί να είναι η πυξίδα. Όμως τον δρόμο τον βαδίζουν οι πολίτες. Εσείς. Και σας ευχαριστώ και πάλι γι’ αυτό.

Η Πολιτεία, από την πλευρά της, δεν θα κρύψει ποτέ τους τομείς όπου μπορεί να γίνει καλύτερη.

Στις συγκοινωνίες, ας πούμε. Παρά το γεγονός ότι από πέρυσι στην Αττική έχουν προστεθεί 250 λεωφορεία, αυτά δεν φάνηκαν αρκετά για να αποφύγουμε φαινόμενα συνωστισμού. Γι’ αυτό και θεσμοθετήσαμε τα κυλιόμενα ωράρια προσέλευσης στην εργασία.

Χρειαζόμαστε, όμως, περισσότερα οχήματα και συχνότερα δρομολόγια. Οι έκτακτοι καιροί επιβάλλουν έκτακτα μέτρα. Έτσι, από την μεθεπόμενη εβδομάδα 100 νέα λεωφορεία μπαίνουν σε κίνηση και άλλα 400 έως το τέλος του χρόνου.

Η Αττική στο επίκεντρο

Από τα 312 εγχώρια κρούσματα που καταγράφηκαν σήμερα περίπου τα 2/3 εντοπίζονται στην Αττική. Με 213 νέα περιστατικά κορωνοϊού το λεκανοπέδιο διατηρεί την αρνητική πρωτιά του μεταξύ των επιβαρυμένων επιδημιολογικά περιοχών στη χώρα.

Γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει και σε άλλα μέτρα, όπως προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός μιλώντας για το σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα, και το οποίο περιέγραψε ως «μία νέα κανονικότητα, όσο διαρκεί η πανδημία, που λέγεται ελεγχόμενη λειτουργία. Της οικονομίας και της ίδιας της κοινωνίας».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Αττική, λέγοντας πως θα «γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις όπως και όποτε χρειαστεί, σε περιοχές που εμφανίζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι σήμερα η Αττική».

Δυναμική κυκλοφορία κορωνοϊού και σε περιοχές της περιφέρειας

Σαφής υποχώρηση της επιδημίας καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη, όπου επιβεβαιώθηκαν 11 κρούσματα, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Επτά κρούσματα καταγράφηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων και άλλα 7 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών. Έξι κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας και 5 στην Π.Ε. Σάμου.

Τέσσερα κρούσματα αναφέρθηκαν στις Π.Ε. Λάρισας, Βοιωτίας, Πέλλας και από 3 στις Π.Ε. Καστοριάς και Τρικάλων.

Από 2 κρούσματα καταγράφονται στις Π.Ε. Αργολίδας, Εύβοιας, Πρέβεζας, Ρόδου. Από 1 κρούσμα στις Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Αχαΐας Γρεβενών Κέας – Κύθνου, Κοζάνης, Κορινθίας, Λέσβου, Μεσσηνίας, Πάρου, Πιερίας, Σύρου, Τήνου, Φλώρινας, Χίου.

Τέλος, 23 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός – Τσιόδρας – Κικίλιας σε αντιπολίτευση: «Στηρίξτε την προσπάθεια κατά της πανδημίας»

Σύψας: Θα πάμε μέχρι το καλοκαίρι του 2021 με κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Γράφημα δείχνει ότι η Ελλάδα τα πάει καλύτερα από Βέλγιο, Ολλανδία, Πορτογαλία στην κρίση του κορωνοϊού