Η τρίτη συζήτηση του κύκλου «Συναντήσεις Επιστήμης» του Ιδρύματος Ευγενίδου θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021 και ώρα 15:00, με θέμα «Η σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με την υγεία. Η περίπτωση του Covid-19» και προσκεκλημένους ομιλητές τον Δρα Μανόλη Κογεβίνα, Καθηγητή του ISGlobal στη Βαρκελώνη, και τον Sir Andy Haines, Καθηγητή Περιβαλλοντικής Αλλαγής και Δημόσιας Υγείας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine, στο Λονδίνο.
Ο Δρ Μανόλης Κογεβίνας θα αναφερθεί στον καθοριστικό ρόλο των περιβαλλοντικών παραγόντων στην εμφάνιση νέων λοιμωδών νόσων, όπως η COVID-19, και στις πολιτικές διαχείρισης της υγειονομικής και οικολογικής κρίσης, και ο Sir Andy Haines θα μιλήσει για την επίδραση και τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών παραγόντων στην υγεία αλλά και τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν στην υγεία και στην οικονομία, από την εφαρμογή μιας πολιτικής χαμηλών εκπομπών άνθρακα στον τομέα των μεταφορών, των τροφίμων και της γεωργίας αλλά και της στέγασης.
Την εκδήλωση θα προλογίσει η Μαρία Ντερτιλή, Βιολόγος του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου. Σημειώνεται ότι η παρουσίαση του Δρα Κογεβίνα θα πραγματοποιηθεί στα Ελληνικά και του Sir Andy Haines στα Αγγλικά.
Μπορείτε εδώ να κάνετε την εγγραφή σας στην τρίτη -διαδικτυακή- συζήτηση των «Συναντήσεων Επιστήμης» του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Μπορείτε να την παρακολουθήσετε επίσης στο κανάλι του Ιδρύματος Ευγενίδου στο YouTube με δυνατότητα ταυτόχρονης υποβολής ερωτήσεων.
Περισσότερες πληροφορίες για τα βιογραφικά σημειώματα των ομιλητών μπορείτε να βρείτε εδώ.
Λίγα λόγια για το webcast
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται αλλαγές στις μετεωρολογικές συνθήκες σε όλο τον πλανήτη, για τις οποίες γίνονται πολλές μελέτες προκειμένου να καταγραφούν και να εξεταστούν οι αρνητικές επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και στην υγεία. Η προβλεπόμενη κλιματική αλλαγή αναμένεται να μεταβάλει το γεωγραφικό εύρος κατανομής των ειδών και να επιβαρύνει ευαίσθητες καταστάσεις υγείας, επηρεάζοντας τελικά τη λειτουργία των συστημάτων δημόσιας υγείας και υγειονομικής περίθαλψης.
Ταυτόχρονα, οι λοιμώδεις ασθένειες υπήρξαν συνεχής «σύντροφος» της ανθρωπότητας καθώς οι άνθρωποι εξαπλώνονταν σε όλον τον κόσμο. Οι κλιματικές αλλαγές, η εξάντληση των φυσικών πόρων και η απώλεια βιοποικιλότητας συμβάλλει στην αύξηση της συχνότητας των ακραίων κλιματικών γεγονότων, απειλεί την παγκόσμια οικολογική ισορροπία και επηρεάζει τα συστήματα τροφίμων.
Αυτές οι αλλαγές μαζί με την παγκόσμια μετακίνηση πληθυσμών και την εξασθένηση των δομών της παγκόσμιας δημόσιας υγείας, επηρεάζουν την εμφάνιση των νέων λοιμωδών νόσων. Η Covid-19 δεν αποτελεί εξαίρεση και είναι μία ακόμη από τις νέες ζωονόσους που έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες δεκαετίες.