Πώς επιδρά το στρες στους εφήβους; Τι ψυχικά τραύματα μπορεί να έχει ένα παιδί; Και πόσο θα επηρεαστεί η ζωή του αργότερα;
Η οικονομική κρίση, φυσικές καταστροφές (όπως φωτιά στο Μάτι), σοβαρές ασθένειες στο οικογενειακό περιβάλλον (όπως καρκίνος μαστού της μητέρας) μπορεί να επηρεάσουν ακόμα και την ομαλή εξέλιξη της προσωπικότητας του νεαρού ατόμου.
To ψυχικό τραύμα και οι επιπτώσεις του αποτελούν σήμερα μείζον θέμα δημόσιας υγείας και θα πρέπει να αποτελεί πρό(σ)κληση για δράση.
Γι’ αυτό εξειδικευμένοι επιστήμονες υγείας και ψυχικής υγείας από τη χώρα μας και το εξωτερικό μας καλούν στις 10-11 Μαΐου 2019, στην 3η Ετήσια Επιστημονική Διημερίδα «Ψυχικό Τραύμα στα Παιδιά και τους Εφήβους», στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης Επιστημών Υγείας (Γουδή, Αθήνα).
Η Ημερίδα οργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Ψυχικής Υγιεινής και Νευροψυχιατρικής του Παιδιού (Ε.Ε.Ψ.Υ.Ν.Π.) και το Π.Μ.Σ. «Ψυχική Υγεία και Ψυχιατρική Παιδιών & Εφήβων» της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ σε συνεργασία με την Παιδοψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».
Η 3η Ετήσια Επιστημονική Διημερίδα, συνέχεια των δύο προηγούμενων ημερίδων με μεγαλύτερη φέτος διεθνή συμμετοχή, αποσκοπεί: α) στην ανάδειξη μελετών, προγραμμάτων και παρεμβάσεων που γίνονται στη χώρα μας στο χώρο της Ψυχοτραυματολογίας Παιδιών και Εφήβων, και β) στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση ειδικών υγείας, ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικών και επιστημόνων άλλων κλάδων από ειδικούς επιστήμονες με εισηγήσεις βασισμένες στην κλινική και ερευνητική εμπειρία τους, καθώς και τη σύγχρονη τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση.
Το ψυχικό τραύμα και στρες εξαιτίας κακομεταχείρισης, σοβαρών ιατρικών νοσημάτων, προσφυγιάς, τροχαίων δυστυχημάτων, φυσικών καταστροφών κλπ., είναι σύνηθες φαινόμενο στα παιδιά, τους εφήβους και τις οικογένειές τους. Αποτελεί δε παράγοντα κινδύνου για αυξημένη ψυχική και σωματική νοσηρότητα στην μετέπειτα ζωή μέσω σύνθετων νευροβιολογικών «μονοπατιών», ενώ παράλληλα μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την ομαλή εξέλιξη της προσωπικότητας του νεαρού ατόμου.
To ψυχικό τραύμα και οι επιπτώσεις του αποτελεί σήμερα μείζον θέμα δημόσιας υγείας και θα πρέπει να αποτελεί πρό(σ)κληση για δράση.
Θέματα που θα αναπτυχθούν στη Διημερίδα είναι το στρες και τραύμα ως συνέπεια ανθρώπινων πράξεων ή παραλείψεων όπως π.χ. κακομεταχείριση των παιδιών, τροχαίων δυστυχημάτων, καθώς και συνεπεία φυσικών καταστροφών. Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν επιστημονικές μελέτες που αφορούν την επιβάρυνση της ελληνικής οικογένειας από την οικονομική κρίση, την ουσιοεξάρτηση, τον αυτισμό σε νεαρό μέλος της, τη σοβαρή σωματική νόσηση (καρκίνο μαστού στις μητέρες), καθώς επίσης και από φυσικές καταστροφές και τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις τους (τραγικό τροχαίο δυστύχημα στο πέταλο του Μαλιακού, σεισμοί της Αττικής μετά 15 χρόνια, πυρκαιές στο Μάτι κλπ).
Η καθ. Τ. White από το Πανεπιστήμιο Erasmus MC του Rotterdam θα μιλήσει για τις επιπτώσεις των πρώιμων αντίξοων καταστάσεων στον ανθρώπινο εγκέφαλο, η καθ. Μ. Olff από το Πανεπιστήμιο του Amsterdam πώς αντιμετωπίζονται οι τραυματικές αναμνήσεις και ο Dr D. Farrell από το Πανεπιστήμιο του Worcester σχετικά με την ανίχνευση του μετατραυματικού στρες ως μέρος της θωράκισης απέναντι στο τραύμα σε χώρες με χαμηλές-μεσαίες οικονομίες.
Τέλος, θα υπάρχουν εισηγήσεις για τις εξειδικευμένες θεραπείες του ψυχικού τραύματος και των επιπτώσεών του στους νέους ανθρώπους και τις οικογένειές τους.