Συνεχίζει την πορεία του ο νέος κορωνοϊός στη χώρα μας καθώς χθες Παρασκευή αναφέρθηκαν επιπλέον 209 κρούσματα. Σε ανοδική πορεία οι νέες εισαγωγές ασθενών με επιβεβαιωμένη νόσο COVID-19 αλλά και των θανάτων. Αττική και Θεσσαλονίκη συνεχίζουν να κρατούν τα σκήπτρα στον αριθμό των κρουσμάτων ενώ περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν σε Καρδίτσα, Πέλλα, Πιερία.
Από τα 209 χθεσινά κρούσματα τα 192 είναι εγχώρια και τα 17 εισαγόμενα. Από τα εγχώρια τα περισσότερα, 76 εντοπίστηκαν στην περιφέρεια Αττικής και τα 49 στη Θεσσαλονίκη. Έντεκα καταγράφηκαν στην Πέλλα, 5 στην Καρδίτσα και άλλα 5 στην Πιερία, 6 στη Λέσβο και 4 στη Χαλκιδική.
Τριάντα ένας ασθενείς με επιβεβαιωμένη COVID-19 εισήχθησαν σε νοσοκομεία αναφοράς, ενώ 29 παραμένουν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Άλλοι 24 νοσηλεύονται σε Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και 13 σε Θαλάμους Αρνητικής Πίεσης.
Τέλος, χθες καταγράφηκαν 3 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων της επιδημίας στους 238.
Προβληματισμός για τον θάνατο 52χρονου χωρίς υποκείμενα νοσήματα
Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει μεταξύ των γιατρών ο θάνατος ενός 52χρονου άνδρα από την Καβάλα, χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Ο άτυχος ανδρας είχε διαγνωστεί με κορωνοϊό και είχε εισαχθεί στη ΜΕΛ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης στις 26 Ιουλίου. Δυστυχώς η πορεία της υγείας του παρουσίασε επιδείνωση και στις 7 Αυγούστου εισήχθη στη ΜΕΘ. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών δεν κατέστη εφικτό να ανακοπεί η θανατηφόρος πορεία του κορωνοϊού στον οργανισμό του ασθενή. Εν τέλει κατέληξε χθες στις 8:40 π.μ. το πρωί.
Αμέσως για την περίπτωση του 52χρονου ενημερώθηκε ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό. Η ιατρική ομάδα του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης έθεσε υπόψη του κ. Τσιόδρα τον ιατρικό φάκελο του θύματος ώστε να διερευνηθεί τι ήταν αυτό που σε έναν φαινομενικά υγιή άνθρωπο ο κορωνοϊός έπληξε ανεπανόρθωτα την υγεία του.
Νέα κρούσματα στην «Εστία Παπαγεωργίου» και σε υγειονομικούς
Ανησυχία έχει δημιουργήσει στις υγειονομικές αρχές και ο εντοπισμός τεσσάρων νέων κρουσμάτων στον οίκο ευγηρίας «Εστία Παπαγεωργίου» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.
Από τον δεύτερο δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε ο ΕΟΔΥ στους τρόφιμους και τους εργαζομένους της δομής, μετά το συναγερμό που ξέσπασε με τα 22 κρούσματα το πρωί της Τρίτης, εντοπίστηκαν τέσσερα επιπλέον κρούσματα σε τρόφιμους. Έτσι, πλέον 19 ηλικιωμένοι και 7 εργαζόμενοι είναι θετικοί στον κορωνοϊό.
Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, Άγγελος Βάσσιος, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες σχετικά με τη διασπορά του κορωνοϊού στο γηροκομείο. Σε εξέλιξη είναι και η διερεύνηση για τον οίκο ευγηρίας «Αγία Κυριακή« στο Ασβεστοχώρι, όπου ο κορωνοϊός στοίχισε τη ζωή έξι ηλικιωμένων.
Ανοδικά κινείται και ο αριθμός των υγειονομικών που νοσούν από κορωνοϊό. Χθες εντοπίστηκαν δύο ειδικευόμενοι γιατροί στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης, ένας διοικητικός υπάλληλος του «Ιπποκρατείου» και μια γιατρός στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Έτσι πλέον ο αριθμός των υγειονομικών με κορωνοϊό ανέρχεται στους 79. Οι 50 εξ αυτών είναι ασυμπτωματικοί και εντοπίστηκαν είτε σε τυχαίους ελέγχους, είτε επειδή υποβλήθηκαν σε τεστ για τον κορωνοϊό λόγω επιστροφής από τη θερινή τους άδεια.
Και νέες περιοχές με περιοριστικά μέτρα
Σε ισχύ είναι από σήμερα το πρωί έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στις περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Πέλλας, Πιερίας λόγω υψηλού ιικού φορτίου στις συγκεκριμένες περιοχές.
Από σήμερα λοιπόν στις 6:00 π.μ. έως και την 1 Σεπτεμβρίου στις 6:00 π.μ.:
– Απαγορεύεται η λειτουργία των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
– Θεσπίζεται ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
Σε παρόμοιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Περιφέρεια Αττικής, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Κέρκυρας και οι Δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω.
Καθώς η αυξητική πορεία των ημερήσιων κρουσμάτων δεν διαφαίνεται ότι θα ανακοπεί άμεσα, ευλόγως εξετάζεται από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων και σε άλλες περιοχές σε περίπτωση μιας απότομης έξαρσης.
«Προς το παρόν περιμένουμε να δούμε σε ποιο βαθμό θα αποδώσουν το προσεχές διάστημα τα μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ», λέει στο protothema.gr και το ygeiamou.gr ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, Καθηγητής στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και μέλος της Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο την επισκόπηση των επιστημονικών δεδομένων και των εξελίξεων της επιδημίας του κορωνοϊού SARS-CoV-2 του υπουργείου Υγείας.
Και προσθέτει ότι «εκτός απροόπτου δεν προβλέπεται κάτι επιπρόσθετο έως την 31η Αυγούστου. Αν ωστόσο αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων, δεν αποκλείεται η Επιτροπή να εισηγηθεί συμπληρωματικές παρεμβάσεις».
Οι επιστήμονες παραμένουν ωστόσο αισιόδοξοι ότι τον Σεπτέμβριο δεν αναμένεται ανεξέλεγκτη αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού. «Δεν θα πρέπει να θεωρούμε λογικό και αναμενόμενο να αυξηθούν οι νέες διαγνώσεις επειδή τελείωσαν οι διακοπές και όλοι επιστρέφουν στις μόνιμες κατοικίες τους. Έχουν ήδη ληφθεί περιοριστικά μέτρα και πιστεύουμε ότι αυτά θα αποδώσουν καρπούς», καταλήγει ο κ. Μαγιορκίνης.