Δραματική έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό απευθύνει, ουσιαστικά, μέσα από τον ΘΕΜΑ 104,6, η Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.
Παράλληλα, περιγράφει μία πραγματικά πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά με κορωνοϊό. «Σήμερα έχουμε ανοίξει πέντε κλινικές και δύο μονάδες, οπότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Εμείς ως γιατροί έχουμε άγχος για το πώς θα τα βγάλουμε πέρα με τα κρούσματα, να τους νοσηλεύσουμε καλά και να προλάβουμε θανάτους» λέει χαρακτηριστικά, μιλώντας στον Ηλία Σιακαντάρη.
«Θα περίμενα ότι, έπειτα από αυτούς τους μήνες που έχουμε τα μέτρα, που έχουμε μάθει, που βλέπουμε τα πράγματα, θα ήμασταν ως πολίτες πιο έτοιμοι, να είμαστε προσεκτικοί και να σταματήσουμε την πανδημία. Αν έχουμε 1.000 κρούσματα την ημέρα και οι ασθενείς μένουν δύο και τρεις εβδομάδες, δεν υπάρχει περίπτωση, και διπλάσια νοσοκομεία να είχαμε, να τα βγάλουμε πέρα» εξηγεί.
Και συνεχίζει: «Ήλπιζα ότι τώρα θα ήμασταν καλύτερα απ’ ό,τι την άνοιξη, δεν είμαστε. Ο ρυθμός εισόδου στο νοσοκομείο, πραγματικά μας φοβίζει. Έρχονται 15-15 τα περιστατικά, που για εμάς είναι τρομακτικό. Ο αριθμός μας φοβίζει πολύ. Με το που ανοίγει η μονάδα, γεμίζει. Ο ρυθμός μας φοβίζει πολύ και είναι στο χέρι μας να το σταματήσουμε».
«Δεν έχουμε εμβόλιο, δεν έχουμε κατάλληλα φάρμακα. Τα μέτρα δημόσιας υγείας είναι αυτά που μπορούν να σταματήσουν την πανδημία και για την υγεία, και για την οικονομία. Ο ρυθμός είναι γρήγορος και μας τρομάζει» τονίζει επίσης.
Στους 334 οι νεκροί
Εν τω μεταξύ, δύο ακόμη συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη με την Covid-19 το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον απολογισμό της πανδημίας της χώρας μας στους 334 νεκρούς. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μια 74χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν διασωληνωμένη σε κλίνη ΜΕΘ κατέληξε στις 2.00 τα ξημερώματα στο ΑΧΕΠΑ.
Επίσης, μια 88χρονη που νοσηλευόταν από τις 17 Σεπτεμβρίου σε απλή κλίνη στο Σωτηρία κατέληξε λίγη ώρα μετά τη διασωλήνωσή της και πριν μεταφερθεί σε ΜΕΘ.
Και οι δύο γυναίκες έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.
Στο «κόκκινο» η Αττική – Ποια μέτρα θα ισχύσουν από Δευτέρα
Μπορεί χθες να ανακοινώθηκαν 240 κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, αριθμός σημαντικά μειωμένος, ωστόσο αυτό δεν αλλάζει τη γενικότερη εικόνα που δείχνει ότι βρισκόμαστε σε ένα δεύτερο κύμα με έξαρση της Covid-19. Ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει αυξηθεί και οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία αναφοράς «πιέζονται», γεγονός που δημιουργεί αγωνία και προβληματισμό στις αρχές.
Τι δείχνουν οι ηλικίες
Οπως φαίνεται από την ηλικιακή κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, έχουμε 909 ανήλικους με Covid-19 εκ των οποίων τα 508 είναι αγόρια. Ανάμεσά τους υπάρχει και ένα κορίτσι διασωληνωμένο.
Οσον αφορά τις ηλικίες 18-39: Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ έχουμε 6213 κρούσματα σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία, που είναι και τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη. Από αυτά 3.540 αφορούν άντρες και 2663 γυναίκες. Μεταξύ αυτής της ηλικιακής κατηγορίας υπάρχει μόνο ένας διασωληνωμένος άντρας. Στους 40-64 έχουμε 5206 κρούσματα και 20 διασωληνωμένους.
Διαβάστε επίσης
Καμπανάκι από ΠΟΕΔΗΝ : Γεμίζουν με περιστατικά κορωνoϊού τα νοσοκομεία αναφοράς
Κορωνοϊός: Τι προκάλεσε την «έξαρση» στην Αττική και πότε θα «σβήσει» η εστία του λεκανοπεδίου