Και κατά τα φετινά, εικοστά έβδομα στη σειρά Βραβεία του εκδοτικού οργανισμού MORAX και του περιοδικού «Ασφαλιστικό Marketing» αναδείχθηκαν οι διακεκριμένοι για τις επιδόσεις τους συνεργάτες πωλήσεων των ασφαλιστικών εταιρειών, όπως προτείνονται από τις ίδιες τις εταιρείες σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Ωστόσο, το ειδικό και μοναδικό βραβείο εταιρικής υπευθυνότητας, πάνω στην οποία έχει θεμελιωθεί, συνδεδεμένος με τον ρόλο της ασφάλισης, ο θεσμός των Insurance Awards από τον αείμνηστο Φίλιππο Μωράκη, αποτελεί επιλογή επιτροπής των οργανωτών και φέτος απονεμήθηκε, για μια ακόμη φορά, στην INTERAMERICAN για την «πληρέστερη Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης».
Αναφερόμενος στη βράβευση της INTERAMERICAN για την «πληρέστερη Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης», ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής εταιρικών υποθέσεων του Ομίλου, επισημαίνει ότι «η ιδιαίτερη βαρύτητα της αναγνώρισης της κοινωνικής ευθύνης, την οποία προσέδωσε στον θεσμό των Insurance Awards ο εμπνευστής τους Φίλιππος Μωράκης με το εύρος της ασφαλιστικής κουλτούρας που τον διέκρινε, αναδεικνύει με το ιδιαίτερο βραβείο εταιρικής υπευθυνότητας την κεντρική ιδέα της ασφαλιστικής αποστολής, που είναι βαθύτατα κοινωνική. Αυτή η αποστολή πρέπει να εκφράζεται καθημερινά στην πράξη όχι μόνο από τις εταιρικές πολιτικές, αλλά στο επίπεδο των συμπεριφορών και της διαχείρισης και από τους Διαμεσολαβητές, που είναι οι πρεσβευτές της ιδιωτικής ασφάλισης στην ευρύτερη κοινωνία. Η κοινωνική ευθύνη, φυσικά, συνδεδεμένη καθώς είναι με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη κάθε επιχείρησης, αποτυπώνεται πειστικά μόνο σε μια δομημένη, αποδεικτικού χαρακτήρα και πιστοποιημένη Έκθεση που ακολουθεί τα βέλτιστα, πλέον εξελιγμένα και αξιόπιστα διεθνή πρότυπα λογοδοσίας, όπως είναι τα Global Reporting Initiative Standards».
Με αυτό την κοινή παραδοχή και δεδομένου ότι το περιεχόμενο ενός απολογισμού στοιχειοθετείται από τη στρατηγική ενσωμάτωση και ανάλυση ουσιαστικότητας των θεμάτων, το έργο και τους δείκτες επίδοσης -δεν συντάσσεται σοβαρός απολογισμός χωρίς αυτά-, η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της INTERAMERICAN, που βραβεύεται σταθερά στον θεσμό εδώ και δέκα χρόνια, αποτελεί ένα υπόδειγμα για την ασφαλιστική αγορά. Όπως παρατηρεί ο κ. Ρούντος, «στον μακρύ δρόμο της Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι ρεαλιστικά συνετό όλοι να μαθαίνουμε από όλους. Στην εταιρεία μας, με μεθοδικότητα και συνέχεια, συμμετέχουμε στο παγκόσμιο και τοπικό περιβάλλον των προβληματισμών, πρωτοβουλιών και εξελίξεων για μια υγιή επιχειρηματικότητα με συνεισφορά στην κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία».
Αναφορά στη γενικότερη εικόνα των πραγμάτων για την Κοινωνική Ευθύνη και Βιώσιμη Ανάπτυξη και ειδικότερα στον χώρο της ασφαλιστικής αγοράς, γίνεται και σε άρθρο του καθ’ ύλην αρμόδιου στελέχους της INTERAMERICAN, που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Ασφαλιστικό Marketing» σε σχετικό αφιέρωμα όπου, μεταξύ άλλων, τονίζεται:
«Σε επίπεδο παγκόσμιας διαβούλευσης ηγετών των μεγάλων χωρών, αλλά και πρωτοβουλιών Διεθνών Κέντρων αποφάσεων και επιρροής -όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- η Βιώσιμη Ανάπτυξη (Sustainable Development) βρίσκεται, σήμερα, στο επίκεντρο των συζητήσεων και δεσμεύσεων για άμεσες πρακτικές που θα συμβάλουν στην ανασύνθεση των κοινωνιών, την αποκατάσταση ισορροπιών και τη διασφάλιση της προοπτικής για έναν καλύτερο κόσμο. Το πλαίσιο έχει χαραχθεί: οι Αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου (Global Compact) και οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., οι αποφάσεις των Διεθνών Κέντρων για την Κλιματική Αλλαγή, οι Διακηρύξεις και Πρωτοβουλίες Διεθνών Φορέων, συνθέτουν ένα πεδίο αναφοράς και σύγκλισης των σχετικών προσπαθειών. Σε αυτό το πεδίο, οι επιχειρήσεις έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης.
Για την ελληνική ασφαλιστική αγορά ο εν λόγω τομέας είναι, ίσως, ο μοναδικός με τόσο ευδιάκριτη την πρωτοπορία της INTERAMERICAN, τόσο όσον αφορά στον χρόνο ωρίμανσης όσο και σε εύρος εφαρμοσμένων πρακτικών. Μόλις κατά τα τελευταία χρόνια ορισμένες εταιρείες της αγοράς παρουσιάζουν δείγματα ενδιαφέροντος για την αναγκαιότητα μιάς στρατηγικά ενσωματωμένης, με επιχειρησιακό σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης. Πέραν αυτών των λίγων εταιρειών, τη θέση τους στον προθάλαμο εισαγωγής στις έννοιες του responsibility και sustainability διεκδικούν ορισμένες άλλες ακόμη, με περιστασιακές και αποσπασματικές ενέργειες, που συχνά είναι παραφυάδες της περιοχής του «ολοκληρωτικού» marketing. Ταυτόχρονα και πολύ περισσότερο, λείπουν στην ασφαλιστική αγορά οι απολογιστικές Εκθέσεις. Οι μοναδικές εξαιρέσεις πάλι, χαρακτηρίζονται από το πρώιμο στάδιο ύλης προς αξιολόγηση και αδυναμία συγκριτικών στοιχείων αναφορικότητας, περιοδικότητας και απολογιστικής προόδου. Ενθαρρυντική, ωστόσο, είναι η διαπίστωση πως στην ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα αναδεικνύονται σοβαρές και εξελίξιμες, βάσει μοντέλων και στρατηγικής με συνέχεια και συνέπεια, πολιτικές Εταιρικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης».