Από την επιστροφή των εκδρομέων θα εξαρτηθεί και το άνοιγμα των σχολείων σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπο Γώγο, ο οποίος μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ανέφερε ότι «ο μεγαλύτερος προβληματισμός αυτή τη στιγμή είναι η επιστροφή των εκδρομέων και το αν αυτή θα επηρεάσει τον αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Από αυτό θα κριθεί αν τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 ή στις 14 Σεπτεμβρίου».
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, χρειάζεται να υπάρξει ένα κενό τουλάχιστον 7 έως 14 ημερών από την επιστροφή των εκδρομέων, ώστε να προλάβουν οι ειδικοί να εκτιμήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως αυτά θα διαμορφωθούν.
Ο καθηγητής τόνισε ότι το βασικό με τη χρήση μάσκας από τα παιδιά είναι να βρεθεί ο τρόπος για την κατάλληλη χρήση της, ενώ υπογράμμισε πως τόσο τα παιδιά όσο και οι εκπαιδευτικοί θα εκπαιδευτούν πάνω σε αυτό το κομμάτι τις προσεχείς εβδομάδες.
«Φαίνεται ότι τα παιδιά νοσούν ελαφρύτερα και μεταδίδουν λιγότερο» επισημαίνει ο κ. Γώγος και προσθέτει ότι «προσπαθούμε, όσο γίνεται η κάθε τάξη να είναι μια κοινότητα και να μην αναμειγνύεται με τις άλλες. Θα προσπαθήσουμε να το τηρήσουμε αυτό, γιατί είναι σημαντικό για τη μεταδοτικότητα, αλλά και για την ιχνηλάτηση».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα «κλειδιά» για το άνοιγμα των σχολείων και την αποτελεσματική λειτουργία τους είναι η μάσκα, οι κλειστές κοινότητες και τα καλά επιδημιολογικά δεδομένα για τα παιδιά, με την παράλληλη σωστή επιτήρηση.
Όσο για την αύξηση των κρουσμάτων και το ενδεχόμενο να δούμε τα κρούσματα να «εκτοξεύονται» σε 300 και 400 τις επόμενες μέρες, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι «πάντα υπάρχει η πιθανότητα» για κάτι τέτοιο. «Αν είχαμε αποκλείσει αυτή την πιθανότητα θα κοιμόμασταν ήσυχοι. Προετοιμαζόμαστε για ένα τέτοιο σενάριο. Η σοφία σε αυτή την πανδημία είναι να προετοιμάζεται κανείς και για το καλό και για το κακό σενάριο. Το 300 και 400 σε αυτή τη φάση που έχουμε την επιστροφή των εκδρομέων είναι ενδεχόμενο, γιατί δεν ξέρουμε τι συνέβη στα νησιά. Πάρθηκαν αποφάσεις και εφαρμόστηκαν και μέτρα, αλλά από την άλλη δεν ξέρουμε πώς ήταν συμμόρφωση στο σύνολό της», τόνισε ο καθηγητής.
Και πρόσθεσε: «Έλεγχοι γίνονταν, αλλά υπήρξαν και ιδιωτικά πάρτι και συγκεντρώσεις που δεν ελέγχθηκαν. Αυτή τη στιγμή θα βλέπουμε τα δεδομένα που υπήρχαν τον Δεκαπενταύγουστο και στις 20 Αυγούστου που παρατηρήθηκαν αυτά τα φαινόμενα συνωστισμού. Για αυτό είμαστε και λίγο επιφυλακτικοί, γιατί μπορεί να έχουμε και μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων».
Όσο για το Rt, ο καθηγητής ανέφερε ότι αυτό «κινήθηκε για κάποιο διάστημα γύρω από το 1, είτε λίγο παραπάνω είτε λίγο παρακάτω. Μας ανησύχησε αυτό, γιατί αν το Rt φτάσει στο 2 τα πράγματα είναι δύσκολα και δύσκολο και να αντιστραφούν. Αυτή τη στιγμή είναι γύρω στο 1 και λίγο παρακάτω, που σημαίνει ότι υπάρχει μια ελεγχόμενη κατάσταση, αλλά παρακολουθούμε συνέχεια τα δεδομένα γιατί μέρα με τη μέρα αλλάζουν. Είναι πολύ κρίσιμο το διάστημα που ακολουθεί».
Η «εκτίναξη» των κρουσμάτων κορωνοϊού επανέφερε Τσιόδρα – Χαρδαλιά
Με ποια μέτρα θα ανοίξουν τα σχολεία: Όλο το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας