Δυναμική παρουσία είχε ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ακτινοχειρουργικής (ISRS 2019) που έλαβε χώρα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.
Τον Όμιλο ΥΓΕΙΑ εκπροσώπησαν οι Ακτινοθεραπευτές – Ογκολόγοι του Κέντρου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΥΓΕΙΑ, κ.κ. Χρήστος Σκαρλέας, Γιώργος Κριτσέλης καθώς και ο Ακτινοφυσικός κ. Παντελής Καραΐσκος από το Τμήμα Ιατρικής Φυσικής.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι τρεις παρουσιάσεις του Κέντρου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΥΓΕΙΑ.
Ο Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος κ. Γιώργος Κριτσέλης, σε συνεργασία με το τμήμα Ιατρικής Φυσικής (κ.κ Γιώργος Κόλλιας, Χρύσα Παρασκευοπούλου, Έφη Κουτσουβέλη, Παντελής Καραΐσκος, και Νικόλας Γιακουμάκης), παρουσίασε θεραπείες Στερεοτακτικής Ακτινοθεραπείας Σώματος (SBRT), πρωτοποριακές στον Ελληνικό χώρο, σε ασθενείς με ανεγχείρητο καρκίνο παγκρέατος και σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη σε αρχικό στάδιο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσέλκυσε η παρουσίαση περιστατικών με τοπικά προχωρημένο, ανεγχείρητο καρκίνο παγκρέατος που υποβλήθηκαν σε Στερεοτακτική Ακτινοθεραπεία Σώματος (SBRT) σε μόνο 5 συνεδρίες (σε διάστημα 2 εβδομάδων) με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα αύξησης του τοπικού ελέγχου της νόσου. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι μπορεί να καταστήσει τον όγκο χειρουργικά εξαιρέσιμο. Η θεραπεία είναι καλά ανεκτή από τους ασθενείς, με χαμηλή τοξικότητα από το γαστρεντερικό σύστημα, ελαττώνει το μεσοδιάστημα μεταξύ επιπλέον θεραπευτικών χειρισμών (χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία, χειρουργείο) και παρέχει καλή ποιότητα ζωής.
Επιπλέον, στη δεύτερη παρουσίαση αναλύθηκε η εφαρμογή της Στερεοτακτικής Ακτινοθεραπείας, σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη σε αρχικό στάδιο, -σε 5 συνεδρίες σε διάστημα 2 εβδομάδων- έναντι της συμβατικής ακτινοθεραπείας των 7-8 εβδομάδων, κατά την οποία δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη τοξικότητα στο γαστρεντερικό ή το ουροποιητικό, με πολύ καλό τοπικό έλεγχο, με πτώση της τιμής του PSA σε φυσιολογικά επίπεδα μετά τη θεραπεία και χαμηλή τοξικότητα ενώ διατηρούν πολύ καλή ποιότητα ζωής.
Ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής κ. Παντελής Καραΐσκος εκπροσωπώντας το Τμήμα Ιατρικής Φυσικής του ΥΓΕΙΑ, εισηγήθηκε την παρουσίαση περιστατικών ασθενών με όγκους εγκεφάλου και κεφαλής τραχήλου, για τους οποίους χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία Rtsafe για την προσωποποιημένη επιβεβαίωση των πλάνων θεραπείας. Πρόκειται για τεχνολογία που μας παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας τρισδιάστατου ψευδοομοίωματος (PseudoPatient), που αναπαριστά με ακρίβεια την ανατομία του ασθενούς και επιτρέπει στους γιατρούς να επαληθεύουν τη δόση ακτινοθεραπείας πριν από την πραγματική εφαρμογή, ελαχιστοποιώντας πιθανούς κινδύνους από τοξικότητα παρέχοντας με ασφάλεια το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα.