Εδώ και περίπου 3.000 χρόνια το σύκο αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής. Και με βάση τα επιστημονικά στοιχεία, όμως, το σύκο αναδεικνύεται ως ένα από τα πιο ευλογημένα φρούτα της ελληνικής φύσης.
Έρευνα που διεξήχθη στη Σουηδία σε περισσότερες από 50 χιλιάδες εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, έδειξε ότι όσες κατανάλωναν τις περισσότερες φυτικές ίνες φρούτων όπως το σύκο, μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 34% σε σχέση με αυτές που κατανάλωναν τις λιγότερες.
Επιπλέον, τα σύκα δρουν σαν ήπια καθαρτικά δίνοντας λύση σε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα και δεν θέλουν να καταφύγουν σε φαρμακευτικές αγωγές για την αντιμετώπισή της. Η καθημερινή κατανάλωση τριών σύκων βοηθάει στην ανακούφιση του προβλήματος και, αν αναρωτιέστε αν θα επιλέξετε φρέσκα ή αποξηραμένα, οι ειδικοί τονίζουν ότι έχουν την ίδια επίδραση.
Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση σύκων μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα και κατ’επέκταση αποτρέπει μακροπρόθεσμα την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα φύλλα της συκιάς έχουν αντιδιαβητική δράση και μπορούν να μειώσουν την ποσότητα ινσουλίνης που λαμβάνουν οι διαβητικοί μέσω ενέσεων. Η κατανάλωσή τους μπορεί να γίνει κυρίως βράζοντάς τα και πίνοντάς τα σαν τσάι.
Τέλος, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο και κάλιο, το οποίο εμποδίζει την απώλεια ασβεστίου στα ούρα που προκαλείται από μεγάλη κατανάλωση αλατιού, καθιστά τα σύκα συμμάχους μας ενάντια στην οστεοπόρωση.
Πηγή: Τρώμε και ομορφαίνουμε – Πολύτιμα μυστικά της υγείας μας, κρυμμένα στην Ελληνική κουζίνα, Δημήτρης Κουρέτας & Ηλίας Μαμαλάκης, Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ