Βροχή ερωτημάτων δέχονται τα τελευταία 24ωρα τόσο οι αεροπορικές, όσο και τα δύο αεροδρόμια, «Ελ. Βενιζέλος» και «Μακεδονία», που πρόκειται να ανοίξουν πρώτα για τις διεθνείς πτήσεις στη χώρα μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τις 15 Ιουνίου, στο πλαίσιο του σταδιακού ανοίγματος του τουρισμού.
Τόσο τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας όσο και οι αεροπορικές αναμένουν τελικές διευκρινίσεις για το «άνοιγμα» των πτήσεων με δεδομένη τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στους ταξιδιώτες από τις ανακοινώσεις του τελευταίου τριημέρου: μετά τις ανακοινώσεις της περασμένης Παρασκευής από το υπουργείο Τουρισμού για τις 29 χώρες οι οποίες παρουσιάζουν καλύτερη επιδημιολογική εικόνα και «ανοίγουν» για τις πτήσεις στη χώρα μας με δειγματοληπτικούς ελέγχους στους επιβάτες από τις 15/6, ήρθαν οι ανακοινώσεις του Σαββάτου – από το υπουργείο Εξωτερικών αυτή τη φορά – ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να καλωσορίσει τον κόσμο», χωρίς να γίνεται ουδεμία αναφορά για τη λίστα των 29, πλην της λίστας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας της Αεροπλοΐας, EASA, η οποία αναφέρει τα αεροδρόμια πληγεισών περιοχών με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης της μόλυνσης Covid-19, καταρτίζεται σε συνεργασία με τα κράτη μέλη της EASA και βασίζεται στις πληροφορίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και άλλους οργανισμούς υγείας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η λίστα της EASA θα ανανεώνεται συνεχώς και σε αυτή περιλαμβάνονται αεροδρόμια εντός κι εκτός Ε.Ε., από διάφορες περιοχές στην Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία κ.α.
Αυτές οι νεότερες ανακοινώσεις από το ΥΠΕΞ έδωσαν αφορμή για δημοσιεύματα σήμερα στη Βρετανία σύμφωνα με τα οποία «η Ελλάδα λέει τώρα ότι Βρετανοί τουρίστες θα μπορούν να επισκέπτονται τη χώρα από τα μέσα Ιουνίου, την ίδια στιγμή που η Ισπανία αναφέρει ότι η επιδημιολογική εικόνα του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να βελτιωθεί πριν δεχθεί Βρετανούς επισκέπτες».
Σύμφωνα τώρα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, όσον αφορά την πρώτη φάση έως τις 15 Ιουνίου, οι διεθνείς πτήσεις επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας, γίνονται σε όλους τους επισκέπτες τεστ κατά την άφιξή τους και απαιτείται να διανυκτερεύσουν σεκαθορισμένο ξενοδοχείο. Εάν το τεστ είναι αρνητικό, τότε ο επιβάτης τίθεται σε “αυτοκαραντίνα” για 7 ημέρες, ενώ αν είναι θετικό, μπαίνει σε καραντίνα υπό επίβλεψη για 14 ημέρες.
Η δεύτερη φάση είναι από τις 15 Ιουνίου έως τις 30 Ιουνίου, όπου διεθνείς πτήσεις επιτρέπονται στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. «Εάν ο επισκέπτης προήλθε από αεροδρόμιο που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα περιοχών που επηρεάζονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας- EASA, τότε θα υποβάλλεται μόνο σε δειγματοληπτικό έλεγχο κατά την άφιξη. Εάν προέρχεται από αεροδρόμιο στη λίστα περιοχών που επηρεάζονται από τον EASA, τότε θα υπόκειται σε υποχρεωτικό τεστ κατά την άφιξη και ακολουθείται η διαδικασία διανυκτέρευσης σε καθορισμένο ξενοδοχείο, η ‘’αυτοκαραντίνα’’ των 7 ημερών αν το τεστ είναι αρνητικό και αν είναι θετικό η καραντίνα υπό επίβλεψη 14 ημερών».
Στην τρίτη φάση από την 1η Ιουλίου και μετά, διεθνείς πτήσεις επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια στην Ελλάδα και στους επισκέπτες γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι. «Πρόσθετοι περιορισμοί σχετικά με ορισμένες χώρες θα ανακοινωθούν αργότερα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Οι λοιπές αφίξεις
Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ γίνεται αναφορά και στις οδικές αφίξεις από τα χερσαία σύνορα, δηλαδή από την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία, οι οποίες θα επιτρέπονται από τις 15 Ιουνίου. «Οι επισκέπτες θα υποβάλλονται σε δειγματοληπτικούς ελέγχους κατά την άφιξή τους. Οι αφίξεις με πλοία επιτρέπονται από την 1η Ιουλίου, με τους επισκέπτες να υποβάλονται σε τυχαίες δοκιμές κατά την άφιξη».
Η Ελλάδα σε οποιοδήποτε στάδιο διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει οποιοδήποτε από τα παραπάνω υπό το φως των μεταβαλλόμενων συνθηκών.
Πρώτο κουδούνι για δημοτικά με αποστάσεις και αντισηπτικά – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Αναζωπύρωση του κορωνοϊού λόγω των διαδηλώσεων φοβούνται στις ΗΠΑ