Σταδιακό φαίνεται ότι θα είναι το comeback της εστίασης. Μπορεί από σήμερα με βάση την απόφαση της κυβέρνησης να μπορεί να επαναλειτουργήσει το μεγαλύτερο μέρος, ωστόσο πολλοί επαγγελματίες, κυρίως απ’ το χώρο των εστιατορίων, εμφανίζονται διστακτικοί καθώς παραμένουν σε εκκρεμότητα τα πρωτόκολλα υγείας ενώ τα μέτρα στήριξης της εστίασης αφορούσαν τελικά μόνο την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο 13% και τη καταβολή μειωμένου ενοικίου το μήνα Ιούνιο (60%).

«Με δεδομένο λοιπόν ότι για την επαναλειτουργία μίας τέτοιας επιχείρησης πρέπει να δαπανηθεί ένα σημαντικό κεφάλαιο κίνησης για να μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες της, στην αρχή κάποιοι ίσως καθυστερήσουν να ανοίξουν για να δουν περίπου πως θα διαμορφωθεί η κίνηση», εξηγούσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) κ. Γιώργος Καββαθάς. Ο ίδιος πάντως εκτιμά ότι οι περισσότεροι θα ανοίξουν από σήμερα «διότι όσο παραμένεις κλειστός τόσο πιο κοντά στο λουκέτο είσαι. Με μηδέν εισόδημα και μόνο έξοδα και υποχρεώσεις ποτέ κανείς δεν επιβίωσε. Τουλάχιστον θα παλέψεις και όσο πάει», λέει χαρακτηριστικά.

Με βάση την κυβερνητική απόφαση από σήμερα μπορούν να επαναλειτουργήσουν όλα τα καταστήματα εστίασης (καφέ, εστιατόρια, μπαρ) που διαθέτουν υπαίθριο χώρο (αυλές, μπαλκόνια κοκ) ή χρησιμοποιούν κοινόχρηστο χώρο (πλατείες, πεζόδρομους κοκ). Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά αυτό καλύπτει περίπου το 80% των επιχειρήσεων του κλάδου.

Από την άλλη για τον κ. Γιάννη Μωράκη, Πρόεδρο της κίνησης BA.RE.CA. καλύπτονται περίπου τα μισά καταστήματα, αφού τα εποχικά μένουν εκτός.
«Ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε τους ανοιχτούς μας χώρους», σημείωνε ο ίδιος. «Για τους κλειστούς πλέον αναμονή και δυστυχώς δεν υπάρχει και κάποιο πλάνο γι αυτό. Η χειμερινή σαιζόν αποδείχθηκε καταστροφική μετά το lockdown. Έπειτα θα υπάρξει πρόβλημα στα νησιά. Θα μετατρέψουμε σε ανοικτό κλαμ το πεζοδρόμιο. Είναι δύσκολα», σημειώνει.

Αλαλούμ με τα διαδικαστικά

Ένα σημαντικό πρόβλημα πάντως το οποίο έχουν να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες του χώρου είναι τα πρωτόκολλα υγείας που πρέπει να ακολουθήσουν. Και τούτο καθώς οι περισσότεροι επαγγελματίες περίμεναν αναλυτικές κατευθύνσεις απ’ τον ΕΟΔΥ, κάτι που τελικά δε συνέβη, οπότε προετοιμάστηκαν με βάση τις γενικές οδηγίες του Υπ. Ανάπτυξης και του σχετικού Οδηγού που εξέδωσε ο ΕΦΕΤ. Ωστόσο μεταξύ τους υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Ο ΕΦΕΤ για παράδειγμα λέει ότι είναι υποχρεωτικό οι σερβιτόροι να φορούν γάντια. Οι οδηγίες του Υπ. Ανάπτυξης λένε ότι είναι προαιρετικό…

Επίσης μόλις χθες βγήκε η υπουργική απόφαση με την οποία ξεκαθάριζε ποιοι τελικά μπορούν να λειτουργήσουν από σήμερα και ποιοι όχι. Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση τους δύο γενικούς ΚΑΔ που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ακόμα και τα νυχτερινά κέντρα και τα κλαμπ! Κάτι, ωστόσο που δε θα συμβεί με βάση την υπουργική απόφαση που έλαβε χθες ΦΕΚ.

Η ίδια απόφαση επίσης καθορίζει πως μπορούν να λειτουργήσουν εστιατόρια που βρίσκονται εντός ξενοδοχείων αρκεί να έχουν ανεξάρτητη για το κοινό είσοδο.

Κλειστά για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη

Σε κάθε περίπτωση εξακολουθεί για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμα η απαγόρευση λειτουργίας των εξής ΚΑΔ που σχετίζονται με την εστίαση:

*Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από κυλικείο (ΚΑΔ 56.10.19.04).

*Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από κυλικείο γηπέδου (ΚΑΔ 56.10.19.05).

*Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από κυλικείο θεάτρου η κινηματογράφου (ΚΑΔ 56.10.19.06).

*Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών σε υπαίθριες εκδηλώσεις, όχι από κινητές καντίνες (ΚΑΔ 56.10.19.09).

*Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering) (ΚΑΔ 5621).

*Υπηρεσίες που παρέχονται από καντίνες αθλητικώνεγκαταστάσεων (ΚΑΔ 56.29.20.02).

*Υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία) (ΚΑΔ 56.29.20.04).

*Υπηρεσίες που παρέχονται από φοιτητικά εστιατόρια, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) (ΚΑΔ 56.29.20.05).

*Δραστηριότητες παροχής ποτών, με εξαίρεση: α) τις υπηρεσίες παροχής ποτών (ΚΑΔ 56.30.10.00), β) τις υπηρεσίες που παρέχονται από καφέ μπαρ (ΚΑΔ 56.30.10.04), γ) τις υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο, χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια (ΚΑΔ 56.30.10.06), δ) τις υπηρεσίες που παρέχονται από καφετέρια (ΚΑΔ 56.30.10.07), ε) τις υπηρεσίες που παρέχονται από καφετέρια με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο (ιντερνέτ καφέ) [ΚΑΔ 56.30.10.0] και στ) τις υπηρεσίες που παρέχονται από παραδοσιακό καφενείο (ΚΑΔ:56.30.10.14) [ΚΑΔ 5630].

Κανονικά τα καταστήματα στα εμπορικά κέντρα

Επιπρόσθετα άλλη υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε επίσης χθες, και με την οποία καθορίστηκαν αναλυτικά οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, διευκρίνιζε πως μπορούν να λειτουργήσουν από σήμερα και τα καταστήματα εστίασης στα εμπορικά κέντρα. Και αυτό καθώς «οι κοινόχρηστοι χώροι εντός εμπορικού κέντρου εξομοιώνονται με ανοικτούς υπαίθριους χώρους για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων».

Ποιοι θα λάβουν «δωρεάν» υπαίθριο χώρο

Με βάση μάλιστα ρύθμιση που πέρασε στο νομοσχέδιο του υπ. Τουρισμού που υπερψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν με απόφαση Δημάρχου ατελώς τον διπλάσιο απ’ τον αρχικό παραχωρούμενο δημόσιο υπαίθριο χώρο «ή να είναι ικανός για την ανάπτυξη του ίδιου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων που προβλέπονται στην ήδη κατεχόμενη άδεια χρήσης».

Επίσης δίδεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που δεν είχαν άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου να λάβουν επίσης ατελώς «για την ανάπτυξη αριθμού τραπεζοκαθισμάτων ίσου με την επιβαλλόμενη μείωση στον εσωτερικό ή αύλιο χώρο ή στο προκήπιο του καταστήματος».

Περιορισμοί

Επίσης μεζεδοπωλεία, ταβέρνες κοκ θα πρέπει να ξεχάσουν προς το παρόν τη ζωντανή μουσική καθώς αυτή απαγορεύεται σε υπαίθριους χώρους. Αντίθετα επιτρέπεται η μουσική μέσω ηχείων αρκεί να είναι εντός των ορίων εντάσεως ήχου.

Επίσης τα κλιματιστικά απαγορεύονται δια ροπάλου… Επιτρέπονται ανεμιστήρες, όχι όμως και τα συστήματα υδρονέφωσης για να δροσίζεται ο κόσμος.

Παρ’ όλα αυτά η διάθεση για να ξεπεραστούν όλα αυτά υπάρχει και όπως λέει και ο κ. Μωράκης «φαίνεται πως θα επικρατήσει το ‘βλέποντας και κάνοντας’ εκ μέρους των αρμόδιων Αρχών».

Ελάχιστη η στήριξη

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν στο κομμάτι της στήριξης της εστίασης καθώς οι επαγγελματίες του κλάδου τελικά δεν είδαν αυτά που περίμεναν.

«Η μείωση του ΦΠΑ στο 13% έστω και προσωρινά είναι θετικό. Όμως δεν αρκεί. Σας υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση το είχε εξαγγείλει ήδη με την ανάληψη των καθηκόντων της», σημειώνει ο κ. Γιώργος Καββαθάς.«Σημειωτέον βέβαια ότι η μείωση του ΦΠΑ πηγαίνει για να μετακυλιστεί στον καταναλωτή, δεν είναι για να ενισχυθεί το ταμείο κάθε επιχείρησης. Έπειτα το μέτρο με τα μειωμένα ενοίκια θα ισχύσει μόνο τον Ιούνιο, οι εργοδοτικές εισφορές θα πρέπει να πληρώνονται στο ακέραιο ακόμα και εάν θέτεις εργαζόμενο σε εκ περιτροπής εργασία… τουλάχιστον ας υπήρχε η πρόβλεψη να παίρναμε ως αποζημίωση τα χρήματα που χάσαμε το διήμερο που επεβλήθη το lockdown στις 13 και 14 Μαρτίου. Ο καθένας με τα τιμολόγια του για τα υλικά που πέταξε τελικά στα σκουπίδια», προσθέτει.

Έμμεση χρηματοδότηση από τους προμηθευτές

Σε κάθε περίπτωση πάντως φαίνεται πως οι προμηθευτές των καταστημάτων εστίασης θα κληθούν να αναλάβουν ένα μέρος του βάρους. «Ήδη απ’ το lockdown που έγινε υπήρχαν υπόλοιπα πελατών. Τώρα με την επανέναρξη δημιουργήθηκαν και νέες πιστώσεις προκειμένου να βοηθήσουμε να επαναλειτουργήσουν, οπότε εν μέρει είμαστε και εμείς χρηματοδότες», σχολίαζε πρόσφατα ο Αντιπρόεδρος της Λουξ κ. Πλάτων Μαρλαφέκας. «Αυτό το αντιμετωπίζουν όλες οι βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες τροφίμων και ποτών», σημείωνε.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Πόσες φορές να πλένουμε τα χέρια μας για να μειωθεί κατά 36% ο κίνδυνος λοίμωξης

Χαρδαλιάς: Αυτοί είναι οι κανόνες επαναλειτουργίας της εστίασης – Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι καλά

Εστίαση και Τουρισμός: Ανοίγουν τα νησιά – Στο 0,3-0,4 ο δείκτης R0