Γέμισε χρώμα μια γειτονιά της Κυψέλης χάρη στην πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας Πνευμονικής Υπέρτασης με αφορμή τον Νοέμβριο, μήνα αφιερωμένο παγκοσμίως στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη σπάνια αυτή νόσο.
Η κοινότητα των ασθενών και των φροντιστών στο πλαίσιο των δράσεών της και προκειμένου να καταστεί ορατή η πνευμονική υπέρταση στην Πολιτεία, τους πολίτες και τους γιατρούς υλοποίησε στην πρόσοψη της πολυκατοικίας – επί της οδού Μυτιλήνης 35 – που στεγάζεται ο ξενώνας, ένα γκράφιτι που δημιούργησε ο street artist Οδυσσέας Λαμπράκης.
Ο καλλιτέχνης σε γραπτό μήνυμά του για τη υλοποίηση του έργου τέχνης αναφέρει ότι «έχοντας ζήσει από μικρός το σκληρό πρόσωπο της νόσου μέσα από τη νόσηση της μητέρας μου, αισθάνομαι τυχερός που συνέβαλλα στην δημιουργία αυτού του μοναδικού graffiti και υπερήφανος που το έργο μου είναι μια εικόνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για μια ασθένεια που δεν είναι ορατή στον κόσμο».
Στόχος του γκράφιτι – που αναπαριστά μια κοπέλα να προσπαθεί να πάρει ανάσα και σε πάνω από την είσοδο της πολυκατοικίας που στεγάζεται ο ξενώνας το #pare_anasa – είναι η αφύπνιση του ελληνικού κοινού για τη σπάνια αυτή νόσο και παράλληλα να δοθεί μια ανάσα ελπίδας στο αστικό ιστό όχι μόνο για μια δύσκολη φύση της ασθένειας αλλά και για την ίδια την πόλη και τους πολίτες της.
Η παρουσίαση του γκράφιτι έγινε την Τρίτη παρουσία της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας κυρίας Ειρήνης Αγαπηδάκη, του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) Δρ. Αντώνη Αυγερινού, του Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών, κ. Γιώργου Δημόπουλου και του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας, κ. Γιάννη Κεχρή.
Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, εκπροσωπώντας στην εκδήλωση το Γραφείο του Πρωθυπουργού, κατά τον χαιρετισμό της ανέφερε ότι, «η κυβέρνηση υλοποιεί ένα πρόγραμμα πρόληψης που στοχεύει τόσο στην αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου, όσο και στον έγκαιρο εντοπισμό των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων, αλλά και στη μείωση της βλάβης που προκαλεί η νόσος. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης που αναβαθμίζει τη Δημόσια Υγεία στη χώρα μας και προσθέτει υγιή χρόνια στη ζωή μας και όχι απλώς περισσότερα χρόνια με ασθένεια. Το έργο τέχνης που εγκαινιάζεται σήμερα, αποτελεί ακριβώς υπόμνηση αυτής της δέσμευσης της Πολιτείας».
Με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΕΕΣ τόνισε ότι, «όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουμε την υποχρέωση να συνεργαστούμε αποτελεσματικά για την δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού δίκαιου και σταθερού συστήματος υγείας προς όφελος των ασθενών και πρωτίστως των ευάλωτων ομάδων ασθενών όπως αυτών της σπάνιας νόσου της πνευμονικής υπέρτασης. Για την ωραία αυτή πρωτοβουλία του συλλόγου να αλλάξουν το καταθλιπτικό γκρι του τσιμέντου με μία εικόνα που δίνει ένα μήνυμα ελπίδας και πίστης στη ζωή, τους συγχαίρουμε, τους θαυμάζουμε και τους χειροκροτούμε για την θαυμαστή προσπάθειά τους. Υποσχόμαστε να συμπορευθούμε αλληλέγγυα με συνέπεια στον αγώνα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών σημείωσε ότι, «ως Περιφέρεια Αττικής είμαστε αρωγοί στο σημαντικό έργο της Ελληνικής Κοινότητας Πνευμονικής Υπέρτασης και δίνουμε δυναμικό παρών ενισχύοντας τις υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Οφείλουμε να στηρίξουμε τους ασθενείς και όσους εμπλέκονται στη φροντίδα τους και παράλληλα να προωθήσουμε το μήνυμα της έγκαιρης διάγνωσης. Παίρνουμε ανάσα για αυτούς που δεν μπορούν!».
Ενώ η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Πνευμονικής Υπέρτασης κυρία Ιωάννα Αλυσανδράτου ανέφερε ότι «όλοι οι ασθενείς και οι φροντιστές σε Ελλάδα και Κύπρο είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι για την υλοποίηση αυτού του υπέροχου έργου που κοσμεί την πρόσοψη της πολυκατοικίας που στεγάζεται ο ξενώνας μας και φιλοξενεί ετησίως εκατοντάδες ασθενείς και από τις δύο χώρες. Για όλους εμάς δεν είναι απλά μια εικόνα πρασίνου και ανάσας, είναι υπόσχεση ελπίδας για αυτούς που επιβιώνουν από αυτή τη δύσκολη ασθένεια αλλά και ένα μνημείο ενθύμησης για όλους εκείνους που χάθηκαν από αυτή. Ευχαριστούμε από καρδιάς τους συγκατοίκους της πολυκατοικίας μας που αγάπησαν το έργο αυτό και έδωσαν τη συγκατάθεση τους για να δημιουργηθεί. Ευχαριστούμε και όλους όσους είναι διπλά μας και στηρίζουν το έργο μας, δίνοντας μας τη δυνατότητα να κάνουμε ορατή την αόρατη εικόνα του ασθενή με Πνευμονική Υπέρταση. Ο Σύλλογος μας θεσπίζει τη σημερινή μέρα, την 29η Νοεμβρίου ως ημέρα μνήμης για τους ασθενείς με Πνευμονική Υπέρταση που ανασαίνουν πια ελευθέρα».
Λίγα λόγια για την Πνευμονική Υπέρταση
Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) είναι μια προοδευτικά επιδεινούμενη νόσος που σχετίζεται με δομικές αλλαγές στις πνευμονικές αρτηρίες, αγγεία τα οποία μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες. Στην ΠΑΥ οι πνευμονικές αρτηρίες συστέλλονται και στενεύουν, μειώνοντας τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες και αυξάνοντας την πίεση στην πνευμονική αρτηρία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η καρδιά και ο ασθενής να νιώθει δύσπνοια και κόπωση. Εάν η ΠΑΥ δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια.
Πρόκειται για μια σπάνια πάθηση, με τη συχνότητά της να ανέρχεται στις διάφορες διεθνείς καταγραφές σε 2-7 νέες περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού ετησίως, ενώ ο επιπολασμός της ανέρχεται σε 15-50 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμα ακριβή στοιχεία, καθώς μόλις πολύ πρόσφατα ξεκίνησε η καταγραφή της ΠΑΥ.
Παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί την τελευταία 20ετία στη διάγνωση και θεραπεία της πνευμονικής υπέρτασης, η νόσος παραμένει ανίατη και με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, καθώς η έγκαιρη και ορθή διάγνωση της ΠΑΥ αποτελεί ακόμη και σήμερα δύσκολη. Αυτό οφείλεται αφενός στην σπανιότητα της νόσου, άρα και στον χαμηλό δείκτη κλινικής υποψίας, και αφετέρου στο γεγονός ότι τα συμπτώματα, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια, δεν είναι ειδικά για την πάθηση (δύσπνοια, αίσθημα εύκολης κόπωσης και ζάλη) και μοιάζουν με αυτά άλλων, πολύ συχνών παθήσεων. Επίσης, τα συμπτώματα οφείλονται στην προοδευτική δυσλειτουργία της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς και εκδηλώνονται αρχικά μόνο στην άσκηση, όπως λαχάνιασμα, κόπωση ή λιποθυμία.