Η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έγιναν και πάλι κύριο θέμα στον ξένο Τύπο για την επιτυχή αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, η εφημερίδα της Βοστώνης, Christian Science Monitor, κάνει λόγο για τα «αποθέματα αντοχής» των Ελλήνων στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στέκεται στην «ωρίμανση» της χώρας, σύμφωνα με δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη και αναφέρεται στη νέα πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει στη μετά – κορωνοϊό εποχή.
Το άρθρο της εφημερίδας αναφέρει ότι… «μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα άντλησε πρωτόγνωρα αποθέματα αντοχής για να αντιμετωπίσει επαρκώς τον κορωνοϊό. Τώρα αποτελεί η ίδια ένα μάθημα αντοχής.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης – της οικονομικής της κατάρρευσης πριν από μια δεκαετία – η Ελλάδα ήταν ένα παράδειγμα χώρας προς αποφυγήν. Η οικονομία της είχε τόσο κακή διαχείριση, που χρειάστηκε τρεις διεθνείς διασώσεις. Μόνο πέρυσι, μετά από ακραία λιτότητα και μεταρρύθμιση, άρχισε να δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Το ελληνικό χρηματιστήριο, για παράδειγμα, είχε τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο.
Έτσι, τον Μάρτιο, όταν άρχισε να χτυπά η πανδημία του κορωνοϊού, οι πολίτες της ήταν καλά προετοιμασμένοι να αναλάβουν δράση. Νωρίς, η Ελλάδα έκλεισε μεγάλο μέρος της κοινωνίας της και οι πολίτες υπάκουσαν επιμελώς τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, τηρώντας τους κανόνες των γενικών περιοριστικών μέτρων. Η αντοχή που είχαν αναπτύξει οι Έλληνες χρησιμοποιήθηκε σωστά. Γι’ αυτό η χώρα έχει ένα από τα χαμηλότερα νούμερα κατά κεφαλήν θανάτων από την covid-19 στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της κοινωνικής πειθαρχίας και μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στους θεσμούς. «Έχουμε ωριμάσει», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εφημερίδα Καθημερινή.
Καθώς η Ελλάδα ανοίγει προσεκτικά την οικονομία της, θα πρέπει να βασιστεί στην ανανεωμένη κοινωνική εμπιστοσύνη και στην ικανότητά της να προσαρμόζεται και να μαθαίνει. Η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ξένο τουρισμό, μια βιομηχανία που ενδέχεται να είναι από εκείνες που θα αργήσουν περισσότερο να ανακάμψουν. Πρέπει, επίσης να αντιμετωπίσει την υψηλή ανεργία.
Λόγω της επιτυχίας τους εναντίον του κορωνοϊού, οι Έλληνες επιδεικνύουν τώρα ενότητα και αυτοπεποίθηση που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τη νέα πρόκληση. Μεγάλο μέρος της Ευρώπης βλέπει την Ελλάδα, όχι ως μαύρο πρόβατο αλλά ως φωτεινό παράδειγμα.
Η αντοχή είναι κάτι περισσότερο από το να επιστρέφεις στην κανονικότητα μετά από μια καταστροφή. Είναι η ικανότητα υιοθέτησης νέων ιδεών και πρακτικών που ενισχύουν ένα άτομο ή μια κοινότητα. Ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Pascal Lamy λέει ότι «η αντοχή αντικατοπτρίζει τις θρησκευτικές και πολιτιστικές ιδιότητες της κοινωνίας ή αυτό που αποκαλείται «πνευματική παράδοση»».
Και προσθέτει ότι «αυτά τα χαρακτηριστικά είναι τα κρυμμένα αμορτισέρ κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Δεν αρκεί μόνο το να είσαι αποτελεσματικός στις επιχειρήσεις ή στη διακυβέρνηση».
Οι κοινωνίες που επιβιώνουν και ευημερούν μετά από μια καταστροφή έχουν ήδη δημιουργήσει ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς. Οι δοκιμασίες δεν πρέπει να θεωρούνται ως κάτι τυχαίο αλλά ως ευκαιρίες ανάπτυξης. Τα άτομα διευρύνουν συχνά τη σκέψη τους για το σκοπό τους. Ακριβώς όπως η Ελλάδα, οι κοινωνίες που κερδίζουν σε ωριμότητα μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε νέα κρίση».