Η εβδόμη Σεπτέμβρη είναι η ημερομηνία στην οποία κατέληξαν ειδικοί και υπουργείο Παιδείας, ως την ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, η οποία δεν θα θυμίζει σε τίποτα τις παλαιότερες, αφού ο κορωνοϊός έχει διαμορφώσει ένα αρκετά διαφορετικό τοπίο, τόσο στην καθημερινότητά μας, όσο και στη λειτουργία των σχολείων.
Ειδικά μέτρα θα ισχύουν στα σχολικά συγκροτήματα και τις σχολικές τάξεις, νεό πλαίσιο θα εφαρμοστεί για τις απουσίες, ενώ η μάσκα θα έχει κεντρικό ρόλο στην καθημερινότητα μαθητών και εκπαιδευτικών.
Όπως είπε το μεσημέρι της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας οι σχετικές ανακοινώσεις για τα συνολικά μέτρα που θα ισχύσουν για την λειτουργία των σχολείων θα γίνουν τη Δευτέρα 24 Αυγούστου από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Ποιες μάσκες να προτιμούν οι γονείς
Ο πρόεδρος της Εταιρίας Λοιμοξιολόγων και μέλος της επιτροπής επιστημόνων για τον κορωνοϊό, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στις μάσκες που προτείνουν οι ειδικοί για τους μαθητές, αλλά και στα μέτρα που αποφασίστηκαν για τα σχολεία.
Ειδικότερα, ο κ. Γαργαλιάνος συμβούλευσε τους γονείς να προμηθευτούν βαμβακερές μάσκες για τα παιδιά τους, την οποία θα πρέπει να πλένουν καθημερινά, ενώ σύστησε να προμηθεύονται τις μάσκες από τα φαρμακεία και όχι από οπουδήποτε, ώστε να είναι σίγουροι για την ασφάλεια των παιδιών.
Το πρώτο μάθημα θα είναι για τον κορωνοϊό
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι το πρώτο μάθημα που θα γίνει στα σχολεία θα αφορά τον κορωνοϊό, ενώ μιλώντας την Τετάρτη στον ΘΕΜΑ 104,6 ανέφερε αναλυτικά τα νέα μέτρα, αλλά και τι θα γίνει σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα σε σχολείο.
Τόνισε δε ότι «εδώ και πολλούς μήνες, υνεργαζόμαστε με την επιτροπή λοιμοξιολόγων, για να ορίσουμε πώς θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία», ενώ υπογράμμισε ότι «με βάση τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα ο προγραμματισμός είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου. Παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας και προσαρμοζόμαστε ανάλογα. Συζητάμε καθημειρνά με τους ειδικούς. Θα επικαιροποιήσουμε τα μέτρα ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας».
Σύμφωνα με την υπουργό, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ ακόμα είναι υπό συζήτηση το από ποια ηλικία και πάνω θα φοράνε μάσκα τα παιδιά, ενώ ανέφερε ότι θα έχουν διαφορετικά διαλείμματα για να μην αναμειγνύονται τα τμήματα και ο καθαρισμός των σχολείων θα γίνεται τόσο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων όσο και μετά το πέρας αυτών, ενώ αντισηπτικά θα υπάρχουν σε κάθε τάξη με ευθύνη της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ θα εκδόσει νέες οδηγίες αλλά και ειδικές οδηγίες για τη χρήση μάσκας, ενώ θα υπάρξει και ειδικό πλαίσιο για τις δικαιολογημένες απουσίες σε περίπτωση που νοσήσει μαθητής.
Η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι για τα νηπιαγωγεία θα ισχύσουν ίδιοι ή παρόμοιοι κανόνες, ενώ η λειτουργία των Πανεπιστημίωνείναι υπό συζήτηση και θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο σχέδιο από το υπουργείο Παιδείας για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης στο προσεχές διάστημα, ωστόσο για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου έχει ήδη εκδοθεί υπουργική απόφαση που προβλέπει το ίδιο σύστημα με αυτό της προηγούμενης εξεταστικής. Δηλαδή τα πανεπιστήμια έχουν την επιλογή μεταξύ διά ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Για τις απουσίες
Όσο για τις απουσίες, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι το πλαίσιο που θα αφορά τις απουσίες θα είναι πολύ συγκεκριμένο και οι απουσίες θα δικαιολογούνται στις εξής περιπτώσεις:
– Αν ο μαθητής νοσεί από κορωνοϊό
– Αν νοσεί κάποιος στο περιβάλλον του
– Αν ανήκει σε ευπαθή ομάδα
Τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο
Η κ. Κεραμέως εξήγσε ότι σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα σε σχολείο, η τηλεκπαίδευση είναι έτοιμη και στη διάθεση των εκπαιδευτικών, ώστε να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία, σε περίπτωση που χρειαστεί να ανασταλλέι η λειτουργία τμήματος ή ενδεχομένως και ολόκληρου σχολείου.
Στο πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο, αναφέρθηκε και ο Νίκος Σύψας μιλώντας στο Open.
«Υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρούσματος. Αν έχουμε ένα κρούσμα δεν θα κλείσει όλο το σχολείο, αλλά συγκεκριμένα τμήματα, θα γίνεται ιχνηλάτηση και απολύμανση, έτσι ώστε αν υπάρξει κρούσμα να μην υπάρξει διασπορά. Υπάρχει σχέδιο για το πώς θα προσεγγίζουν οι μαθητές τα κυλικεία, αν είναι ανοιχτά. Για τα κυλικεία γίνεται συζήτηση, το τελικό σχέδιο θα το έχουμε την Πέμπτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κορωνοϊός: Το σύμπτωμα που ξεχωρίζει την COVID-19 από το κρυολόγημα
Κορωνοϊός: Ετοιμότητα για νέα μέτρα μετά τη Χαλκιδική και την Μύκονο