Χτύπησε το πρώτο κουδούνι στα σχολεία και οι μαθητές μπήκαν στις σχολικές αίθουσες με μάσκες και έτοιμοι για τη νέα κανονικότητα. Παρά το γεγονός ότι ο φετινός αγιασμός έγινε εντός των σχολικών τάξεων σε αρκετά σχολεία, κυρίως σε δημοτικά, δεν ήταν λίγοι οι γονείς που παρέμειναν για αρκετή ώρα έξω από τα κάγκελα των σχολικών συγκροτημάτων για να ακούσουν τις φωνές των παιδιών τους.
Οι μάσκες, οι θερμομετρήσεις, η τήρηση των αποστάσεων, ο καθαρισμός των χεριών και των τάξεων, αλλά και τα πλέξιγκλας σε ορισμένες περιπτώσεις είναι οι πρωταγωνιστές της φετινής σχολικής χρονιάς.
Τα περισσότερα σχολεία, μέσω των Δήμων, έχουν προμηθευτεί μάσκες τις οποίες θα μοιράσουν στους μαθητές μόλις εκείνοι μπουν στις αίθουσες διδασκαλίας. Σήμερα κατά την πρώτη ημέρα οι μαθητές θα καθίσουν μέχρι τον αγιασμό, ενώ θα ενημερωθούν για τη σωστή χρήση της μάσκας και τους κανόνες προστασίας για τον κορωνοϊό, ενώ θα παραλάβουν και τα βιβλία τους.
Σε κάποια σχολεία, όπως για παράδειγμα στη Ραφήνα, ο δήμαρχος κ. Μπουρνούς έχει φροντίσει να μπουν και ειδικά πλέξιγκλας ανάμεσα στους μαθητές στη θέση του θρανίου έτσι ώστε αν χρειαστεί για κάποιο λόγο κάποιος μαθητής να βγάλει για λίγο τη μάσκα του να μην μεταδοθούν σταγονίδια στον διπλανό του.Το πρόγραμμα των σχολείων
Στο σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνεται, η ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς, με εξαίρεση φυσικά τα νηπιαγωγεία. Ιδιαίτερα για τα δημοτικά, προβλέπεται και η διανομή των ατομικών δοχείων νερού (παγουριών) ανά μαθητή και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο.
Τι ισχύει για τις περιπτώσεις εντοπισμού κρουσμάτων
Σε κάθε σχολείο θα πρέπει να υπάρχει ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων, ο οποίος επιφορτίζεται με το έργο της καταγραφής και των εκτιμήσεων κινδύνου ανάλογα με την περίπτωση. Η ομάδα κρούσης, που συστήνεται από τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας, θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους Περιφερειακούς Διευθυντές και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.Ο υπεύθυνος για τη διαχείριση κρουσμάτων θα πρέπει να κρατάει αρχείο καταγραφής απουσιών που συνδέονται με τον Covid-19 και θα ορίσει και τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο θα μετακινούνται οι μαθητές ή οι εκπαιδευτικοί που παρουσιάζουν συμπτώματα.
Ο υπεύθυνος για τον κορωνοϊό είναι επιφορτισμένος επιπλέον με την καταγραφή και αναγνώριση των στενών επαφών (όσοι ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα το τελευταίο 48ωρο). Στην περίπτωση του Δημοτικού, που συνήθως ο ίδιος δάσκαλος κάνει μάθημα στα ίδια παιδιά, όλο το τμήμα θεωρείται ως στενές επαφές. Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, που υπάρχουν ειδικότητες εκπαιδευτικών και κάνουν μάθημα ταυτόχρονα σε πολλά τμήματα, θα γίνει εκτίμηση κινδύνου ανάλογα με τις ώρες διδασκαλίας, τον τρόπο χρήσης μάσκας αλλά και τη διάρκεια της επαφής.
Στην περίπτωση που στην ίδια σχολική μονάδα έχουν καταγραφεί δύο κρούσματα, ενημερώνεται η σχολική κοινότητα και εξετάζεται το εύρος της διασποράς. Ενισχύονται όλα τα μέτρα υγιεινής και γίνεται εκτίμηση για τυχόν διενέργεια τεστ ή για κλείσιμο ενός τμήματος.
Στην περίπτωση που σε ένα σχολείο καταγραφούν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα, εάν δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των παιδιών (δηλαδή δεν είναι αδέρφια ή δεν έχουν επαφές εκτός σχολείου) και τα κρούσματα έχουν καταγραφεί εντός 14 ημερών, τότε θα εκτιμηθεί αν υπάρχει λόγος να κλείσει η σχολική μονάδα.
Τι ισχύει για τη χρήση μάσκας
Σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και παίρνει απουσία. Εφόσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι να έρθουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες του.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική στις εξής περιπτώσεις:
α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων,
β) στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως ενδεικτικά κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τη σχολική μονάδα, καθώς και στην περίπτωση συνωστισμού σε κυλικεία εξωτερικού χώρου,
γ) στα μέσα μεταφοράς μαθητών,
δ) κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο).
Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/άθλησης. Οι συνοδοί μαθητών στα ΚΕΣΥ θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μη ιατρική μάσκα.
Ωστόσο, στις περιπτώσεις παιδιών με υποκείμενα νοσήματα, η χρήση της χειρουργικής μάσκας έναντι της απλής υφασμάτινης μπορεί να προκριθεί από τους κηδεμόνες κατ’ επιλογήν τους ή από τον θεράποντα ιατρό.
Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας
Δύο κατηγορίες μαθητών εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας:
α) μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς,
β) μαθητές με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.
Οι μαθητές θα μπορούν να προσέρχονται κανονικά στο σχολείο τους, αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα σχετικά δικαιολογητικά.
Απουσία για τους μαθητές χωρίς μάσκα
Σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και παίρνει απουσία.
Εφόσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι να έρθουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες του.
Κεραμέως: Μια νέα χρονιά ξεκινά γεμάτη όρεξη για μάθηση, ελπίδες, προσδοκίες, αλλά και με τις ιδιαιτερότητες μίας νέας κανονικότητας
«Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι», τονίζει στο μήνυμά της για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. «Επιστρέφουμε στα θρανία, τηρώντας τα μέτρα, ακούγοντας τους δασκάλους και τους καθηγητές μας, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών. Μαθαίνουμε ασφαλείς», αναφέρει.
Ευχόμενη καλή σχολική χρονιά σε όλες και σε όλους, η υπουργός σημειώνει ότι οι προτεραιότητες είναι δύο: αφ’ ενός να συνεχιστεί όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται η «απαραίτητη για όλους εκπαιδευτική διαδικασία», αφ’ ετέρου να προστατευτεί η «πολύτιμη υγεία των μαθητών μας, των εκπαιδευτικών μας, των οικογενειών μας».
«Μια νέα χρονιά ξεκινά γεμάτη όρεξη για μάθηση, ελπίδες, προσδοκίες, αλλά και με τις ιδιαιτερότητες μίας νέας κανονικότητας», υπογραμμίζει η κ. Κεραμέως και καταλήγει: «Τους περασμένους μήνες δοκιμαστήκαμε πολύ. Όμως προσαρμοστήκαμε, αλλάξαμε τις συνήθειές μας και βγήκαμε νικητές. Έτσι και τώρα, όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι».
Ζαχαράκη: Το πρώτο κουδούνι σημαίνει μία δυναμική νέα αρχή, νέους στόχους και όρεξη για δημιουργία
«Ίσως οι όροι να έπρεπε να αλλάξουν κάπως φέτος, όμως όλοι μαζί πεισμώνουμε και επιμένουμε να ξεκινάμε με αισιοδοξία, ώστε καμία δυσκολία να μην κοστίσει σε κανέναν μας το βασικότερο αγαθό όλων: την Παιδεία». Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
«Ίσως η εικόνα των φίλων μας, των δασκάλων μας σήμερα να μας ξενίζει. Όμως, ο ήχος του κουδουνιού δεν παύει να σημαίνει μία δυναμική νέα αρχή, νέους στόχους και όρεξη για δημιουργία», προσθέτει.
Η υφυπουργός αναφέρει ότι μπορεί να άργησε το φετινό πρώτο κουδούνι, «μα έπρεπε». «Το περιμέναμε πιο αποφασισμένοι, γι’ αυτήν τη νέα χρονιά, από ποτέ», τονίζει και αναφέρει ότι το φετινό άνοιγμα των σχολείων μας, είναι «γεμάτο πρωτόγνωρες προκλήσεις»: «Προκλήσεις τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί μέσα στο σχολείο. Τον χώρο που αποτελεί το σπίτι μαθητών και δασκάλων, εκεί όπου τα όνειρα αποκτούν σάρκα και οστά και ξεκινά ο αγώνας κάθε ανθρώπου για μια ποιοτικότερη ζωή».
Και καταλήγει η κ. Ζαχαράκη: «Εύχομαι η νέα σχολική χρονιά να είναι δημιουργική και γενναιόδωρη για όλους, σε πείσμα των καιρών! Καλή αρχή! Και στα πρωτάκια μας!».
Δεν έλειψαν ωστόσο και οι αρνητές της μάσκας, όπως στο λύκειο της Ηλιούπολης, όπου ένας μαθητής δημοτικού δεν φόρεσε μάσκα και οι γονείς του το πήραν από το σχολείο.
Παράλληλα, και στο 5ο Λύκειο Γλυφάδας, σύμφωνα με τη διευθύντρια του σχολείου η οποία μίλησε στο protothema.gr, όλοι οι μαθητές έχουν περάσει την πόρτα του σχολείου εκτός από έναν, ο οποίος αρνήθηκε να φορέσει τη μάσκα του και για το λόγο αυτό θα έρθει η μητέρα του να παραλάβει τα βιβλία του από το σχολείο.
Δείτε όσα είπε στο protothema.gr η διευθύντρια του 5ου Γενικού Λυκείου Γλυφάδας: