Στη «μάχη» για τον έλεγχο της εστίας κορωνοϊού, που εντοπίζεται στη Θράκη, στις περιοχές της Ξάνθης και της Ροδόπης, έχουν ριχτεί οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας. Πρόκειται, όπως διαπιστώνουν, για μια μάχη δύσκολη καθώς υπάρχει αυξημένη επιδημική δραστηριότητα, δηλαδή έντονη κυκλοφορία του κορωνοϊού και παράλληλα είναι πολύ δύσκολη η – αναγκαία- επικοινωνία με τους κατοίκους ώστε να υψωθούν εμπόδια στην κυκλοφορία αυτή.
Χθες ανακοινώθηκαν άλλα 49 κρούσματα στις δύο περιοχές – από τα συνολικά 55 κρούσματα κορωνοϊού που ήταν η ημερήσια καταγραφή στη χώρα. Τα 43 από αυτά προστέθηκαν στα περίπου 60 που έχουν επιβεβαιωθεί τις τελευταίες δέκα ημέρες στην Ξάνθη, και ιδίως στον δήμο Μύκης, με τα περισσότερα να είναι από τον Εχίνο. Αλλά και στην όμορη Ροδόπη τα κρούσματα είναι σε ανοδική τροχιά. Άλλα 100 κρούσματα έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας κορωνοϊού στη συγκεκριμένη περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι στη Ροδόπη, ειδικότερα στο δήμο Ιάσμου ελήφθησαν προχθές περιοριστικά μέτρα με τον οικισμό του Αγιάσμου να μπαίνει σε καραντίνα. Το ίδιο είχε γίνει και στον Εχίνο του δήμου Μύκης την περασμένη Πέμπτη, όπου το τοπικό lockdown θα αξιολογηθεί σήμερα ως προς την αποτελεσματικότητά του και θα κριθεί η παράτασή του.
Το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο των τελευταίων δέκα ημερών, όπως αποτυπώνεται και στις νοσηλείες ασθενών με λοίμωξη Covid-19, προβληματίζει τους αρμόδιους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, περίπου το 1/3 των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας προέρχονται από τις εστίες αυτές. Σε σύνολο 50 ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, οι 16 ήταν στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Ειδικότερα, νοσηλεύονταν χθες 8 στην κλινική Covid-19 και οι άλλοι 8 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας και στους θαλάμους αρνητικής πίεσης, ενώ 2 ήταν οι διασωληνωμένοι.
Η διάρκεια της «μάχης»
Η περιοχή του Εχίνου είχε τεθεί ξανά σε καραντίνα στην αρχή της πανδημίας, από τις 25 Μαρτίου μέχρι τις 12 Απριλίου οπότε μηδενίστηκαν τα κρούσματα. Η αναζωπύρωση της επιδημικής εστίας και πάλι προβληματίζει τους αρμόδιους, καθώς γνωρίζουν πως απαιτείται έγκαιρη και στοχευμένη δράση για να ελεγχθεί.
Η αναζωπύρωση αποδίδεται στο ότι οι κάτοικοι της περιοχής, ως επί το πλείστον μουσουλμάνοι, εκτελούσαν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα σε οικίες, καθώς τα τζαμιά είναι κλειστά, με αποτέλεσμα να συγχρωτίζονται και ο ιός να εξαπλώνεται. Το γεγονός δε ότι οικογένειες, πολυπληθείς και ευρείες, με άτομα όλων των ηλικιών, διαβιούν μαζί, μετέτρεψε τις οικίες και την οικογενειακή ζωή σε σημεία με «κλειστούς πληθυσμούς» όπου η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού γινόταν πολύ γρήγορα και εύκολα.
Σε αντίθεση με την ευκολία στη μετάδοση του κορωνοϊού, εξαιρετικά δύσκολη αποδεικνύεται η επικοινωνία με τους κατοίκους της περιοχής. Είναι ενδεικτικό πως οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής δεν δέχονται να υποβληθούν σε τεστ στο πλαίσιο των δειγματοληπτικών ελέγχων που γίνονται από τις Κινητές Ομάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
«Φαίνεται πως δεν έχουν ανοίξει ακόμη κανάλια επικοινωνίας με τους κατοίκους. Το μήνυμα ότι κινδυνεύουν δεν έχει φτάσει σε όλους, το θέμα της δημόσιας υγείας δεν τους απασχολεί» εκτιμά ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.
Σύμφωνα με τον ειδικό, και με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά στοιχεία για την περιοχή, θα απαιτηθούν περίπου 3-4 εβδομάδες και με αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων που έχουν τεθεί, για να ελεγχθεί η συγκεκριμένη εστία της επιδημίας. Τόσο διάστημα χρειάστηκε για να ελεγχθεί η εστία των Ρομά στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας – χθες συμπληρώθηκε μια εβδομάδα χωρίς κανένα νέο κρούσμα κορωνοϊού στην περιοχή.