Ανησυχία για την μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού επικρατεί διεθνώς καθώς η ασθένεια Covid-19 προκάλεσε 400.000 νέα κρούσματα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όπως διεμήνυσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), επισημαίνοντας παράλληλα πως δεν έχουμε φθάσει ακόμη στην κορύφωση της πανδημίας.

Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως ανέρχονται στα 11,7 εκατομμύρια ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 543.000 άνθρωποι.

Η Ασία καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα από όλες τις ηπείρους με την Ινδία και τη Ρωσία να μετρούν περισσότερα από 693.000 κρούσματα έκαστη.

Στην Αμερική, τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια , με τις Ηνωμένες Πολιτείες να μετρούν περίπου τα μισά (2,9 εκατ.) και ακολουθεί η Βραζιλία με 1,66 εκατ. κρούσματα και το Περού με 309.000.

Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2,5 εκατ. κρούσματα με το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκεται στην κορυφή της θλιβερής λίστας και ακολουθούν Ιταλία και Ισπανία.

Στην Αφρική έχουν καταγραφεί μόλις 483 799 κρούσματα με την Νότιο Αφρική, την Αίγυπτο και την Νιγηρία να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις.

Παράλληλα οι περισσότεροι θάνατοι διεθνώς καταγράφονται στις ΗΠΑ, όπου ο θλιβερός κατάλογος μετράει ήδη περισσότερους από 131.000 νεκρούς και ακολουθεί η Βραζιλία με πάνω από 66.000 θύματα.

Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 194.515 θάνατοι, με το Ηνωμένο Βασίλειο να μετράει τους περισσότερους νεκρούς. Από τις ασιατικές χώρες, τους περισσότερους νεκρούς μετράει η Ινδία με 20.160 θανάτους και ακολουθούν το Ιράν, η Τουρκία και η Ρωσία.

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική καταγράφουν το 50% των κρουσμάτων COVID-19 στην αμερικανική ήπειρο και ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων συνεχίζει να επιταχύνεται, έχοντας ήδη φθάσει τα 5,9 εκατομμύρια στην Αμερική, υπογράμμισε, από την πλευρά της, η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ, Καρίσα Ετιέν.

«Πρόκειται για μια πανδημία συγκλονιστικών αναλογιών και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να βάζουμε όλη την ενέργειά μας για να την θέσουμε υπό έλεγχο», επισήμανε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης από την Ουάσιγκτον με τους διευθυντές της Παναμερικανικής Οργάνωσης Υγείας (PAHO).

Η PAHO ευχήθηκε στον πρόεδρο της Βραζιλίας Μπολσονάρου ταχεία ανάρρωση από τη νόσο COVID-19, με την οποία διαγνώστηκε.

«Το μήνυμα είναι ότι αυτός ο ιός είναι απρόβλεπτος και δεν σέβεται φυλές, τάξεις ή ανθρώπους σε εξουσία, παρά τα μέτρα ασφαλείας που περιβάλλουν οποιονδήποτε πρόεδρο», τόνισε ο διευθυντής της PAHO για τις λοιμώδεις ασθένειες Μάρκος Εσπινάλ.

Όσον αφορά τη Βραζιλία, το γεγονός ότι ασθένησε από το κορωνοϊό ο πρόεδρος της χώρας θα πρέπει να εντείνει την ανάγκη να ενισχυθεί η εφαρμογή των οδηγιών σχετικά με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και τη χρήση μάσκας, με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς της νόσου, σημείωσε ο ίδιος.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο 65χρονος ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, ανακοίνωσε ότι έχει προσβληθεί από κορωνοϊό, τη στιγμή που η πανδημία πλήττει σε ανησυχητικό βαθμό τη χώρα του. «Βγήκε θετικό», δήλωσε – ενώπιον δημοσιογράφων – ο Μπολσονάρου, όσον αφορά στο τεστ για τον φονικό ιό, φορώντας αυτή τη φορά μάσκα.

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Όπως και ο Ντόναλντ Τραμπ έτσι και ο Μπολσονάρου υποτιμούσε συχνά τη σοβαρότητα της νόσου, ενώ είχε καθυστερήσει πολύ να λάβει μέτρα για την αναχαίτιση εξάπλωσης του κορωνοϊού. Μάλιστα, δεν φαινόταν να ακολουθεί τις συστάσεις των ειδικών ούτε να υπολογίζει τη σημασία των κοινωνικών αποστάσεων.

Η χώρα του Μπολσονάρου είναι πλέον η δεύτερη – μετά τις ΗΠΑ – στον κόσμο που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, με πάνω από 66.000 νεκρούς και 1,66 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο Μπολσονάρου έχει υποβαθμίσει επανειλημμένα την πανδημία αποκαλώντας, δε, «γριπούλα» την COVID-19.

Μέχρι πρότινος ο Μπολσονάρου αρνείτο να φορά μάσκα στις δημόσιες εμφανίσεις του.Το Σαββατοκύριακο συμμετείχε σε διάφορες εκδηλώσεις και ήρθε σε στενή επαφή με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βραζιλία, τον Τοντ Τσάπμαν, κατά τη διάρκεια της τελετής για την εορτή της 4ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με το CNN Brasil, ο Μπολσονάρου έχει αρχίσει να παίρνει ένα κοκτέιλ φαρμάκων – το ανθελονοσιακό υδροξυχλωροκίνη και το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη – που προβάλει ως θεραπεία για την COVID-19, παρότι ελάχιστα τεκμήρια υπάρχουν για την αποτελεσματικότητά της.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας χαλάρωσε, επίσης, πριν από λίγες ημέρες, τον νόμο σχετικά με τη χρήση της μάσκας στους δημόσιους χώρους, καθιστώντας την μη υποχρεωτική στα εμπορικά καταστήματα και τους χώρους λατρείας.

Πριν από δύο μήνες, οι ΗΠΑ κατέγραφαν το 75% των κρουσμάτων COVID-19 στην αμερικανική ήπειρο, υπογράμμισε η Καρίσα Ετιέν, προειδοποιώντας πως ο ΠΟΥ προβλέπει την επιτάχυνση των κρουσμάτων σε διάφορες αμερικανικές πολιτείες, το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής Αμερικής και της Νότιας Αμερικής.

Παράλληλα ο ΠΟΥ παραδέχτηκε πως «προκύπτουν αποδείξεις» σχετικά με τη διασπορά μέσω του αέρα του κορωνοϊού, αφότου ομάδα επιστημόνων προέτρεψε τον Οργανισμό να επικαιροποιήσει τις οδηγίες του σχετικά με τον τρόπο που εξαπλώνεται η νόσος.